NEA

Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας: Νικητής το παιδικό χαμόγελο

Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας: Νικητής το παιδικό χαμόγελο

Την τιμητική του είχε το παιδικό χαμόγελο μέσα από τα μάτια 40 παιδιών, που συμμετείχαν στο  διαγωνισμό ζωγραφικής  που διοργάνωσε η Ορθοδοντική Εταιρεία της Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.), στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ορθοδοντικής Υγείας (15η Μαΐου).

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση για την αξία της ορθοδοντικής και τον προληπτικό ορθοδοντικό έλεγχο που πρέπει να γίνεται νωρίς στην παιδική ηλικία.

Σε μια ζεστή τελετή  βραβεύτηκαν οι τρεις καλύτερες ζωγραφιές.
Το πρώτο βραβείο δόθηκε στις αδερφές Ιωάννα και Δήμητρα Χατζηαναγνώστου,
το  δεύτερο στην Αγγελική Λιακώνη και το τρίτο στην Θέκλα  Οικονομοπούλου και αντίστοιχα χρηματικά έπαθλα.
Σε όλα τα μικρά παιδιά που συμμετείχαν, δόθηκαν αναμνηστικά δώρα.

Μιλώντας  στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Ορθοδοντικής Εταιρείας της Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορθοδοντικών κ. Παναγιώτης Σκουλαρίκης  τόνισε πώς η Ο.Ε.Ε. συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην εκδήλωση και η φετινή διοργάνωση αποσκοπούσε τόσο στην ευαισθητοποίηση για την αξία της ορθοδοντικής και τον προληπτικό ορθοδοντικό έλεγχο που πρέπει να γίνεται στα παιδιά από την ηλικία των 7 ετών.

Η ανάγκη του έγκαιρου προληπτικού ελέγχου

Σύμφωνα με την Αμερικανική και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορθοδοντικών η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών, όταν ακόμα τα παιδιά διατηρούν και νεογιλά δόντια, ώστε να γίνει εγκαίρως η διάγνωση τυχόν προβλήματος και να αποφασιστεί πότε πρέπει να αρχίσει η θεραπεία.  Αυτό, δυστυχώς, πολλοί γονείς δεν το γνωρίζουν και συχνά καθυστερούν να πάνε τα παιδιά τους για ορθοδοντικό έλεγχο, με συνέπεια να καθυστερεί και η έναρξη της απαιτούμενης θεραπείας.

Η κακή σύγκλειση των δοντιών είναι πολύ συχνή. Μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότερα από ένα στα δύο Ελληνόπουλα αντιμετωπίζουν ποικίλου βαθμού προβλήματα σύγκλεισης των δοντιών, ενώ περισσότερα από ένα στα τέσσερα έχουν τόσο σοβαρό πρόβλημα ώστε έχουν μεγάλη ή πολύ μεγάλη ανάγκη για θεραπεία.

Η μη αντιμετώπιση των ορθοδοντικών ανωμαλιών έχει πολλές συνέπειες στην καθημερινή ζωή των ατόμων, οι οποίες  μπορεί να αφορούν δυσκολίες στην ομιλία και την πέψη, στη δημιουργία τερηδόνας, παθήσεων των ούλων και απώλειας των δοντιών.

Επιπλέον μπορεί να προκληθούν προβλήματα στις αρθρώσεις της γνάθου και να αυξηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού των δοντιών και του στόματος. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχολογικές και συναισθηματικές δυσκολίες.

Καλό είναι να γνωρίζουν οι γονείς ότι οι ορθοδοντικές θεραπείες δε γίνονται για αισθητικούς λόγους κυρίως, αλλά για την αναπτυξιακή και λειτουργική αποκατάσταση ορθοδοντικών προβλημάτων και την καλύτερη υγεία του παιδιού.