NEA

Εργοθεραπευτές: Θετική αλλά με ερωτηματικά, η πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ για το θέμα της πιστοποίησης

Εργοθεραπευτές: Θετική αλλά με ερωτηματικά, η πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ για το θέμα της πιστοποίησης

Ελπίδες ότι η πρωτοβουλία θα αποτελέσει την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ ΠΣΕ, Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ για τη λύση των θεμάτων της ειδικής αγωγής που καταταλαιπωρούν γονείς και ασθενείς.

Ερωτηματικά, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι ο ΠΣΕ να ενημερώθηκε για το έγγραφο αυτό μέσω των ΜΕ και πέντε ημέρες μετά την ημερομηνία έκδοσής του, δεν έχει φτάσει ακόμα στα γραφεία του.

Με θετικό πρόσημο κρίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών – ΠΣΕ ΝΠΔΔ, την πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ για την αποστολή εγγράφου, όπου ζητείται από τον ΠΣΕ να αποστείλει τα στοιχεία των εγγεγραμμένων μελών του, προκειμένου αυτοί να πιστοποιηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση παλαιότερο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, οι εργοθεραπευτές θα έπρεπε να προσέρχονται κατά μόνας στις ΠΕ.ΔΙ. της περιοχής όπου δραστηριοποιούνται, για την κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων για την πιστοποίηση σε πλατφόρμα συμβεβλημένων παρόχων, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΣΕ, που κατόπιν έκτακτης γενικής του συνέλευσης αποφάσισε να μη συμμετέχουν τα μέλη του στη διαδικασία με τον συγκεκριμένο τρόπο.

«Βεβαίως, ακόμα και αυτό το θετικό βήμα έχει κάποιες “σκιές”», υποστηρίζουν οι Εργοθεραπευτές, που αναρωτιούνται «πώς είναι δυνατόν ο ΠΣΕ να ενημερώνεται για το έγγραφο αυτό μέσω των ΜΜΕ και πέντε ημέρες μετά την ημερομηνία έκδοσής του, να μην έχει φτάσει ακόμα στα γραφεία του;».

Επίσης, εγείρονται υποψίες για το λόγο που η διαδικασία πιστοποίησης απαιτεί το IBAN του κάθε εργοθεραπευτή, τη στιγμή που αυτό δεν απαιτείται για άλλους κλάδους επαγγελματιών υγείας που πιστοποιούνται στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, όπως για παράδειγμα, οι γιατροί.

Παρ’ όλα αυτά, ο ΠΣΕ συνεχίζει να πιστεύει πως η πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ αποτελεί ένα θετικό βήμα και παράλληλα ελπίζει να αποτελεί μια ένδειξη προθέσεων από πλευράς του Οργανισμού και του υπουργείου Υγείας για την έναρξη ενός πραγματικού διαλόγου για τη λύση των τεράστιων θεμάτων της ειδικής αγωγής, που έχουν σαν αποτέλεσμα αφενός μεν να δημιουργούνται προβλήματα με την αποζημίωση των ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ, αφετέρου δε να απειλείται ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος με οικονομικό αφανισμό.