NEA

Χωρίς ραδιοφάρμακο και χωρίς εξέταση οι ασθενείς

Χωρίς ραδιοφάρμακο και χωρίς εξέταση οι ασθενείς

Στους δύο μήνες φτάνει η αναμονή για τους ασθενείς με καρκίνο ώστε να καταφέρουν να υποβληθούν σε διαγνωστική εξέταση PET CT-SCAN, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) την ώρα που «βράζει» για το θέμα και ο ιδιωτικός τομέας εξαιτίας του clawback.

 

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα όταν έγινε γνωστό ότι στα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης είχαν αναβληθεί ραντεβού ασθενών λόγω έλλειψης του ραδιοφαρμάκου που  για τη διενέργεια της PET CT-SCAN με το πρόβλημα να αποδίδεται στην εταιρεία που παρασκευάζει το φάρμακο.

 

Αν και τη σημασία του θέματος η ΠΟΕΔΗΝ την είχε αναδείξει και το καλοκαίρι του 2017, με αποτέλεσμα να δεχθεί επίθεση από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε «Παπαγεωργίου» και «Θεαγένειο» αποτελεί απόδειξη ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει για χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο που χρειάζονται να υποβληθούν σε PET CT-SCAN.

 

Εν τω μεταξύ, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στον ΕΟΠΥΥ με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Βασίλη Πλαγιαννάκο και τους εκπρόσωπους των ιδιωτικών μονάδων υγείας που διαθέτουν pet-ct και επιβαρύνονται με clawback στο ραδιοφάρμακο, δεν βρέθηκε λύση.

 

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε ότι θα αυξηθεί ο κλειστός προϋπολογισμός της συγκεκριμένης κατηγορίας, από 5 εκατ. ευρώ στα 8 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος και παράλληλα θα ξεκινήσει διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειάς του.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ με τις δύο αυτές ενέργειες ουσιαστικά θα μηδενιστεί το clawback από το 2019. Ωστόσο, δεν έδωσε απαντήσεις για το clawback του 2018 που καλούνται να πληρώσουν οι πάροχοι και που ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ!

 

Από την πλευρά τους, οι πάροχοι εξήγησαν το παράδοξο του θέματος και παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία απειλούνται με λουκέτο. 

 

Για το θέμα, απέστειλε μάλιστα χθες επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιανάκο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ). Αναφέρουν σε αυτήν:

 

«Για κάποιο ανεξήγητο λόγο ο ΕΟΠΥΥ υπήγαγε παρανόμως την αποζημίωση της αγοράς του ραδιοφαρμάκου στον Κωδικό 0671.01 που αφορά την δαπάνη της εκτέλεσης διαγνωστικών εξετάσεων, με αποτέλεσμα να υφίσταται και αυτό (το ραδιοφάρμακο) το claw back που επιβάλλεται στις διαγνωστικές εξετάσεις.

 

Δηλαδή στην πράξη ο Πυρηνικός γιατρός χρεώνεται την περικοπή του clawback και για την αγορά των υλικών τα οποία είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των αντίστοιχων εξετάσεων.

 

Η Ομοσπονδία ζητά «να σταματήσει άμεσα αυτός ο παραλογισμός και:

 

–         Ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει την αγορά του ραδιοφαρμάκου στο ακέραιο από τον ΚΑΕ 0674 σύμφωνα με την σχετική Υπουργική απόφαση,

 

–         Ο ΕΟΠΥΥ να επιστρέψει στους παρόχους, τις παρανόμως επιβληθείσες παρακρατήσεις του clawback, κατά το αντίστοιχο διάστημα.

 

«Σε άλλη περίπτωση θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε νομικά μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η ζημία την οποία έχουμε υποστεί».