NEA

ΙΣΑ προς ΕΟΠΥΥ: Οι γιατροί δεν είναι γραφείο συλλογής δημοσίων εγγράφων και δικαιολογητικών

ΙΣΑ προς ΕΟΠΥΥ: Οι γιατροί δεν είναι γραφείο συλλογής δημοσίων εγγράφων και δικαιολογητικών

Ο ΙΣΑ, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ζητά την άμεση ανάκληση, αποφάσεων που επιχειρούν να επιφορτίσουν τους ιατρούς με αλλότρια καθήκοντα. Ο ΙΣΑ είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για την αδειοδότηση και τον έλεγχο λειτουργίας φορέων ΠΦΥ. Ο ΙΣΑ ζητά να υπάρξει διασύνδεση μεταξύ ΚΕΠΑ και ΗΔΙΚΑ, καθώς οι συμβεβλημένοι ιατροί είναι επιστήμονες, λειτουργοί της υγείας και όχι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ.

 

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Β. Πλαγιανάκο, ζητά την άμεση ανάκληση των πρόσφατων ανακοινώσεων που «επιχειρούν να επιφορτίσουν τους ιατρούς, με αλλότρια καθήκοντα και παρεμποδίζουν την άσκηση της ιατρικής».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του, ο ΙΣΑ: «οι γιατροί δεν είναι γραφείο συλλογής δημοσίων εγγράφων ούτε δικαιολογητικών!».

Ειδικότερα, ο ΕΟΠΥΥ κάλεσε τους ιατρούς να ζητούν από τους ασθενείς τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ πρόσφατη τεκμηρίωση, αλλά και τις αποφάσεις από Ειδικές Επιτροπές, για την απόδειξη του ποσοστού αναπηρίας τους.

Ωστόσο, η συλλογή δημοσίων εγγράφων εκφεύγει των ιατρικών καθηκόντων, παρεμποδίζει την άσκηση της ιατρικής και διαταράσσει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή, αφού ο θεράπων ιατρός εμφανίζεται ως δημόσιος υπάλληλος, αρμόδιος για τη συλλογή δικαιολογητικών.

Ο ΙΣΑ ζητά να υπάρξει διασύνδεση μεταξύ ΚΕΠΑ και ΗΔΙΚΑ, καθώς οι συμβεβλημένοι ιατροί είναι επιστήμονες, λειτουργοί της υγείας και όχι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ.

Επιπρόσθετα ο ΕΟΠΥΥ, ζητά από τους εργαστηριακούς ιατρούς να προσκομίσουν τα στοιχεία επιστημονικά υπευθύνων, εργαζομένων αλλά και των μηχανημάτων που είναι εγκατεστημένα στο φορέα τους, με αναφορά μάλιστα στα ειδικότερα χαρακτηριστικά τους (serial number κλπ).  Μάλιστα τίθεται προθεσμία, κατά τρόπο εκβιαστικό που δε συνάδει με την ιδιότητα των ιατρών ως αντισυμβαλλόμενων.

Ο ΙΣΑ καταλήγει στην επιστολή του, ζητώντας να γίνει άμεση ανάκληση των παραπάνω ώστε να απαλλαχθούν οι γιατροί από αλλότρια καθήκοντα, με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

 

Δείτε εδώ την επιστολή.