ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κώστας Λουράντος για τη νομοθετική παρέμβαση στο ωράριο λειτουργίας φαρμακείων: «Ένα μικρό αισιόδοξο μήνυμα»

Κώστας Λουράντος για τη νομοθετική παρέμβαση στο ωράριο λειτουργίας φαρμακείων: «Ένα μικρό αισιόδοξο μήνυμα»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μία προσπάθεια αποτίμησης της νομοθετικής παρέμβασης που έκανε η κυβέρνηση στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων (δες εδώ) επιχειρεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύει στο χρονολογίο του στο facebook.

Ο κ. Λουράντος, πρόεδρος του μεγαλύτερου Φαρμακευτικού Συλλόγου της χώρας με 3.300 φαρμακεία, ενός Συλλόγου, όπου όπως και ο ίδιος αναφέρει, υπάρχουν «φαρμακεία διαφόρων ταχυτήτων» και όπου, όπως είχε προκύψει και από σχετική μελέτη του Ειδικού Γραμματέα του Συλλόγου κ. Γιάννη Δαγρέ οι νόμοι Λοβέρδου και Γεωργιάδη είχαν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ασκεί κριτική σε όσους εκφράζουν την άποψη ότι η νομοθετική παρέμβαση δεν επανέφερε τα πράγματα στην προ της ψήφισης των δύο αυτών νόμων εποχή.

Ουσιαστικά υποστηρίζει ότι πρόκειται για την καλύτερη δυνατή λύση με τα σημερινά δεδομένα, «ένα μικρό αισιόδοξο μήνυμα» που είναι και ο τίτλος του άρθρου του και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το πιστεύει αυτό.

Ακολουθεί το κείμενο του κ. Λουράντου.

«Όπως φαίνεται για κάποιους η προσαρμογή στην πραγματικότητα είναι πολύ πολύ δύσκολη! Και επιμένουν να βρίσκονται προσκολλημένοι στο παρελθόν και να χτίζουν ... όνειρα με υλικά της τότε εποχής.

Καταρχάς θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, πως ο κλάδος αποτελείται από φαρμακοποιούς με φαρμακεία διαφόρων ταχυτήτων, ποικίλων οικονομικών δυνατοτήτων και κυρίως πολλαπλών αντιλήψεων όσον αφορά την λειτουργία τους!

Ζητούσαμε πάντα μια όσο το δυνατόν ενιαία καθιέρωση λειτουργίας του ωραρίου, που θα είναι όμως κοινώς αποδεκτή, ώστε να είναι και εφαρμόσιμη.

Η σημερινή τροπολογία του νόμου λειτουργίας των φαρμακείων μπορεί να μην είναι η τέλεια λύση που θα μπορούσαμε να φανταστούμε, αλλά με τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ δεδομένα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Και τούτο για τους εξής λόγους:

Α) Καθιερώθηκαν οι επίσημες αργίες, ως αργίες για όλα τα φαρμακεία πλην των επισήμως εφημερευόντων κατά τις ημέρες αυτές! Κανένα φαρμακείο δεν μπορεί να ανοίξει και να λειτουργήσει εις βάρος των επισήμως εφημερευόντων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα!

Β)Κανένα φαρμακείο δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από το νόμιμο ωράριο των καταστημάτων, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται! Υπάρχει ένα συγκεκριμένο εύρος ωρών μέσα στο οποίο μπορούν να λειτουργούν.

Γ) Καταργούνται τα 24ωρα λειτουργούντα φαρμακεία όπου αυτά υπάρχουν!

Δ) Ο έλεγχος πλέον του ωραρίου από τους συλλόγους μπορεί να γίνει, αφού υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας για όλα τα φαρμακεία χωρίς εξαίρεση.

Ε) Φαίνεται πως επιτέλους αρχίζει να γίνεται αντιληπτό από τους αρμόδιους, ότι η αποδιοργάνωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, οδηγεί στον κανιβαλισμό και στον αθέμιτο ανταγωνισμό που είναι καταστροφικός όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και για τους πολίτες!

Φυσικά όλα αυτά δεν αποτελούν λύση στο σύνολο των αιτημάτων μας που αφορά το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων μας, ούτε και μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως επετεύχθη μια ιστορική νίκη! Είναι όμως, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ό,τι καλύτερο μπορούσε να επιτευχθεί υπό τις σημερινές συνθήκες που βιώνουμε!

Ας είμαστε λοιπόν ψύχραιμοι, ας σταματήσουν οι ακραίες κραυγές που πρεσβεύουν στο «ή όλα ή τίποτα» και ας προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε με σύνεση και κατανόηση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε!

Δεν μπορώ να παραδεχθώ πως το μέχρι σήμερα καθεστώς λειτουργίας (αυτό δηλαδή που επέτρεπε την ασυδοσία στο ωράριο λειτουργίας και στην κανιβαλισμό των εφημερευόντων κατά τις αργίες) ήταν καλύτερο από αυτό που ψηφίστηκε σήμερα από το συντριπτικό, όπως πληροφορούμε, μέρος του κοινοβουλίου!

Ήταν ευκαιρία τώρα που έρχονται οι εκλογές να γίνουν κάποιες αλλαγές, γιατί μετά τις εκλογές ουδείς θα ενεργούσε έστω και προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημασία για τον κλάδο μας δεν έχει τόσο το ποιος θα επιτύχει κάτι για το μέλλον, όσο το αν αυτό θα γίνει και αν αποτελέσει ένα έστω μικρό αισιόδοξο μήνυμα!».