NEA

Κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα

Κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα

Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος για την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα, παρουσιάστηκαν την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τη Μελέτη Σκοπιμότητας, που πραγματοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την συνέταξε η Εθνική Επιτροπή για την Ανακουφιστική Φροντίδα.

Τις εργασίες της Επιτροπής υποστηρίζει ο Stephen Connor, Εκτελεστικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Ένωσης Υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Η Ανακουφιστική Φροντίδα σκοπό έχει την διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες (πχ ογκολογικές), μέσω της πρόληψης και της ανακούφισης του πόνου και άλλων σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων.

Η εξειδικευμένη Ανακουφιστική Φροντίδα παρέχεται από διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από ιατρό, νοσηλευτή/ρια, κοινωνικό/η λειτουργό, ψυχολόγο, εργοθεραπευτή/ρια, φυσιοθεραπευτή/ρια, διαιτολόγο, λογοθεραπευτή/ρια, φαρμακοποιό, κι άλλους θεραπευτές που διαθέτουν πιστοποιημένες γνώσεις.

Παρά το γεγονός ότι η Ανακουφιστική Φροντίδα έχει μακρά ιστορία στην Ελλάδα, ωστόσο δεν έχει εξελιχθεί όσο σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το υπουργείο Υγείας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ανέλαβαν για πρώτη φορά την πρωτοβουλία, για την διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής.

Το πρώτο στάδιο του εν λόγω προγράμματος ήταν η κατάρτιση της Μελέτης Σκοπιμότητας, η οποία εξετάζει την ανάγκη για Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα, αξιολογεί τις δυνατότητες παροχής της και υποβάλλει προτάσεις για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. 

Στην  έκθεση, υπολογίζεται ότι 120.000 έως 135.000 ασθενείς και οι οικογένειές τους χρειάζονται υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας ετησίως. Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών αυτών (πάνω από 95%) θα μπορούσαν να λαμβάνουν Ανακουφιστική Φροντίδα στο περιβάλλον του σπιτιού τους και μόνο το 3,5% χρήζει νοσηλείας.

Υπολογίζεται λοιπόν ότι χρειάζονται περίπου 500 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών, ενώ για να ανταποκριθεί το δημόσιο σύστημα υγείας στις σημερινές ανάγκες της κατ’ οίκον φροντίδας, θα πρέπει να συσταθούν περίπου 300 ομάδες, με την καθεμία να εξυπηρετεί 50 ασθενείς. Σήμερα στη χώρα λειτουργούν τρία προγράμματα Εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας, τα οποία εξυπηρετούν ετησίως περί τους 600 ασθενείς ρνώ υπάρχουν 40 ογκολογικές κλινικές και 57 ιατρεία πόνου σε δημόσια νοσοκομεία. Οι σημερινές δομές παροχής της αναγκαίας φροντίδας δεν επαρκούν. Στη μελέτη αποτυπώνονται 19 σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς και 40 προτάσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αναβάθμισης/βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα.

 

 

Μ.Τ.