NEA

ΠΙΣ: Κατάλυση κάθε νομιμότητας με την ανοχή του υπουργού

ΠΙΣ: Κατάλυση κάθε νομιμότητας με την ανοχή του υπουργού

Χωρίς τέλος τα προβλήματα στον  Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο μετά την άρνηση του υπουργού Υγείας να συνεργαστεί με το εκλεγμένο προεδρείο και να καταμετρηθούν μπροστά του μέσα στα γραφεία του συλλόγου όλα τα ψηφοδέλτια. Τελικά ο κ. Ξανθός έβγαλε Υπουργική Απόφαση που δεν επικυρώνει τις εκλογές, τα μέλη του εκλεγμένου προεδρείου κατέφυγαν στο ΣτΕ για αναίρεση της ΥΑ, η απόφαση του οποίου αναμένεται, και οι αντιπρόεδροι (Α και Β) του προηγούμενου προεδρείου δεν είναι σαφές αν νομιμοποιούνται ή όχι να προκηρύξουν εκλογές...

 

Χθες το απόγευμα είχαμε άλλο ένα κομμάτι του παζλ να ...φεύγει από την θέση του, με ανακοίνωσε που εξέδωσε η παράταξη του ΔΗΚΙ και υπογράφουν οι εκλεγμένοι πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας (Εξαδάκτυλος, Ελευθερίου, Μαστοράκου). Στο θέμα παρενέβησαν ο ΙΣΑ αλλά και η παράταξη της ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) και η παράταξη στην οποία ηγείται ο κ. Παναγιώτης Ψυχάρης (ΣΥΡΙΖΑ). Και μπορεί να διαφωνούν μεταξύ τους αλλά συμφωνούν σε ένα βασικό: Δεν έπρεπε ο κ. Ξανθός να επέμβει σε τετοιο βαθμό στα εσωτερικά τους!

 

Όπως αναφέρουν από τη ΔΗΚΙ, «εισβολή και κατάληψη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο έκαναν φιλοκυβερνητικοί συνδικαλιστές και οι συνοδοιπόροι τους. Σε όλα αυτά ο Υπουργός Υγείας παρακολουθεί απαθής αν όχι υποστηρικτικός, φέροντας την πλήρη πολιτική ευθύνη για πληθώρα ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ. Το αποτέλεσμα ήταν να εκδώσουν ανώνυμο Δελτίο Τύπου, κάνοντας μάλιστα χρήση του λογότυπου του ΠΙΣ, όπου ενημερώνουν με θράσος ότι έπειτα από συνεδρίαση χωρίς απαρτία και με την παρουσία μόλις έξι (6) ατόμων και όχι τουλάχιστον οκτώ (8) στους δεκαπέντε (15) όπως προβλέπει ο Νόμος για το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εξέλεξαν νόθο Πρόεδρο! Οι κ.κ. Βαρνάβας, Ψαλτάκος, Βασιάδης, Κουτσόπουλος, Χρονόπουλος και Παναγιωτίδης προχώρησαν στο αδιανόητο, να προκηρύξουν ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ εκλογές για τις 22/6 χωρίς την ύπαρξη της απαραίτητης εκ του Νόμου απαρτίας!».

 

Έχον δίκιο όταν λένε ότι «όσα εκτυλίσσονται στον ΠΙΣ δεν έχουν προηγούμενο! Η αντιδημοκρατική εκτροπή όμως δεν τελειώνει εδώ, οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές και οι συνεργοί τους αφαίρεσαν ακόμη και τους κλειδάριθμους των τραπεζών από τον υπεύθυνο του λογιστηρίου, ώστε να έχουν και τον έλεγχο των λογαριασμών του ΠΙΣ!

Μιλάμε πλέον για κατάλυση κάθε νομιμότητας στον ΠΙΣ, στο όνομα της παράνομης ακύρωσης των εκλογών. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα παραλήρημα των ηττημένων του 10%, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν το ποσοστό της πλειοψηφούσας παράταξης του 62%.

Το εξοργιστικό είναι ότι πρόκειται για εξόφθαλμη παραβίαση των δικαιωμάτων των γιατρών από την ηγεσία της οδού Αριστοτέλους και τους γύρω από αυτή!».

Και διαμηνύουν:

«Η απάντησή θα δοθεί σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Δε θα επιτρέψουμε την αδρανοποίηση και απαξίωση του ΠΙΣ στα μάτια των ιατρών και της ελληνικής κοινωνίας. Η Δημοκρατία, η Αλήθεια και η Νομιμότητα θα επικρατήσουν!

 

Αργά το βράδυ χθες υπήρξε και παρέμβαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) που αναφέρει:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του, για τις εξελίξεις στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος παραμένει ακέφαλος, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη  συγκυρία, κατά την οποία, η φωνή του ιατρικού σώματος πρέπει να παραμείνει ισχυρή.

Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι  αναγνωρίζει μόνο το αιρετό ΔΣ του ΠΙΣ που προέκυψε από την εκλογική διαδικασία και απορρίπτει πρακτικές που αντιβαίνουν στην νομιμότητα .

 Ο ΙΣΑ καλεί τους εμπλεκόμενους να σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα και να σταματήσουν να προτάσσουν  παραταξιακά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες αλλά να δείξουν ομοψυχία και συσπείρωση απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και οι ασθενείς.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι πρέπει να παραμείνουν ισχυροί προς όφελος των ιατρών, των ασθενών και της Δημόσιας Υγείας».

Από το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΙΣ του οποίου ηγείται ο κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, αναφέρουν ότι «η  αυθαίρετη και αντιδημοκρατική απόφαση του υπουργείου Υγείας, να ακυρώσει τις εκλογές της 3/3/2019 και να διορίσει το παλαιό Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, με την εντολή να διενεργήσει νέες εκλογές, εμπλουτίστηκε πολιτικά την Παρασκευή 17/5/2019 με νέα απόφαση έξι (6) μόνο παρόντων μελών από το προηγούμενο 15μελές συμβούλιο. Το ¨συμβούλιο¨ της Παρασκευής πήρε μια απόφαση , που παραπέμπει σε καθεστώτα επαίσχυντα. Είναι πλέον φανερό ότι ο δρόμος για αποκατάσταση του κύρους του ΠΙΣ θα είναι χρονοβόρος και  κρύβει πολλές εκπλήξεις».

 

Και καλούν «τον υπουργό υγείας να αναλογιστεί τις πολιτικές του ευθύνες, γιατί οι εντολοδόχοι του (οι 6) τον εκθέτουν και ηθικά , εκτός από πολιτικά. Έξι(6) στους Δεκαπέντε(15) , δεν μπορούν να συνεδριάσουν, ούτε να εκλέξουν πρόεδρο, ούτε να προκηρύξουν εκλογές. Αν ο υπουργός επιθυμεί να «ηθικοποιήσει» τις εκλογές , θα έπραττε διαφορετικά. Θα σεβόταν το θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης. Δεν θα τον υποκαθιστούσε. Οι συνέπειες της απουσίας του ΠΙΣ από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης η οποία ακάθεκτη πλέον χωρίς αντίλογο και αντίσταση, θα ενισχύσει τη μετανάστευση των νέων γιατρών, θα κλείσει τα μικρά ιδιωτικά εργαστήρια και θα υποβαθμίσει το δημόσιο σύστημα. Ο μεγαλοϊδιωτικός τομέας στην υγεία θα κυριαρχήσει πλήρως και οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο».

 

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ που αναφέρει χαρακτηριστικά:

 

 «Η διολίσθηση της δοτής ηγεσίας του ΠΙΣ ξεπερνάει κάθε όριο…Με μία συνεδρίαση φιάσκο η Δοτή Διοίκηση προχώρησε στον ορισμό Προέδρου, ημερομηνίας νέων εκλογών και ποιος ξέρει σε τι άλλο…

Ø Τι και αν απαρτία 15μελούς οργάνου ορίζεται ξεκάθαρα στα 8 μέλη…

Ø Τι και αν παρόντες στην συνεδρίαση φιάσκο ήταν μόνο 6 από τους 15 …

Η θητεία τους στον απροκάλυπτο κυβερνητικό συνδικαλισμό, η θητεία τους ως κυβερνητικοί εκπρόσωποι στο ΔΣ και τη ΓΣ του ΠΙΣ αλλά και Ιατρικών Συλλόγων, η θητεία τους στην στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής στον κλάδο τους έχει οδηγήσει στην απώλεια κάθε φύλου συκής…».

 

Και καταλήγουν: «Η ΔΗΠΑΚ ήδη έχει καταδικάσει και καταγγέλλει απερίφραστα την παρέμβαση του υπουργείου και την καθαίρεση του ΔΣ του ΠΙΣ. Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ δεν συμμετείχε στην συνεδρίαση του ΔΣ που διόρισε το υπουργείο υγείας. Καταγγέλλουμε τις αποφάσεις τους, πολύ περισσότερο που με τη συμμετοχή των 6 από τους 15 δεν διασφαλίζονταν ούτε τα τυπικά ζητήματα νομιμοφάνειας. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης του υπουργείου, τη σύγκληση της Γ.Σ. του ΠΙΣ για τη διεξοδική ενημέρωση των συναδέλφων. Οι γιατροί να γυρίσουν την πλάτη τόσο στη ΔΟΤΗ ΗΓΕΣΙΑ του ΠΙΣ που διόρισε το υπουργείο υγείας όσο και στην ΗΓΕΣΙΑ ΔΗΚΙ – Εξαδάκτυλου. Να γυρίσουν την πλάτη στον κυβερνητικό συνδικαλισμό αλλά και την δήθεν αντιπολίτευση των «λαγών» που συμβάλουν στην επίθεση διεκδικώντας νέα μέτρα υπέρ της αγοράς, των ομίλων και των μονοπωλίων στον κλάδο…

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ».

 

 

Μ.Τ.