NEA

Ι. Μπασκόζος στον Π.Ο.Υ.: «Καθολική κάλυψη υγείας: να μη μείνει κανείς πίσω»

Ι. Μπασκόζος στον Π.Ο.Υ.: «Καθολική κάλυψη υγείας: να μη μείνει κανείς πίσω»

Την Τρίτη, στην ολομέλεια της 72ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), στη Γενεύη, στην ομιλία του ο Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζος, με θέμα: «Καθολική κάλυψη υγείας: να μη μείνει κανείς πίσω»,  ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από πλευράς της Ελλάδας στο χώρο της υγείας με στόχο την καθολική κάλυψη υγείας.

 

Στο εισαγωγικό μέρος της ομιλίας του, ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε στην απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού χωρίς διάκριση με διασφαλισμένη τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων, όπως επίσης των προσφύγων- μεταναστών στις δημόσιες δομές υγείας. Τόνισε επίσης τη σημαντική συνεργασία τόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και με το Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη.

 

Υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας σε περιφερειακό κι εθνικό επίπεδο των κρατών– μελών ώστε να διασφαλίζεται ένα ικανό ποσοστό δαπανών για τη δημόσια υγεία όπως επίσης διαφάνεια στην τιμολόγηση των φαρμάκων και των ιατρικών προϊόντων ώστε να μπορούν να αντέξουν οι προϋπολογισμοί των κρατών- μελών.

 

 Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Γενικός υπογράμμισε: «Αυξάνουμε όσο επιτρέπουν οι συνθήκες τις δημόσιες δαπάνες υγείας, στελεχώνουμε τις δημόσιες δομές υγείας, έχουμε ανοίξει πόλεμο κατά της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, θέτουμε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, στηρίζουμε όσο μπορούμε το υγειονομικό προσωπικό και επιδιώκουμε διεθνείς συνεργατικές δράσεις για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης με στόχο τη δυνατότητα όλων να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο που έχουν  ανάγκη στο πλαίσιο της Καθολικής Κάλυψη Υγείας».

 

Η ομιλία του κου Μπασκόζου προκάλεσε θετική αντίδραση από πλευράς Π.Ο.Υ και Π.Ο.Υ. Ευρώπης.

 

Αναλυτικά, η μιλία Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κου Ιωάννη Μπασκόζου

 

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πέρασε από μια οδυνηρή 10ετή κρίση χρέους που οδήγησε σε μνημονιακή επιτροπεία και περιοριστικές πολιτικές λιτότητας. Περιοριστικές πολιτικές που επέφεραν βαριά πλήγματα τόσο στα εισοδήματα όσο όμως και σπουδαιότερο στο κοινωνικό κράτος και το σύστημα υγείας.

 

Η παρούσα κυβέρνηση προσπάθησε εντός των διεθνών συμφωνιών και υποχρεώσεών τους να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας και να εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων και των 2,5 εκ. ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Παράλληλα προσπάθησε να διασφαλίσει και θεσμοθέτησε ισότιμη πρόσβαση όλων των προσφύγων – μεταναστών που έφτασαν στη χώρα μας κυνηγημένοι από τον πόλεμο, τη φτώχεια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στους χώρους φιλοξενίας αλλά και στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό και για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και γιατί η προστασία της δημόσιας υγείας εξαρτάται από την πρόσβαση όλων στο σύστημα υγείας. Ταυτόχρονα ενίσχυσε ένα σύστημα αυστηρής επιδημιολογικής επιτήρησης και δράσεων πρόληψης – εμβολιασμών που απέτρεψαν οποιαδήποτε εμφάνιση επιδημίας.

 

Τώρα που η σκληρή μνημονιακή επιτροπεία έληξε τον Αύγουστο του 2018 και μας δίνεται η δυνατότητα για λελογισμένη επεκτατική οικονομική πολιτική και ενίσχυση του συστήματος υγείας, θα συνεχίσουμε με την αγαστή συνεργασία του Π.Ο.Υ την πολιτική καθολικής κάλυψης για όλους και την ενίσχυση – επαναθεμελίωση  ενός δημόσιου συστήματος ΠΦΥ με τις ΤΟΜΥ, ομάδα υγείας, οικογενειακούς ιατρούς, έμφαση στην πρόληψη – αγωγή υγείας.

 

Θέλω να επισημάνω εδώ και να ευχαριστήσω γι’ αυτό την επιμονή του Γενικού Δ/ντή  DrTedros Adhanom Ghebreyesus και της Αναπληρώτριας Γενικής Δ/ντριας Dr  Zsuzsanna  Jacab για τον σταθερό προσανατολισμό του Οργανισμού στις πολιτικές καθολικής κάλυψης υγείας και τις ανθρωπιστικές αρχές. Ως Αναπληρωτής Εκτελεστικός Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης  και Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής της Περιφερειακής Επιτροπής (SCRC) του ΠΟΥ Ευρώπης - με χαρά διαπιστώνω τη στενή συνεργασία μεταξύ Γενικού Διευθυντή και Περιφερειακής Δ/ντριας στο πνεύμα ενός ενιαίου ΠΟΥ. Θέλω να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να συγχαρώ τον Dr Tedros για την ανάθεση στην Dr Jakab της θέσης της αναπληρώτριας Γενικής Δ/ντριας του Π.Ο.Υ. καθώς επέλεξε για τη συγκεκριμένη θέση έναν από τους Περιφερειακούς Δ/ντες του Οργανισμού που έχει ήδη επιδείξει ηγετικές ικανότητες και επιτυχία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

 

Για να υλοποιηθούν αυτές οι πολιτικές καθολικής κάλυψης υγείας  και ειδικότερα στην κατεύθυνση «να μην μένει κανείς πίσω» χρειάζεται τα κράτη- μέλη να διασφαλίζουν ικανό ποσοστό δαπανών για τη Δημόσια Υγεία αλλά και η διακρατική συνεργασία με την ισχυρή βοήθεια του Π.Ο.Υ. να οδηγήσει σε δίκαια και διαφανή συστήματα τιμολόγησης των φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων ώστε να μπορούν να αντέξουν οι προϋπολογισμοί των κρατών- μελών.

 

Με αυτούς τους στόχους, που είμαστε στην ευτυχή θέση να διαπιστώνουμε πως είναι και στόχοι του Π.Ο.Υ. σκοπεύουμε να πορευτούμε σε συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. με μοναδικό σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη, καθολική κάλυψη των αναγκών υγείας, χωρίς διάκριση για όλους όσους ζουν στη χώρα μας και τους επισκέπτες της.

 

Η καθολική κάλυψη υγείας αποτελεί βασικό ζήτημα στη χώρα μας και έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος. Η Ελλάδα έλαβε μεγάλη υποστήριξη σε αυτό το έργο από το Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη. Αυξάνουμε όσο επιτρέπουν οι συνθήκες τις δημόσιες δαπάνες υγείας, στελεχώνουμε τις δημόσιες δομές υγείας, έχουμε ανοίξει πόλεμο κατά της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, θέτουμε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, στηρίζουμε όσο μπορούμε το υγειονομικό προσωπικό και επιδιώκουμε διεθνείς συνεργατικές δράσεις για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης με στόχο τη δυνατότητα όλων να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο που έχουν  ανάγκη στο πλαίσιο της Καθολικής Κάλυψη Υγείας».