ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η αναγνώριση του πολυδιάστατου ρόλου του φαρμακοποιού περνά από το χέρι του

Η αναγνώριση του πολυδιάστατου ρόλου του φαρμακοποιού περνά από το χέρι του

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Add a Pharmacist to the Team to See Better Outcomes. Αυτό το μήνυμα που στα ελληνικά μεταφράζεται «Πρόσθεσε έναν Φαρμακοποιό στην Ομάδα για να δεις καλύτερα αποτελέσματα» δεν προέρχεται από το χώρο του φαρμακείου, όπως ενδεχομένως κανείς θα πίστευε διαβάζοντάς το. Είναι ένα μήνυμα που έρχεται από την ιατρική κοινότητα και μάλιστα από την ιατρική κοινότητα της κατά τεκμήριο πιο προηγμένης χώρας του κόσμου, των ΗΠΑ.

Η Αμερικανική Ένωση Ιατρών (American Medical Association) μάλιστα δεν στέκεται μόνο στο να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στα μέλη της αλλά προχωρά και ένα βήμα παρακάτω. Εξηγεί ότι η προσθήκη ενός φαρμακοποιού στην ομάδα πάνω στην οποία στηρίζεται το εκεί μοντέλο φροντίδας υγείας μπορεί να βελτιώσει την έκβαση του ασθενή, καθώς οι φαρμακοποιοί, όπως αναφέρει, ως βασικοί συνεργάτες στη φροντίδα του ασθενούς αναλαμβάνουν μία σειρά από ρόλους και προσθέτουν τεράστια αξία συνολικά στο σύστημα υγείας ελευθερώνοντας πολύτιμο χρόνο για τον γιατρό.

Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου ο φαρμακοποιός εκ των πραγμάτων και λόγω της γεωγραφίας με τα πολλά νησιά και τα πολλά απόμερα ορεινά χωριά και λόγω της ανυπαρξίας ενός οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και εξαιτίας του ότι συχνά είναι ο μόνος υγειονομικός στον οποίο μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση ο πολίτης, είναι ανάγκη αυτό το μήνυμα να ληφθεί σοβαρά υπόψη απ’ όλους, ιατρούς, πολιτεία, φαρμακευτική αγορά αλλά ιδιαίτερα από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς καθώς ουσιαστικά δείχνει το δρόμο για το μέλλον του κλάδου.

Όμως σ’ ένα περιβάλλον που βλέπουμε να αλλάζει διεθνώς με γοργούς ρυθμούς είναι δεδομένο ότι αυτό δεν μπορεί να στηριχθεί σε ευχολόγια ούτε στη διαιώνιση πρακτικών που υπήρχαν στη λογική μιας κοινωνίας που προσπαθούσε μέχρι πρόσφατα χωρίς καμία οργάνωση και σχεδιασμό να καλύψει πρόχειρα, να «μπαλώσει» ανάγκες.

Πλέον έχει φτάσει η ώρα της ευθύνης, όπου θα πρέπει ο Έλληνας φαρμακοποιός ως επιστήμονας να χαράξει υπεύθυνα με όραμα και σχέδιο και πάνω απ’ όλα με ρεαλισμό την πορεία του προς το μέλλον αντιλαμβανόμενος ότι βρίσκεται σ’ ένα νέο περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό με τον πολίτη να έχει πλέον άποψη και να διεκδικεί τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας στο μικρότερο δυνατό κόστος και την πολιτεία να πρέπει να βρει τρόπο να ικανοποιήσει τις ανάγκες αυτές των πολιτών μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Σ’ ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας, όπως επιτάσσει και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγειάς, ο φαρμακοποιός είναι δεδομένο ότι πρέπει να επενδύσει στην ανάδειξη της επιστημοσύνης του, η οποία και θα προσδώσει  προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες που ήδη παρέχει και θα του επιτρέψει να οραματίζεται με αξιώσεις το ρόλο εκείνο που δικαιούται να έχει. Για να το πετύχει ωστόσο αυτό είναι ανάγκη πέρα από τη διαρκή επιμόρφωσή του να επανεξετάσει το συνολικό τρόπο που δρα όχι μόνο ως λειτουργός της υγείας αλλά και ως επαγγελματίας που επέλεξε να ζήσει κάνοντας αυτό το επάγγελμα.

Η αγορά των υπηρεσιών υγείας έχει και αυτή τους κανόνες της και ο φαρμακοποιός το ζει αυτό καθημερινά στο πετσί του καθώς σε πολλές περιπτώσεις παλεύει κυριολεκτικά να κρατηθεί στην αγορά. Ο αγώνας αυτός σήμερα δεν είναι καθόλου εύκολος. Πέρα από γνώση χρειάζεται και οργάνωση, συνέργιες, ανοιχτό μυαλό να μπορείς να διακρίνεις έγκαιρα τους κινδύνους και να ανακαλύψεις τις ευκαιρίες.

Ξαναγυρνώντας στο μήνυμα της American Medical Association είναι φανερό ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να σταθεί μόνος σε μία αγορά, όπου οι συνεργασίες δίνουν τις καλύτερες και προσαρμοσμένες στα μέτρα του κάθε πολίτη, υπηρεσίες. Σε αυτόν τον -κατά Χαξλεϊ- θαυμαστό καινούργιο κόσμο, όπου πλέον είναι πραγματικότητα, οι απόλυτα εξατομικευμένες, στις ανάγκες του κάθε ασθενούς θεραπείες και όπου η τεχνολογία δίνει πλέον τρομακτικές δυνατότητες που μόλις πρόσφατα ήταν αδύνατον να τις φανταστεί κανείς (π.χ. απόλυτα αυτοματοποιημένος τρόπος αποστολής φαρμάκων στο σπίτι του ασθενούς από την Amazon) είναι τουλάχιστον ανόητο να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να έχει μέλλον ένα μικρό φαρμακείο, όπου όλα περνούν από το χέρι ενός και μόνου ανθρώπου, όσες γνώσεις και δεξιότητες και να έχει. Όσο πιο νωρίς το συνειδητοποιήσει κανείς αυτό τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να βρει τη θέση του στο νέο υπό διαμόρφωση περιβάλλον. Όπως οι γιατροί, παραδέχονται πλέον ότι ο φαρμακοποιός μπορεί πράγματι να συνδράμει το έργο τους -και βέβαια δεν το λένε τυχαία αυτό οι αμερικανοί γιατροί, σε όλα οι αμερικανοί συνηθίζουν να έχουν μία τεκμηρίωση- έτσι και ο φαρμακοποιός πρέπει να παραδεχτεί ότι πρέπει να συνεργαστεί για να γίνει πιο αποτελεσματικός, πιο αποδοτικός πιο ωφέλιμος στο σύστημα υγείας που υπηρετεί. Να συνεργαστεί με όποιον μπορεί –τον ιατρό, το συνάδελφο φαρμακοποιό, τον νοσηλευτή, τον αισθητικό κτλ- για να μπορέσει να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας στον πολίτη. Ο δρόμος έχει ανοίξει, οι αγκυλώσεις υποχωρούν, το μέλλον περιμένει. Η ευθύνη για το πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον του κλάδου περνά –ακόμη τουλάχιστον- από το χέρι των ίδιων των φαρμακοποιών.