NEA

Μελάνωμα: Εξαιρετικά καλά αποτελέσματα όταν υπάρχει πρώιμη ανίχνευση

Μελάνωμα: Εξαιρετικά καλά αποτελέσματα όταν υπάρχει πρώιμη ανίχνευση

Μεγάλο είναι το ποσοστό (προσεγγίζει το 50%) των περιστατικών μελανώματος που θα είχαν σωτήρια έκβαση εάν οι ασθενείς είχαν επισκεφθεί εγκαίρως το γιατρό και είχαν υποβληθεί σε θεραπεία. Αντίθετα, η καθυστερημένη διάγνωση και έναρξη θεραπείας μειώνει κατακόρυφα τις πιθανότητες θετικής έκβασης για τη ζωή του ασθενή.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Σχετικά στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ενημέρωση του τύπου, από τον καθηγητή Δερματολογίας στο ΕΚΠΑ & πρόεδρο της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), Δημήτριο Ρηγόπουλο, και τον αναπληρωτή καθηγητή ΕΚΠΑ, Αλέξανδρο Κατούλη, οι οποίοι τόνισαν ότι ο καρκίνος του δέρματος είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου και μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, εξαιτίας κυρίως της υπερέκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η μεγάλη συχνότητα του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος είναι περισσότερες από τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του εντέρου μαζί. Το μελάνωμα βρίσκεται στην 5η και 6η θέση, για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Μόνο το 2016 έχασαν τη ζωή τους 61.680 από μελάνωμα. 

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται, παγκοσμίως:

  • 132,000 περιπτώσεις μελανώματος
  • 3 εκατ. περιπτώσεις μη μελανωματικού καρκίνου

Παρά τη μη ακριβή καταγραφή των περιστατικών καρκίνου του δέρματος στη χώρα μας, διαπιστώνεται μεγάλη συχνότητα και αυξητικές τάσεις, ιδίως του μη μελανωματικού καρκίνου, ενώ οι εκτιμήσεις σχετικά με το μελάνωμα, αναφέρονται σε 2,2 νέες περιπτώσεις, ετησίως, και 0,9 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

 

Μεγάλη η αξία της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης

Επειδή είναι καθοριστική η έγκαιρη διάγνωση, -με ποσοστά επιβίωσης που ξεπερνούν το 90% πενταετούς επιβίωσης στο πρώιμο μελάνωμα- είναι αυτονόητο ότι μεγάλη αξία έχουν τόσο η πρωτογενής πρόληψη (με αποφυγή του ήλιου συγκεκριμένες ώρες, πολύωρη έκθεση και φροντίδα εφαρμογής πάντα αντηλιακής προστασίας) όσο και η δευτερογενής (έγκαιρη επίσκεψη στον ειδικό).

Ιδιαίτερα σημαντική εξέταση είναι η χαρτογράφηση, η οποία ωστόσο δεν απευθύνεται σε όλους αλλά διενεργείται μετά από σύσταση του δερματολόγου.

Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) -με χορηγό και υποστηρικτή τα Δερματολογικά Εργαστήρια της Avène- διοργανώνει για ακόμη μία χρονιά την εκστρατεία πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος, την  ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ.

Από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου, εθελοντές δερματολόγοι σε όλη την Ελλάδα εξετάζουν δωρεάν το κοινό, παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές για υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο.
Αξίζει να σημειωθεί, για όσους δεν μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη δράση αυτή, ότι οι δωρεάν εξέταση και αξιολόγηση σπίλων ισχύει για όλες τις δημόσιες δομές της χώρας, όλο το χρόνο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν άμεσα ραντεβού με ένα δερματολόγο κοντά στην περιοχή τους, τηλεφωνώντας στο 215 215 8523 ή μέσω της ιστοσελίδας www.sunfilos.gr

Φέτος, η ενέργεια επεκτείνει τα πλαίσια δράσης της, καθώς την ίδια εβδομάδα ειδική ομάδα δερματολόγων θα επισκεφθεί 3 ελληνικά νησιά: Κουφονήσια, Δονούσα, Ηρακλειά,  για να προσφέρει δωρεάν εξέταση στους κατοίκους, καθώς η πρόσβαση στο δερματολόγο του είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Πόσο βοηθά η αντηλιακή προστασία

Παρά την ενημέρωση του συστηματικά γίνεται στη χώρα μας την τελευταία εικοσαετία:

  • μόνο το 39% χρησιμοποιεί πάντα αντηλιακό
  • το 42% χρησιμοποιεί μερικές φορές και
  • το 20% δε χρησιμοποιεί ποτέ αντηλιακό

Δεδομένα που αφορούν τη χρήση του αντηλιακού, παγκοσμίως, δείχνουν ότι μόνο το 18% χρησιμοποιεί το αντηλιακό σωστά. Αυτό είναι εξαιρετικά αρνητικό όπως τόνισαν οι ειδικοί, καθώς έχει φανεί ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας SPF 15 μειώνει την εμφάνιση μελανώματος κατά 50% και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος κατά 40%.

Η αποφυγή υπερέκθεσης στον ήλιο και χρήση του αντηλιακού στα παιδιά είναι απολύτως απαραίτητη καθώς 5 ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία διπλασιάζουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση μελανώματος.
Τέλος, καμπανάκι κινδύνου χτυπά για τους ενήλικες η διαπίστωση ότι  το τεχνητό μαύρισμα αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο κατά 8 φορές.