ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Εταιρείες Συμπληρωμάτων Διατροφής: Δεν μπορεί να απαξιώνεται η επίδραση των συμπληρωμάτων

Εταιρείες Συμπληρωμάτων Διατροφής: Δεν μπορεί να απαξιώνεται η επίδραση των συμπληρωμάτων

Τη θέση ότι κανείς και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να απαξιώνει την επίδραση των συμπληρωμάτων διατροφής στην πρόληψη και στη διατήρηση της υγείας διατυπώνει ο Σύλλογος Εταιρειών Συμπληρωμάτων Διατροφής με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε ομιλία κατά τη διάρκεια επιστημονικού φαρμακευτικού συνεδρίου.

Ο Σύλλογος με επιστολή του προς τα ΜΜΕ κάνει λόγο για αναληθή και επιστημονικά μη τεκμηριωμένα δημοσιεύματα και προχωρά σε συγκεκριμένες αποσαφηνίσεις «έχοντας ως γνώμονα την ισχύουσα νομοθεσία, την διαφύλαξη της φήμης των εταιριών του κλάδου αλλά και των συμφερόντων των καταναλωτών ιδιαίτερα απέναντι σε παραπλανητικές και μη τεκμηριωμένες ειδήσεις».

 

Οι αποσαφηνίσεις αυτές έχουν να κάνουν με τα εξής:

 

  1. Τα συμπληρώματα διατροφής συνιστούν τρόφιμα με σκοπό την συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας και αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών με διατροφική ή φυσιολογική δράση, με σαφή ορισμό που απορρέει από ευρωπαϊκές Οδηγίες (ΟΔ 2002/46) και συνδεδεμένους Κανονισμούς (ΕΚ 1169/2011, EK 1170/2009) και εθνικούς Νόμους (τελευταία τροποποίηση Υπ. Απόφαση Γ5α/53625).
  2. Το ελεγκτικό και κυρωτικό πλαίσιο υφίσταται από ιδρύσεως του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ν.1316/1983) είναι εξαιρετικά αυστηρό με τις ποινές σε περίπτωση παράβασης βασικών διατάξεων επισημάνσεων (ετικετών), παράβασης όρων κυκλοφορίας, μη γνωστοποίησης και ασφάλειας παραγωγής να ξεκινούν από λίγες χιλιάδες ευρώ κα μπορεί να φτάσουν και στα €100.000. Επιπλέον, στον ΕΟΦ λειτουργεί ειδικό τμήμα για τα συμπληρώματα διατροφής στελεχωμένο με φαρμακοποιούς, διαιτολόγους και άλλους πτυχιούχους ικανούς να καλύψουν πολυπλεύρως τις απαιτήσεις της νομοθεσίας από πλευράς αξιολόγησης και ελέγχων.
  3. Τα συμπληρώματα διατροφής απευθύνονται στον υγιή πληθυσμό. Αν πρόκειται για άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, είναι καθαρή η προτροπή στην ετικέτα των προϊόντων του κλάδου μας για την συμβουλή του θεράποντος γιατρού. Σημειωτέoν,ότι οι εταιρίες του συλλόγου μας διαθέτουν επαρκώς επανδρωμένα τμήματα επικοινωνίας για φαρμακοποιούς, ιατρούς, λοιπούς ειδικούς και καταναλωτές για να μπορούν να καλύψουν γενικές και ειδικές ερωτήσεις. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και κανονιστικά τεκμηριωμένο από τους ίδιους κανόνες που διέπουν και τα συστατικά των τροφίμων βάσει του Κανονισμού ΕΚ 1924/2006, ΕΚ 432/2012 και λοιπών τροποποιήσεων αυτών, ότι τα συμπληρώματα διατροφής συντελούν στην διατήρηση της καλής υγείας, καθώς συμπληρώνουν τυχούσες ελλείψεις του οργανισμού, οι οποίες είναι αναγκαίες και ικανές  για την πρόληψη ασθενειών.

Άρα,  βάσει όλων των ανωτέρω, δεν μπορεί να αναιρείται χωρίς στοιχεία, με ασάφειες και παραπλανητικές πληροφορίες καθώς και να απαξιώνεται η αδιαμφισβήτητη επιστημονικά και κανονιστικά επίδραση στην πρόληψη και η συμβολή στην διατήρηση της υγείας των συμπληρωμάτων διατροφής με κανένα τρόπο, καθώς αντιβαίνει στο κοινοτικό και εθνικό κεκτημένο. 

 

  1. Ο ΣΕΣΔΙ εφιστά την προσοχή σε αντίστοιχα δημοσιεύματα που προέρχονται από ιδιώτες οι οποίοι παρουσιάζουν τις απόψεις τους για τον κλάδο των συμπληρωμάτων διατροφής  χωρίς την ανάλογη κατάρτιση και καμία σχετική εμπειρία.