NEA

FDA: Έγκριση νέων διαγνωστικών εξετάσεων για χλαμύδια και γονόρροια

FDA: Έγκριση νέων διαγνωστικών εξετάσεων για χλαμύδια και γονόρροια

Ο FDA (αμερικάνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) ενέκρινε δύο νέα τεστ που διευκολύνουν τη διάγνωση κοινών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Η έγκριση ακολούθησε μετά τις διαπιστώσεις μιας ευρείας κλινικής μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 2.500 ασθενείς.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ ενέκρινε τα διαγνωστικά τεστ Aptima Combo 2 και Xpert CT / NG για την ανίχνευση χλαμυδίων και γονόρροιας, χρησιμοποιώντας δείγματα από το λαιμό και το ορθό. Τα προηγούμενα διαγνωστικά τεστ βασίζονταν στον έλεγχο μόνο δειγμάτων ούρων, κολπικών υγρών και ενδοτραχηλικού  επιχρίσματος.

 

Ο Tim Stenzel, διευθυντής του Τμήματος Διαγνωστικής και Ακτινολογικής Υγείας του FDA, δήλωσε: «Μέχρι σήμερα, δεν υπήρξαν ανάλογες διαγνωστικές εξετάσεις για τα χλαμύδια και τη γονόρροια. Η δυνατότητα πλέον χρήσης αυτών των δύο τεστ θα καλύψει μια μη ικανοποιημένη ανάγκη δημόσιας υγείας, επιτρέποντας ευρύτερους ελέγχους».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, μόνο το 2017, στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγράφηκαν 1,7 εκατομμύρια κρούσματα με Χλαμύδια και 500.000 κρούσματα γονόρροιας.

 

«Το βέλτιστο για τους ασθενείς, που πιθανόν μολυνθούν από κάποια από τις δύο αυτές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, είναι να λάβουν αμέσως την κατάλληλη θεραπεία, καθώς μπορούν να εμφανιστούν σημαντικές επιπλοκές αν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Τα νέα τεστ που εγκρίθηκαν παρέχουν ένα μηχανισμό για την ευκολότερη διάγνωση αυτών των λοιμώξεων», πρόσθεσε ο Stenzel.