ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

«Ποδαρικό» με γκρίνια για το νέο ωράριο των φαρμακείων

«Ποδαρικό» με γκρίνια για το νέο ωράριο των φαρμακείων

Τη Δευτέρα το βράδυ πολλά διευρυμένα φαρμακεία έμειναν ανοικτά και μετά τις 9 διαμαρτυρόμενα ότι δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να ενημερώσουν τους πολίτες – πελάτες τους

 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σε κόντρα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής βρέθηκαν πολλά διευρυμένα φαρμακεία που με την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα και δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 24 Μαΐου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης  είναι υποχρεωμένα να κλείνουν μετά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, δηλαδή μετά τις 9 μ.μ.

Συγκεκριμένα ο νέος νόμος προβλέπει μεταξύ των άλλων, όπως αναφέρει η Νομική Σύμβουλος του ΦΣΑ κ. Σοφία Αγγέλου  «απώτατα χρονικά όρια λειτουργίας των διευρυμένων φαρμακείων, πλην Κυριακής, εντός του χρονικού πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης, όπως αυτό καθορίζεται δυνάμει του άρθρου 23 του ν. 2224/1994 (Α’112). Σύμφωνα με τα όρια αυτά, η λειτουργία των φαρμακείων ορίζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή μέχρι την 21.00 και το Σάββατο μέχρι την 20.00, χωρίς να υπάρχει όριο για το χρόνο έναρξης λειτουργίας τους».

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι τα διευρυμένα φαρμακεία θεωρούν ότι θα έπρεπε να δοθεί κάποια παράταση εφαρμογής του νόμου, καθώς υπάρχουν ζητήματα της προστατευόμενης εμπιστοσύνης στην μέχρι πρότινος κατάσταση όσων έχουν οργανώσει τις επιχειρήσεις τους για να λειτουργούν ως την 11 μ.μ. –ζήτημα μάλιστα που τέθηκε από πλευράς τους στο υπουργείο- αλλά το Υπουργείο Υγείας επέλεξε την άμεση εφαρμογή του νόμου.  

Το «μπαλάκι» στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος ο οποίος δέχτηκε διαμαρτυρίες από φαρμακοποιούς φαρμακείων που λειτουργούν σε διευρυμένο ωράριο για το ότι δεν έκανε κάτι για να δοθεί κάποια παράταση και διαπιστώνοντας καθώς επέστρεφε σπίτι του το βράδυ της Δευτέρας ότι πολλά μεγάλα κεντρικά φαρμακεία παρέμεναν ανοικτά στις 10 μ.μ. χωρίς να διανυκτερεύουν, ανήρτησε ένα κείμενο με το οποίο στρέφεται κατά των διαμαρτυρομένων κατηγορώντας τους για αλά καρτ αντίδραση στο συγκεκριμένο ζήτημα και ξεκαθαρίζοντας ότι η μόνη δυνατότητα που έχει ο ΦΣΑ είναι η εφαρμογή του νόμου και η παραπομπή στο πειθαρχικό όσων αρνούνται να τον εφαρμόσουν .

Η ανάρτηση του κ. Λουράντου με τίτλο «Μια παλιά συνήθεια ... Ωράριο αλά καρτ», έχει ως εξής:

«Είναι πολύ περίεργο να εφαρμόζονται οι νόμοι κατά το δοκούν, ανάλογα δηλαδή με το πως συμφέρει τον καθένα.....

Είναι εξίσου περίεργο, σήμερα, την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου νόμου για το ωράριο, να εξανίστανται οι διευρυμένοι συνάδελφοι, γιατί δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως και γιατί ο ... ΦΣΑ δεν έδωσε παράταση εφαρμογής του νόμου!

Για να τελειώνουμε λοιπόν με αυτές τις ανοησίες, παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία και ας έρθει όποιος θέλει να τα διαψεύσει:

1ον. Ο κάθε νόμος ισχύει από την δημοσίευση του στο ΦΕΚ και αν δεν αναφέρει μεταγενέστερη ημερομηνία ισχύος, ισχύει από την δημοσίευση του.

2ον. Παράταση νόμου δίνεται μόνο από τον υπουργό, ο οποίος όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει δώσει! Ο ΦΣΑ παράταση δεν μπορεί να δώσει!

3ον. Ο ΦΣΑ δεν ξεχωρίζει τα μέλη του, αλλά έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει τους νόμους που ισχύουν για την εύρυθμη λειτουργία τους. Άρνηση εφαρμογής νόμου δεν νοείται!

4ον. Την εποχή Λοβέρδου, τότε που πρωτοεμφανίστηκε και ψηφίστηκε από την Βουλή ο νέος νόμος για τους διευρυμένους, πολλοί από αυτούς δεν περίμεναν καν την νόμιμη έναρξη εφαρμογής του νόμου, αλλά ξεκίνησαν να τον εφαρμόζουν πριν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ! Σήμερα οι ίδιοι ζητούν το ... αντίθετο: να μην ισχύσει ο νόμος και ας έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ!

5ον. Η οργάνωση και η οριοθέτηση ενός ωραρίου εντός του οποίου θα μπορούμε να λειτουργούμε, είναι κάτι που θα έπρεπε να το ζητούν όχι μόνο οι φαρμακοποιοί αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες! Οι τελευταίοι μάλιστα θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν μέχρι σήμερα υπήρχαν φαρμακεία εφημερίας, αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ευαισθησία του κλάδου και όχι στην υποχρέωση η οποία δεν υφίσταται πλέον ! Και το λέω αυτό, διότι η εφημερία ορίζεται ως υπηρεσία ασφαλείας, όταν τα φαρμακεία είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ κλειστά! Όταν ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και όπως τον βολεύει σχετικά με το ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου του, τότε ΠΑΥΕΙ η υποχρέωση εφημερίας!

6ον. Είναι αυτονόητο, ότι εφόσον υπάρξουν καταγγελίες, ο ΦΣ είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νόμο, να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τους μη συμμορφούμενους και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

7ον Όπως αναφέρει η κυρία Αγγέλου ... «ο νόμος δεν προσβάλλεται ευθέως, ενώ η προσβολή πράξεων ή αρνήσεων που ορισμένοι προτείνουν θα φέρει κρίσεις μετά από 4-5 έτη και δε θα λύσει το πρόβλημα.

Επιστρέφοντας το βράδυ στο σπίτι μου, είδα γνωστά φαρμακεία περιοχής της Νοτίου Αθήνας να είναι ανοικτά στις 10:00 το βράδυ ... το ένα δίπλα στο άλλο, σαν να παρακολουθεί ο ένας το τι θα κάνει ο άλλος. Το υποχρεωτικά διανυκτερεύον φαρμακείο της περιοχής, δεν θα ήταν καθόλου ευτυχισμένο από τον κανιβαλισμό των παράνομων (σήμερα) συναδέλφων!»

 

Α. Τερζής: Ουαί υμίν…

Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα πήρε θέση και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου κ. Τάσος Τερζής ο οποίος υποστήριξε ότι το να επικαλούνται κάποιοι τους νόμους της αγοράς a la cart αποτελεί στρέβλωση σε μία αγορά –των φαρμακείων- που σχεδόν πουθενά στον κόσμο δεν είναι ελεύθερη για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Τερζής:

«Τα φαρμακεία δεν είναι μια ελεύθερη αγορά. Ποτέ δεν ήταν και σχεδόν πουθενά στον κόσμο δεν είναι.

Κι αυτό, όχι γιατί κάποιος θέλει να ευνοήσει ή να αδικήσει τους φαρμακοποιούς αλλά για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Γι αυτό άλλωστε είναι μια από τις ελάχιστες αγορές που υπάρχει κρατική διατίμηση στα προϊόντα που διαθέτει.

Το να επικαλούνται κάποιοι τους νόμους της αγοράς a la cart αποτελεί στρέβλωση... ή όλα ελεύθερα ή περιορισμοί. Το να το παίζω επιχειρηματίας εκεί μου με συμφέρει και να κρύβομαι πίσω από τις ρυθμίσεις και πάλι εκεί που με συμφέρει δε δείχνει συνέπεια.

Από την άλλη, η πλήρης απελευθέρωση ποτέ δε θα ήταν εφικτή για τους λόγους του ανωτέρου δημοσίου συμφέροντος που αναφέρθηκαν αρχικά.
Αυτά απευθύνονται τόσο σε αυτούς που μας κυβερνούν όσο και σε καλούς συναδέλφους μας που διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους γιατί οι κακοί σύλλογοι, ο κακός ΠΦΣ ή η κακιά κυβέρνηση δεν τους αφήνει να ξεδιπλώσουν τα επιχειρηματικά τους ταλέντα.

Ξεχνούν μάλλον ότι κάποτε απέκτησαν δύναμη γιατί ήταν σε προνομιακό σημείο και οι αποστάσεις δεν επέτρεπαν σε άλλους να πάνε δίπλα τους.
Γιατί δούλευαν με πολύ υψηλό περιθώριο λόγω της κρατικής διατίμησης.
Γιατί το πληθυσμιακό δεν επέτρεψε και άλλους κάποτε να μοιραστούν μια πολύ μεγάλη πίτα..

Τότε ήταν καλά, τώρα (κάποιες) ρυθμίσεις δε μας αρέσουν.
Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές!»

Από την πλευρά της η κ. Αγγέλου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους κάνουν λάθος όσοι ρίχνουν ευθύνες στον ΦΣΑ για την εφαρμογή του νέου νόμου. Συγκεκριμένα αναφέρει: 

Για όσους διακηρύσσουν ότι για την άμεση, από σήμερα (σ.σ. 27/5), εφαρμογή του νέου νόμου (που θεσπίζει την περιστολή του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων) ευθύνεται ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ή η δική μου γνωμοδότηση, σημειώνω τα εξής: 

  1. Το αριθ. 30 του νέου νόμου ορίζει ότι το αρθ. 26 (ωράριο) ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου, που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή. 
  2. Τα ζητήματα της προστατευόμενης εμπιστοσύνης στην μέχρι πρότινος κατάσταση όσων έχουν οργανώσει τις επιχειρήσεις τους για να λειτουργούν ως την 23.00, είχαν τεθεί σε γνώση του υπουργείου από ενδιαφερομένους επιτηδευματίες κλπ και εντούτοις ο Υπουργός Υγείας έκρινε ότι ο νόμος πρέπει να ισχύσει άμεσα, εξ ου και δεν θέσπισε μεταβατική περίοδο. 
  3. Ο ΠΦΣ έστειλε επιστολή άμεσης συμμόρφωσης σε όλους τους ΦΣ της Χώρας. 
    4. Επομένως, ανεξαρτήτως των προσωπικών απόψεων οιουδήποτε από εμάς για το πώς θα ήταν δίκαιο να εφαρμοστεί η διάταξη, ούτε εγώ ούτε ο Πρόεδρος, ούτε κανείς άλλος από τη Διοίκηση του ΦΣΑ αποφάσισε κάτι που θίγει οιονδήποτε φαρμακοποιό.
  4. Απλά συμμορφώθηκε με ρητή διάταξη νόμου που ως γνωστόν από της δημοσιεύσεως της καταργεί όχι μόνο προηγούμενο αντίθετο νόμο αλλά και τις πράξεις που εκδόθηκαν βάσει αυτού.
  5. Είναι αυταπόδεικτο ότι εφόσον υπάρξουν καταγγελίες, ο ΦΣ είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νόμο, να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τους μη συμμορφούμενους και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις. 
    7. Ο νόμος δεν προσβάλλεται ευθέως, ενώ η προσβολή πράξεων ή αρνήσεων που ορισμένοι προτείνουν θα φέρει κρίσεις μετά από 4-5 έτη και δε θα λύσει το πρόβλημα.

Επομένως, μη τα βάζετε με το ΦΣΑ. Δεν είναι αντίπαλος σας!!! Ούτε αντίδικος σας!!!
Ο ΦΣΑ κάνει αυτό που υποχρεούται από τον καταστατικό σκοπό του: 
εφαρμόζει απλά το νόμο.

Τα παράπονά σας στους αρμοδίους!


Ειρήνη ημίν. ... ....

 

Άδικος κόπος και έξοδα

 

Σε δεύτερη, πιο πρόσφατη ανάρτησή της η κ. Αγγέλου έχοντας την πληροφόρηση ότι οι φαρμακοποιοί που πλήττονται από το κλείσιμο φαρμακείου στις 9 μ.μ. αντί στις 11 μ.μ. και παρακινούνται από νομικούς να βρουν το δίκιο τους καθώς «υπάρχουν κάποια ζητήματα προστατευόμενης εμπιστοσύνης σας στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί μέχρι τέλους τρέχουσας καρτέλας διεύρυνσης» αναφέρει τα εξής:

Για τους φαρμακοποιούς που πλήττονται από το κλείσιμο φαρμακείου 21.00 αντί 23.00:

1/ Πράγματι τίθενται κάποια ζητήματα προστατευόμενης εμπιστοσύνης σας στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί μέχρι τέλους τρέχουσας καρτέλας διεύρυνσης, αλλά αυτό το γεγονός δεν βάρυνε στην απόφαση των αρμοδίων. Επέλεξαν άμεση εφαρμογή. Όχι ο ΦΣ αλλά το Κράτος. 
2/ Όσα σας τάζουν κάποιοι νομικοί περί δήθεν προσβολής της σιωπηρής άρνησης είναι μόνο για να σας βάλουν σε περιπέτειες και άδικα έξοδα!!!!
Σημειωτέον: η σιωπηρή άρνηση του ΦΣ και της Περιφέρειας συντελείται σε 1 τρίμηνο έπο την αίτηση. Αν συντελεστεί και δεν απαντηθεί με τρόπο που καλύπτει την άρνηση. ....
Αναρωτιέται ο μέσος νομικός νους: Τι θα κάνετε μέχρι τότε; 
Θα περιμένετε να συμπληρωθεί ο χρόνος για να προσφύγετε μετά από 3 μήνες;;;
Η μήπως σας υπόσχονται και αναστολή αυτοί οι νομικοί που σας ξεσηκώνουν) δηλ. ασφ. Μέτρα); 
Αναστολή νόμου, δε νοείται ως γνωστόν...
Και βλαπτική πράξη δεν υπάρχει για να προσβληθεί ώστε να ζητηθεί αναστολή. 
Σας πιέζουν λοιπόν να κάνετε μια «ιδιότυπη» δήλωση ωραρίου μέχρι 31/5 για να δοκιμάσετε, μετά από 3 μήνες, το αν θα δικαιωθείτε δικαστικά για μη συμμόρφωση σε νόμο του Κράτους και μετά από 5 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση;;; 
Σκεφτήκατε άραγε πόσες καταγγελίες θα έχετε μέχρι τότε σε βάρος σας από άλλα φαρμακεία;;; Πόσες παραπομπές στο πειθαρχικό και πόσα πρόστιμα;; 
Γιατί ο ΦΣ αν υπάρξει καταγγελία δεσμεύεται να την παραπέμψει στο πειθαρχικό. Χωρίς ίχνος εκδικητικότητας άλλα λόγω νομικής υποχρέωσης.

Ας μην γινόμαστε αφελείς και θύματα...
Ασχέτως της προσωπικής μου άποψης για το αιφνίδιο, ο νόμος είναι νόμος...
Μην ταλαιπωρήστε άδικα και μην ξοδεύεστε. 
Με την ειλικρινή μου αγάπη στον κλάδο».