ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κρίσιμος o χειρισμός του θέματος του ωραρίου

Κρίσιμος o χειρισμός του θέματος του ωραρίου

Κ. Λουράντος στο DailyPharmaNews: Και όλα τα φαρμακεία να βάλω να λειτουργούν μέρα – νύχτα, εάν η επόμενη κυβέρνηση θέλει, θα αλλάξει την τροπολογία φιλελευθεροποιώντας και πάλι το ωράριο των φαρμακείων

 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Η κουβέντα για το ζήτημα του νέου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων μόλις ξεκίνησε και οι εκτιμήσεις ανθρώπων του κλάδου είναι ότι το θέμα θα συνεχίσει να βρίσκεται στην επικαιρότητα με τρόπο τέτοιο ώστε να αλλάξουν εκ νέου τα πράγματα προς όφελος των μεγάλων του κλάδου, καθόσον τα συμφέροντα που παίζονται είναι τεράστια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Αττική και εκεί θα παιχτεί το «στοίχημα» για το εάν τελικά τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν ή η όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στη λογική των όσων ίσχυαν μέχρι πριν δέκα μέρες.

Φαίνεται πως η μεγάλη πλειοψηφία των φαρμακοποιών είναι ικανοποιημένη από την πρόσφατη ρύθμιση που έκανε η κυβέρνηση. Μάλιστα όπως ανέφερε πρόεδρος μεγάλου Φαρμακευτικού Συλλόγου της χώρας ακόμη και τα μεγάλα φαρμακεία στην πόλη του όχι μόνο έχουν συμβιβαστεί με τη νέα ρύθμιση αλλά βλέπουν ως ένα βαθμό θετικό το ότι όταν κλείνουν το φαρμακείο είναι –λόγω καλοκαιριού- ακόμη μέρα και έχουν και λίγο περισσότερο χρόνο για τους ίδιους.

Τα πράγματα ωστόσο στην πρωτεύουσα είναι πιο άγρια καθώς έχουν επενδυθεί άλλης τάξεως μεγέθους κεφάλαια και η άποψη των φαρμακοποιών μεγάλων επαρχιακών πόλεων είναι ότι εκεί δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο συμβιβασμών. Αντίθετα, εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα μέσω του Τύπου –ακόμη και με «πληρωμένα» δημοσιεύματα- θα γίνει προσπάθεια να φανεί ότι ο κόσμος δεν εξυπηρετείται, όπως θα έπρεπε, και με αυτόν τον τρόπο να υπάρξει πίεση προς την πολιτεία για μία εκ νέου απελευθέρωση του ωραρίου.

Έτσι, όλοι περιμένουν να δουν πως θα χειριστεί το θέμα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής που είναι με διαφορά και ο μεγαλύτερος Σύλλογος της χώρας με 3.308 φαρμακεία. 

Το DailyPharmaNews επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνο Λουράντο με αφορμή τη διεξαγωγή σύσκεψης των 50 Τομεαρχών του Συλλόγου τη Δευτέρα το μεσημέρι στις 3 προκειμένου να συζητηθεί το πως ο Σύλλογος θα μπορέσει να καλύψει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπάρχουσες ανάγκες μέσα στο νέο πλαίσιο, με εφημερίες και διανυκτερεύσεις.

Ο κ. Λουράντος εξήγησε ότι τα φαρμακεία που είχαν δηλώσει διευρυμένα ήταν περισσότερα από 1700 τα οποία λειτουργούσαν σε διάφορα ωράρια ενώ υπήρχαν και άλλα φαρμακεία που ενώ δεν είχαν δηλώσει διευρυμένα, άνοιγαν και έκλειναν όποτε ήθελαν με αποτέλεσμα να βρίσκει κανείς ανοικτά πάνω από 2000 φαρμακεία στην Αττική.

Τι συμβαίνει σήμερα; «Αυτή η νομοθετική ρύθμιση τους έκανε όλους να κλείνουν στις 9 μ.μ. Ούτως η άλλως κλείνουν Δευτέρα και Τετάρτη στις 8.30. Εάν θέλουν να είναι διευρυμένοι θα κλείσουν στις 9 μ.μ. Το πρόβλημα είναι μετά τις 9 το βράδυ όπου είναι προφανές ότι στη σημερινή εποχή ένα διανυκτερεύον φαρμακείο δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μίας μεγάλης περιοχής».

Ο κ. Λουράντος δηλώνει ότι «θα κάνουμε ρυθμίσεις βλέποντας τις ανάγκες της κάθε περιοχής και μόνο, όχι απλώς για να στηρίξουμε το μέτρο αλλά κυρίως για να στηρίξουμε τους πολίτες σε κάποιες περιοχές που πράγματι έχουν πρόβλημα» θεωρεί ωστόσο «ότι οποιαδήποτε αύξηση των εφημερευόντων φαρμακείων κι αν γίνει αυτό δεν σημαίνει ότι το μέτρο θα σωθεί. Θα σωθεί εάν η επόμενη κυβέρνηση έχει αλλάξει μυαλά».

Και εξηγεί ότι σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία και επειδή ήδη έχει εκφραστεί η άποψη από πολλούς μέσα στο κόμμα για τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς –και στα φαρμακεία- «εάν πράγματι θέλουν να το κάνουν αυτό, θα το κάνουν είτε έχουμε 100 εφημερεύοντα είτε 3 εφημερεύοντα. Αυτό που τους ενδιαφέρει στην πραγματικότητα δεν είναι η εξυπηρέτηση του κοινού αλλά η εξυπηρέτηση των μεγάλων επενδυτών που καλούνται να επενδύσουν ή έχουν ήδη επενδύσει και θέλουν μία πλήρη απελευθέρωση ούτως ώστε να λειτουργούν προς όφελός τους και μόνο. Αυτοί λένε “γιατί να υποστούν πρόβλημα τα μεγάλα κεντρικά φαρμακεία των πλατειών;” Αυτό απέχει από τη δική μας νοοτροπία. Εμείς πιστεύουμε ότι το φαρμακείο της γειτονιάς παίζει πολύ σοβαρό ρόλο. Έχει πολύ μεγάλη αξία ώστε να πρέπει να επιζήσει. Και τα μεγάλα κεντρικά φαρμακεία βεβαίως έχουν την αξία τους αλλά την ίδια αξία που έχουν και οι υπόλοιποι. Εάν η επόμενη κυβέρνηση λοιπόν έχει στο μυαλό της κάτι τέτοιο δεν θα σώσει την τροπολογία ατή που πέρασε στη Βουλή ο Λουράντος ακόμη κι εάν βάλει τα μισά φαρμακεία να εφημερεύουν ή ακόμη κι εάν βάλει όλα τα φαρμακεία της δύναμής του μέρα – νύχτα να είναι ανοιχτά αυτό το μέτρο αποκλείεται να μη περάσει».     

Στη σημερινή συνάντηση των Τομεαρχών θα γίνει συζήτηση για τις ανάγκες του κάθε Τομέα. Οι Τομεάρχες γνωρίζουν τα προβλήματα του Τομέα τους και μπορούν να φέρουν στο Σύλλογο κάποιες προτάσεις. Ακόμη κι εκείνοι οι Τομεάρχες που δεν θα μπορέσουν να παραστούν στη σύσκεψη –καθώς όπως παραδέχτηκε ο κ. Λουράντος «κάναμε τη συνάντηση πολύ ξαφνικά καθώς ήταν προσωπική μου απόφαση βλέποντας τα πράγματα να καλέσω άμεσα τους Τομείς τη στιγμή που κάποιοι έλεγαν να αφήσουμε να περάσει κάποιο διάστημα γιατί ακριβώς δεν ήθελα να αφήσω το περιθώριο σε κανέναν να πει το οτιδήποτε»- θα στείλουν έγγραφο με τις θέσεις τους, τις προτάσεις τους. Ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσει τη σύσκεψη θα είναι και το τι θα γίνει με τις τουριστικές περιοχές. Οι προτάσεις αυτές στη συνέχεια θα συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΣΑ για να παρθούν οι όποιες αποφάσεις.