NEA

Την Παρασκευή ρίπτεται ο κύβος για τα διαγνωστικά και το clawback

Την Παρασκευή ρίπτεται ο κύβος για τα διαγνωστικά και το clawback

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Έκτακτη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε χθες ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης και το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων ΠΦΥ για τις κρίσιμες εξελίξεις στον κλάδο ενώ συνάντηση πραγματοποίησαν από τον ΙΣΑ και με τον εκπρόσωπο του τομέα Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ.

 

Ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ενημερώθηκαν για τις συνέπειες που έχει το clawback και το rebate στη βιωσιμότητα των πολυιατρείων και των εργαστηρίων ενώ ο κ. Πατούλης και οι λοιποί εκπρόσωποι του Συντονιστικού έβαλαν κόκκινη γραμμή για τον κλάδο που είναι να μη χρεωθεί το clawback του δεύτερου εξαμήνου 2018 καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα εργαστήρια "οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο".

 

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επεσήμανε ότι πράγματι το clawback και το rebate αποτελούν σοβαρή οικονομική επιβάρυνση για τους παρόχους και εξέφρασε την πρόθεσή της να βρεθεί μία λύση ωστόσο επεσήμανε ότι λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών τα περιθώρια είναι στενά. Παράλληλα πρότεινε τη σύσταση Ομάδας Εργασίας, με τη συμμετοχή του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκο και Π. Γεωργακόπουλο, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες να αναπροσαρμοστούν τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ, και να βρεθεί ένας τρόπος δικαιότερης κατανομής τους clawback, μέχρι την προσεχή Παρασκευή 7 Ιουνίου.

 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ,ο Α’ Αντιπρόεδρος Φ. Πατσουράκος, το μέλος του Δ.Σ. Α. Χατζής και οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου, είχαν συνάντηση στα γραφεία του ΙΣΑ, με τον υπεύθυνο του Τομέα Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ. Σωτήρη Ζώτο, τον οποίον ενημέρωσαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικοί Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο τομεάρχης Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ. εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική που ακολουθείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι αποτυχημένη και καταστροφική και μετακυλίει  το κόστος της περίθαλψης των ασφαλισμένων στους παρόχους.

 

Πάντως, ο υπουργός Υγείας ανέφερε  ότι πράγματι  μέσω του rebate και του clawback υπήρξε μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στους παρόχους  η οποία πυροδότησε το τελευταίο διάστημα αντιδράσεις και κινητοποιήσεις με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών. Τόνισε ότι το σημερινό στρεβλό σύστημα  και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν δίνουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ιδανικής λύσης, ωστόσο υπάρχει το περιθώριο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων παρόχων  και την εφαρμογή ενός νέου βιώσιμου πλαισίου.  

 

Ο δε αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που υλοποίησε τα τελευταία 4 χρόνια το υπουργείο Υγείας  προς αυτή την κατεύθυνση (δημιουργία ξεχωριστών κωδικών, αύξηση ορίου δαπανών σε συγκεκριμένες εξετάσεις κ.α.) και παρουσίασε την τελική διαμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει την ενίσχυση κατά 9 εκ. ευρώ του ορίου δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις.  

 

Ο κ. Ξανθός επίσης δεσμεύθηκε να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν εκπονηθεί στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ για τον επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της ζήτησης εξετάσεων, να «παγώσει» η διαδικασία που προβλέπει ότι τα διαγνωστικά κέντρα υποχρεούνται να δηλώσουν στον ΕΟΠΥΥ τα όργανα που διαθέτουν στα εργαστήριά τους καθώς και ότι θα αναζητηθεί μέσω του ΕΦΚΑ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ασφαλιστικών ταμείων προς τα διαγνωστικά κέντρα (πρόκειται για οφειλές που χρονολογούνται πριν το 2012).