ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Εγκαινιάστηκε η Αίθουσα Κεντρικής Επεξεργασίας Αίματος στις εγκαταστάσεις του Ε.ΚΕ.Α.

Εγκαινιάστηκε η Αίθουσα Κεντρικής Επεξεργασίας Αίματος στις εγκαταστάσεις του Ε.ΚΕ.Α.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Με την παρουσία του εκπροσώπου του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Ιωάννη Δέδε, του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, και υπηρεσιακών  παραγόντων του υπουργείου Υγείας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Αίθουσας Κεντρικής Επεξεργασίας Αίματος, την Τρίτη 4 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στις Αχαρνές, «σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για την Αιμοδοσία στη χώρα μας», όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι του Ε.ΚΕ.Α. 

 

Στο Κέντρο Επεξεργασίας Αίματος θα γίνεται η κεντρική επεξεργασία όλων των μονάδων αίματος της Αττικής.

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, γιατί κάνουμε ένα μεγάλο βήμα αναδιοργάνωσης όλου του συστήματος διαχείρισης του αίματος στη χώρα μας, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα», τόνισε ο υπουργός κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων. «Το σύστημα αιμοδοσίας της χώρας μας εκσυγχρονίζεται, κάνοντας χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και παρέχει τη δυνατότητα ορθολογικής διαχείρισης και διανομής του αίματος και των προϊόντων του, ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών.  Είναι ένα καλό σημάδι, γενικά σε μία περίοδο όπου η χώρα έχει βγει από τη μεγάλη δυσκολία, που δείχνει ότι μπορούμε να οργανωνόμαστε καλύτερα, ότι δεν αρκούμαστε σε μία μίζερη διαχείριση μίας δύσκολης καθημερινότητας αλλά ότι βάζουμε υψηλούς στόχους, με έμπνευση, αφοσίωση και με αξιοποίηση του ανθρώπινου και επιστημονικού δυναμικού κάνουμε βήματα προόδου».  

Για την κεντρική επεξεργασία όλων των μονάδων αίματος της Αττικής, στο Κέντρο Επεξεργασίας Αίματος, όπως τόνισε η πρόεδρος του ΕΚΕΑ Χάρις Ματσούκα: «θα επιτρέψει να γίνει κεντρική επεξεργασία μέχρι και 300.000 μονάδων αίματος με πολύ λιγότερο προσωπικό, θα αποδώσει πολύ καλύτερης ποιότητας παράγωγα, με αυτοματοποιημένο τρόπο για να καλύπτονται οι ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών με επάρκεια και ασφάλεια». 

«Για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα» μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, Χρήστος Πρωτόπαπας.

«Το αποτέλεσμα θα είναι να βγούμε από την αγωνία εξεύρεσης αίματος από το συγγενικό μας περιβάλλον», είπε η Βάνα Μυρίλλα αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών.   

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν διοικήσεις των νοσοκομείων της Αττικής και στελέχη  των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αιμοδοσίας.

 

Πέρα από τις χαρμόσυνες τελετές  και τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις με αφορμή τα εγκαίνια της νέας αίθουσας κεντρικής επεξεργασίας αίματος, η πραγματικότητα είναι ότι η ανάγκη προσπορισμού αίματος παραμένει μεγάλη και πιεστική και η επίλυσή της αποτελεί μία χρόνια εκκρεμότητα από όλες τις διοικήσεις.

Η μετατροπή ενός φυσικού αγαθού σε αγαθό υγείας πραγματοποιείται με τη διαμεσολάβηση των υπηρεσιών και με χρήση μιας σειράς παραγόντων με κύριο σκοπό την προσφορά στον ασθενή (λήπτη) και το σεβασμό στο δότη.

Είναι ένα σημαντικό βήμα η λειτουργία του εργαστηρίου κεντρικής επεξεργασίας αίματος, χρειάζεται ωστόσο, καλύτερη πολιτική αιματοδοσίας, κίνητρα για ανταπόκριση από το γενικό πληθυσμό (μόνιμους και έκτακτους αιμοδότες), συνεχείς προσπάθειες παρακίνησης νέων εθελοντών και δικαιότερη διανομή των μονάδων αίματος στις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας με αντικειμενικά κριτήρια, καθώς τα παράπονα καθημερινά –που βασίζονται στη διαχείριση του αίματος για περιστατικά (λιγότερο ή περισσότερο) επείγοντα– είναι δυστυχώς πολλά.