ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Παιχνίδι εταιρειών πίσω από τη σύγκρουση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - Φαρμακοποιών;

Παιχνίδι εταιρειών πίσω από τη σύγκρουση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - Φαρμακοποιών;

Σκληρή απάντηση του ΠΦΣ στις καταγγελίες από την πλευρά των ατόμων με διαβήτη ότι φαρμακοποιοί τους χρεώνουν για αναλώσιμα που δικαιούνται να παίρνουν δωρεάν

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Οι καταγγελίες της κ. Μαρίας Τριανταφύλλου, υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και μίας πάσχουσας από σακχαρώδη διαβήτη γυναίκας η οποία μίλησε με γυρισμένη την πλάτη προς την κάμερα σε τηλεοπτική εκπομπή ότι φαρμακοποιοί χρεώνουν άτομα με σακχαρώδη διαβήτη για αναλώσιμα που κανονικά δικαιούνται να παίρνουν δωρεάν, αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο που ξαφνικά είδαν την εικόνα του επαγγελματία υγείας που βρίσκεται πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο στον ασθενή να αμαυρώνεται.

Μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος» η κ. Τριανταφύλλου ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια όλα τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και ειδικά μετά τις 14/3/19 που έγινε η τροποποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας δεν πληρώνουν καμία συμμετοχή. Παρόλα αυτά κάποιοι φαρμακοποιοί –πολλοί απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε- ζητούν παράνομα συμμετοχή για να δώσουν κάποια αναλώσιμα από τους ασφαλισμένους. Και αυτή η συμμετοχή μπορεί να φτάνει ή να ξεπερνά τα 50 ευρώ» σημειώνοντας ότι «έχουμε καταγγελίες για 50 ευρώ ανά συνταγή».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Αγγελική, διαβητική γυναίκα η οποία εμφανίστηκε στο στούντιο με πλάτη στην κάμερα καθώς, όπως η ίδια ανέφερε, δεν ήθελε να στοχοποιηθεί από φαρμακοποιούς. Η κ. Αγγελική λοιπόν ανέφερε ότι όταν πήγε στο φαρμακείο για να εκτελέσει τη συνταγή της, της ζήτησαν να πληρώσει για τις ταινίες κάτι που κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβεί καθώς οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνουν συμμετοχή γι’ αυτά. «Εγώ βρίσκομαι μέσα σ’ ‘ένα Σύλλογο και γνωρίζω κάποια πράγματα και μπόρεσα να τους αντιμετωπίσω. Μου πρότειναν να μου δώσουν ένα μηχανάκι που να μην έχει συμμετοχή στις ταινίες. Το μηχανάκι αυτό το δέχτηκα, διαπίστωσα όμως στην πορεία ότι το μηχανάκι ήταν αναξιόπιστο γιατί δεν έπιανε, το βασικότερο- τις υπογλυκαιμίες και το πέταξα. Πήγα σε άλλο φαρμακείο. Και εκεί μου ζήτησαν χρήματα με αποτέλεσμα να απευθυνθώ σε μία εταιρεία που έχει μετρητές και να εκτελώ τις συνταγές μου μέσω της εταιρείας και να μην πηγαίνω πλέον στο φαρμακείο». Το ποσό που ζήτησαν οι φαρμακοποιοί στους οποίους απευθύνθηκε, όπως είπε η ασθενής, «ήταν γύρω στα εφτά ευρώ το κουτί η ταινία ενώ κανονικά θα έπρεπε να το πάρω δωρεάν».

Η στάση αυτή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ απέναντι στους φαρμακοποιούς ήρθε ως συνέχεια πρόσφατης επιστολής της Ομοσπονδίας προς τον ΕΟΠΥΥ με την οποία κατήγγελλε ως παράνομη την αναγραφή της αποκλειστικής διάθεσης των αναλωσίμων των ατόμων με διαβήτη από τα φαρμακεία (δες εδώ). Μάλιστα η κ. Τριανταφύλλου μιλώντας στην εκπομπή του ΟΡΕΝ έθεσε εκ νέου το συγκεκριμένο ζήτημα για το οποίο, όπως φαίνεται ο ΕΟΠΥΥ, πιεζόμενος προσέφυγε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους διαβιβάζοντας ολόκληρο το φάκελο και με το ερώτημα αν υφίσταται τελικά αποκλειστικότητα ή όχι στη χορήγηση των αναλωσίμων του διαβήτη από τα φαρμακεία, αναμένοντας την απάντησή του.

 

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Κρύβονται συμφέροντα εταιρειών, έχουμε στοιχεία

 

Επειδή ωστόσο όλα αυτά, όπως προαναφέρθηκε, αμαυρώνουν την εικόνα των φαρμακοποιών υπήρξε άμεση παρέμβαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά καταγγέλλει ότι πίσω από τις ενέργειες αυτές κρύβονται συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αποκάλυψη πληθώρας στοιχείων που έχει στη διάθεσή του.

Στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ αναφέρει τα εξής: 

 

«Με έκπληξη παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες επιθέσεις εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) εναντίον των 10.500 φαρμακοποιών που καθημερινά δίνουν αγώνα ώστε να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες διαβητικούς ασθενείς-συμπολίτες μας.

            Οι επιθέσεις αυτές είναι απολύτως άδικες, στηρίζονται σε υπόπτως παραπλανητικά και μεγαλοποιημένα επικοινωνιακώς στοιχεία, και αφήνουν ανακριβέστατα απαξιωτική και μειωτική εντύπωση στην κοινή γνώμη για τους φαρμακοποιούς

            Οφείλουμε να πληροφορήσουμε την κοινή γνώμη τα εξής:

- Στα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, δυστυχώς παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μία υπόγεια απόπειρα από μερίδα πολυεθνικών εταιρειών να αισχροκερδήσουν αλλά και να δημιουργήσουν μονοπωλιακά φαινόμενα χειραγώγησης και της αγοράς αυτής.

Υπάρχουν εταιρείες που κερδοσκοπούν ασύδοτα σε βάρος των Φαρμακείων κρατώντας ομήρους και συνάμα παραπλανώντας τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Η παραπάνω νοσηρή πραγματικότητα, την οποία εμείς οι φαρμακοποιοί έχουμε πολλάκις αναδείξει και καταγγείλει μέχρι σήμερα, περιέργως αποσιωπάται τελείως από τους συγκεκριμένους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

- Τα Φαρμακεία είναι υγειονομικοί χώροι που πρωτίστως παρέχουν νόμιμα υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και έτσι ελέγχονται για την καταλληλότητά τους από όλες τις Αρμόδιες προς τούτο Αρχές της Πολιτείας με τρόπο εκτεταμένο και με αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.

Πολύ αυστηρότερο και πολύ καταλληλότερο και πιο στοχευμένο από οποιαδήποτε τυχόν ιδιωτική πιστοποίηση υπάρχει διαθέσιμη.

Και αυτό επίσης το γεγονός περιέργως αποσιωπάται πλήρως από τους συγκεκριμένους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ,  οι οποίοι υπόπτως απαιτούν μυστήριες, περιττές και κοστοβόρες ιδιωτικές πιστοποιήσεις για τα Φαρμακεία, οι οποίες δεν προβλέπονται πουθενά και σε καμία χώρα του κόσμου και από καμία νομοθεσία για τα Φαρμακεία. Αλήθεια ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετούν ;

- Τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, που χρησιμοποιούν συστατικά προερχόμενα από το ανθρώπινο σώμα και χρειάζονται εκπαίδευση του ασθενούς και συχνή παρακολούθηση από επιστήμονα υγείας κατά τη χρήση τους σύμφωνα με τη νομοθεσία,  χορηγούνται εδώ και χρόνια αποκλειστικά από τα Φαρμακεία, όπως ακριβώς και τα φάρμακα, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Ξαφνικά όμως εδώ και μερικές ημέρες συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ισχυρίζονται πως κατ΄ αυτούς... δεν χρειάζεται (!) να είναι πλέον τόσο προληπτικά αυστηρή η νομοθεσία για την προστασία των ασθενών.

Ισχυρισμοί που κατά σύμπτωση τυχαίνει να συμφέρουν εμμέσως τις κερδοσκοπικές βλέψεις και τα στενά μονοπωλιακά συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών παραγωγών και Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) αυτών των προϊόντων. 

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν πλήθος στοιχείων, διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή προς τον οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον.

Εξαιτίας των παραπάνω, και καθώς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ούτε οι ασθενείς να παραπλανούνται και να κρατούνται όμηροι υπόγειων μεθοδεύσεων σε βάρος τους, ούτε οι φαρμακοποιοί να στοχοποιούνται αδίκως για σχέδια και ενέργειες τρίτων,

  • προειδοποιούμε τους συγκεκριμένους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ να πάψουν να εξυπηρετούν με τη στάση τους συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα εταιρειών,
  • να αρχίσουν από εδώ και πέρα να λένε όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς συμβαίνει στον χώρο του σακχαρώδους διαβήτη,
  • και να απέχουν στο μέλλον από δηλώσεις που παραπλανούν και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, συκοφαντούν τους φαρμακοποιούς, και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα στο σύνολό της

Παραμένουμε αμετακίνητοι στο καθήκον μας με αδιαπραγμάτευτο στόχο την εξυπηρέτηση και την ενημέρωση των ασθενών καθώς επίσης και την παροχή ορθής φαρμακευτικής αγωγής. Είμαστε  υπέρ ενός ειλικρινούς και καλόπιστου διαλόγου με οποιονδήποτε φορέα , αρκεί να αποδεικνύεται στην πράξη το ενδιαφέρον του για  τον ασθενή.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των φαρμακοποιών σε θέματα πρόληψης, διαχείριση χρονίων νοσημάτων, συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή και άλλων υπηρεσιών που παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία προς όφελος του Συστήματος Υγείας» .

 

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου: Γνωστές πρακτικές…

 

Εκτός του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ανακοίνωση εξέδωσε επί του θέματος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου (ΦΣΗ), καθώς προ μηνών υπήρξαν ανάλογες καταγγελίες για εκμετάλλευση διαβητικών ασθενών από φαρμακοποιούς - μέλη του σε ό,τι αφορά το θέμα των αναλωσίμων, οι οποίες ωστόσο καταγγελίες αποδείχθηκαν, όπως αναφέρει ο Σύλλογος, άνευ αντικειμένου.

Ο ΦΣΗ στην ανακοίνωσή του αφού τονίζει τη σημασία του ρόλου των φαρμακοποιών στη χορήγηση των αναλωσίμων, θέτει ευθέως θέμα χρησιμοποίησης μιας ευαίσθητης και υψηλού  κινδύνου ομάδας ασθενών από τις εταιρείες που εμπορεύονται τα αναλώσιμα και καλεί την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από κοινού με τους φαρμακοποιούς να δει τα όποια θέματα υπάρχουν καθώς, όπως αναφέρει, η κοινωνία μας δεν είναι αγγελικά πλασμένη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΦΣ Ηρακλείου: 

 Με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε και ακούσαμε χθες 04/06/19, στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, του σταθμού Open, τη γενική γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων συλλόγων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)  κα. Τριανταφύλλου, αφενός να ανακοινώνει στον αέρα ότι οι συνταγές με αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη, μετά από δική τους παρέμβαση, θα εκτελούνται και από άλλους παρόχους και όχι μόνο από τα φαρμακεία και αφετέρου ότι οι φαρμακοποιοί αισχροκερδούν, ζητώντας αποζημίωση για συνταγές που αναγράφουν μηδενική συμμετοχή. Επίσης είδαμε και ακούσαμε ασθενή που δεν ήθελε να δείξει το πρόσωπο της στην κάμερα (φοβούμενη να μην στοχοποιηθεί από τους φαρμακοποιούς) να επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Επίσης ακούσαμε ότι υπάρχει επώνυμη καταγγελία για φαρμακοποιούς στην Κρήτη οι οποίοι εισέπρατταν συμμετοχή για να χορηγήσουν ταινίες σακχάρου. Επειδή όμως <<τίποτα ποιο επικίνδυνο από τη μισή αλήθεια>> καλό είναι να ακουστεί η αλήθεια.

Α. Ξεκινώντας από τη δήλωση της κας. Τριανταφύλλου, θέλουμε να της θέσουμε μία ρητορική ερώτηση. Πιστεύετε κας. Τριανταφύλλου  ότι εκεί στον ΕΟΠΥΥ ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν. Ξέρετε τα αναλώσιμα σακχάρου, θα δίνονται μόνο από τα φαρμακεία, γιατί οι φαρμακοποιοί μας είναι συμπαθείς. Εάν το πιστεύετε πλανάσθε πλάνην οικτρά. Ρωτήστε το πως και το γιατί τους αρμόδιους του ΕΟΠΥΥ.

Όμως το ποιο επικίνδυνο σε αυτή την ιστορία, είναι ότι οι εταιρείες χρησιμοποιώντας μια ευαίσθητη και υψηλού  κινδύνου ομάδα ασθενών, θέλουν να αλώσουν, όχι μόνο το χώρο του χονδρεμπορίου αλλά και αυτό της λιανικής πώλησης. Γνωστή πρακτική, δοκιμασμένη, για πολλά χρόνια. Μόλις είδαν ότι κάτι πάει να αλλάξει, προς όφελος των ασθενών και του ΕΟΠΥΥ, έβαλαν τα γνωστά μέσα. Αναγκάζοντας το φαρμακοποιό να αγοράζει, με μεγαλύτερο κόστος από ότι του αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, τα αναλώσιμα σακχάρου, και χρησιμοποιώντας τους ασθενείς, που έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, όταν τους ζητάτε συμμετοχή από «τους κλέφτες φαρμακοποιούς’».

Β. Παρόλα αυτά κα. Τριανταφύλλου και επειδή η κοινωνία μας δεν είναι αγγελικά πλασμένη, πιθανών και να υπάρχουν φαρμακοποιοί που εισπράττουν μια διαφορά, σε προϊόντα εταιρειών που μας χρεώνουν περισσότερο από ότι αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν συλλογικά όργανα που δόξα το θεό συνεδριάζουν τακτικά και δεν λειτουργούν συντεχνιακά, όπως πολλές φορές έχουν αποδείξει. Ελάτε μαζί μας, καταγγείλετε γεγονότα, με αποδείξεις και  εάν δεν βρείτε ανταπόκριση, βγείτε στα ΜΜΕ και κατηγορήστε  τους φαρμακοποιούς (μία κατηγορία, λειτουργών υγείας, που σε όλες μα όλες τις μετρήσεις, που έχουν γίνει, από  δημοσκοπικές εταιρείες, απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, βρισκόμενοι μεταξύ 1ης  – 3ης  θέση σχεδόν πάντα) ότι κλέβουν και αισχροκερδούν.

           Στην συμπαθέστατη κυρία που δεν ήθελε να δείξει το πρόσωπο της στην κάμερα έχουμε να πούμε ότι: Οι ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ δεν στοχοποιούμε, δεν λειτουργούμε με μεθόδους μαφίας αντίθετα είμαστε οι επαγγελματίες υγείας, που στεκόμαστε πάντα δίπλα στον έλληνα ασθενή και ειδικά σε αυτούς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

          Όσο αφορά την επώνυμη καταγγελία που έγινε στην Κρήτη. Πράγματι έγινε.  Τρεις ημέρες μετά από την καταγγελία συγκλήθηκε έκτακτο ΔΣ στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηρακλείου με μοναδικό θέμα την καταγγελία. Όπου εκτός από την καταγγέλλουσα συμμετείχε και ο σύζυγος της καθώς και οι δύο φαρμακοποιοί, για τους οποίους γινόταν αναφορά, στην καταγγελία. Από ότι ειπώθηκε ή αναγραφόταν στην καταγγελία από πουθενά μα πουθενά δεν προέκυπτε ότι οι συνάδελφοι είχαν εισπράξει έστω και ένα ευρώ, για τη χορήγηση αναλωσίμων ταινιών – βελόνων και σκαρφιστήρων. Αντιθέτως και στον κατ οίκον έλεγχο που έγινε από τον ΕΟΠΥΥ στο σύνολο των ασθενών – πελατών των δύο συναδέλφων, όχι μόνο δεν προέκυψε από πουθενά ότι και οι δύο φαρμακοποιοί εισέπραξαν τα παράνομα χρήματα, αντιθέτως οι ασθενείς γνώριζαν ότι οι φαρμακοποιοί τους χορηγούσαν τα συγκεκριμένα προϊόντα με ζημία. Αυτή είναι η αλήθεια. Είμαστε στη διάθεση του οποιουδήποτε αρμόδιου, να δώσουμε στοιχεία και εξηγήσεις όπου χρειάζονται.

          Όμως πάνω από όλα είμαστε στη διάθεση όλων των σωματείων και των ασθενών να συζητήσουμε τα προβλήματα τους, να τους βοηθήσουμε όπου μπορούμε, και να διεκδικήσουμε μαζί τους τα δίκαια αιτήματα τους  <<του βασιλεύει δια του διέρρεε >> μόνο τους βασιλιάδες ευνοεί.

Υ.Γ.à(Προς τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN)

Στα πλαίσια της αντικειμενικής ενημέρωσης και επειδή μία μεγάλη επαγγελματική ομάδα εργαζομένων στο χώρο της υγείας κατηγορήθηκε χωρίς να έχει τη δυνατότητα να αντικρούσει και να καταθέσει τις δικές της θέσεις και απόψεις πάνω στο θέμα. Ζητάμε από τους έγκριτους δημοσιογράφους του σταθμού σας, να καλέσουν μέλος της διοίκησης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, για να τοποθετηθούν επί του θέματος. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραβρίσκεται και μέλος της διοίκησης της (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).