NEA

Τι απαντά η Pfizer στις φήμες για το Enbrel

Τι απαντά η Pfizer στις φήμες για το Enbrel

Χθεσινό δημοσίευμα κατηγορεί την Pfizer ότι έχει στα χέρια της το φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ και δεν προχωρά σε περαιτέρω μελέτες, για οικονομικούς λόγους, αφήνοντας εκατομμύρια ασθενείς στον πλανήτη, χωρίς θεραπεία.

 

Την αποκάλυψη ότι το Enbrel, ένα φάρμακο κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της εταιρείας Pfizer μπορεί να μειώσει κατά 64% το ρίσκο να νοσήσει κάποιος από τη Νόσο Αλτσχάιμερ, δημοσίευσε πριν από λίγο διάστημα η Washington Post και αναδημοσιεύτηκε εχθές και στα Ελληνικά ΜΜΕ.

Τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν, βασίζονταν σε στοιχεία ασφαλιστικών εταιρειών στην Αμερική, τα οποία σύμφωνα με όσα αναφέρει το άρθρο, καταδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο επηρεάζει την εκδήλωση της νόσου άρα θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος αλλά και κλινικές δοκιμές. 

Παρόλα αυτά η εταιρεία Pfizer δεν προχώρησε στην έρευνα, υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που διατείνονται οι ασφαλιστικές, εφόσον το φάρμακο δεν επηρεάζει άμεσα τον εγκεφαλικό ιστό, δεν μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και άρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Ωστόσο το επιχείρημα αντικρούστηκε και οι κατηγορίες ότι η Pfizer δεν προχωρά για οικονομικούς λόγους σε έρευνα, συνεχίστηκαν.

Ωστόσο θα μπορούσε κανείς εύκολα να σκεφτεί και να ισχυριστεί πως το παραπάνω επιχείρημα ακούγεται παράδοξο, με δεδομένο ότι η Νόσος Αλτσχάιμερ αφορά εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Συνεπώς πως γίνεται μία εταιρεία ακόμη και για οικονομικό όφελος να μην θέλει να προχωρήσει και να δώσει στο φάρμακο- που ήδη έχει -άλλη μία ένδειξη, φέροντας εαυτόν στη θέση να είναι η μοναδική εταιρεία που κατέχει θεραπεία για το Αλτσχάιμερ.

Σε επικοινωνία που είχε το DailyPharmaNews με την Pfizer Hellas, για το σχετικό θέμα και τις φήμες που κυκλοφορούν, πήραμε την παρακάτω επίσημη απάντηση:

«Σχετικά την με την αρθρογραφία, που αναφέρεται στον ενδεχόμενο ρόλο του Enbrel στην πρόληψη της Νόσου Alzheimer,  επισημαίνουμε ότι δεν αποτυπώνεται  ορθά η προσέγγιση της Pfizer στη διαδικασία λήψης  αποφάσεων με βάση επιστημονικά δεδομένα.

Οι αποφάσεις μας να μη δημοσιεύσουμε στατιστική ανάλυση δεδομένων σχετικών με αιτήματα από ασφαλιστικές εταιρείες, και να μην προχωρήσουμε σε ευρύτερη κλινική μελέτη για την Νόσο  Alzheimer, με βάση τέτοια στατιστική ανάλυση, στηρίχθηκαν πρώτα και πάνω από όλα σε επιστημονική αιτιολόγηση και όχι σε οικονομικά κίνητρα, όπως το άρθρο φαίνεται να υπονοεί».