NEA

To 1o Φεστιβάλ Γονιμότητας στην Αθήνα

To 1o Φεστιβάλ Γονιμότητας στην Αθήνα

Με επίκεντρο την Υπογεννητικότητα και τον Τουρισμό Υγείας

 

Το αισιόδοξο μήνυμα ότι «το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας μπορεί να κάνει πραγματικότητα το όνειρο για την απόκτηση παιδιού σε κάθε ζευγάρι του κόσμου» έστειλε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης, μιλώντας στο 1st Fertility Festival, δεσμευόμενος ταυτόχρονα από τη θέση του νέου περιφερειάρχη Αττικής για «πρωτοβουλίες που θα ληφθούν στην Περιφέρεια Αττικής για την ενθάρρυνση της τεκνοποιίας και την απόκτηση του τρίτου και κάθε επόμενου παιδιού».

 

Στόχος του 1ου Φεστιβάλ Γονιμότητας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση υπέρ της Γονιμότητας προς όλες τις κατευθύνσεις: την Πολιτεία, τον επιστημονικό κόσμο εντός και εκτός Ελλάδος, τους συμμετέχοντες στον Τουρισμό Υγείας, αλλά και το ευρύ κοινό στο οποίο ήταν αφιερωμένη η δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 8 Ιουνίου, οι εργασίες του συνεδρίου αφορούσαν στις επιστημονικές εξελίξεις, την πολιτική, θρησκευτική και κοινωνική διάσταση του ζητήματος της υπογεννητικότητας. Έλληνες και διεθνείς εμπειρογνώμονες αναφέρθηκαν σε όλο το φάσμα του θέματος, από το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου μέχρι τη σχέση της γονιμότητας με τη μακροζωία. Συζητήθηκε επίσης το διεθνές νομικό πλαίσιο, και η ελληνική νομοθεσία που είναι η ευνοϊκότερη στην Ευρώπη για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, καθώς και τα θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα που εγείρονται από το διεθνές φαινόμενο της υπογεννητικότητας με τη συμμετοχή στο πάνελ και του καρδιναλίου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Raymond Leo Burke.

Στη διημερίδα, συμμετείχε με ομιλία του και συζήτηση με τους ειδικούς επιστήμονες ο Μητροπολίτης Φιλαδελφίας και Νέας Ιωνίας Γαβριήλ.

 

Ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας η υπογεννητικότητα για τη χώρα μας

 

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Νέος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι το θέμα της Γονιμότητας για την Ελλάδα είναι ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.

 

«Έχω υποσχεθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής θα γίνει πρωτίστως περιφέρεια φιλική προς την οικογένεια, με μία δέσμη μέτρων που θα ενισχύουν τη γονιμότητα. Με το στόχο των περισσότερων από δύο παιδιών, λοιπόν, ανά οικογένεια, σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της τεκνοποιίας και την απόκτηση του τρίτου και κάθε επόμενου παιδιού, παράγοντα που με βάση τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να επιφέρει την επιθυμητή διατήρηση και αύξηση του ελληνικού πληθυσμού», τόνισε ο κύριος Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ότι επιδίωξη είναι η Αττική ως “Family friendly regionνα αποτελέσει πρότυπο για όλες τις περιφέρειες της χώρας.

 

Ως Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, ο κ. Πατούλης εξήρε το επίπεδο των Ελλήνων επιστημόνων του τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που με το επιστημονικό τους έργο και τις διεθνείς διακρίσεις τους συνέβαλλαν στην προσέλκυση παγκόσμιας κλίμακας ενδιαφερομένων τουριστών υγείας, «ζευγαριών» όπως είπε, «που προσέρχονται στην Ελλάδα για να κάνουν το όνειρό τους για την απόκτηση παιδιού πραγματικότητα και το επιτυγχάνουν».

Αναφερόμενος στο ειδικό εδάφιο του συνεδρίου «Τα σταυροδρόμια της Γονιμότητας από την Ανατολή στην Δύση», πρόσθεσε :

«Είναι ευτύχημα, που σήμερα, στο εξαιρετικά υψηλού επιπέδου συνέδριο για την Γονιμότητα εδώ στην Αθήνα, διασταυρώνουμε με τόσο «γόνιμο» επιστημονικό τρόπο τις απόψεις και μεθόδους της Δυτικής Ιατρικής, στον τομέα αυτόν στον οποίο η Ελλάδα διακρίνεται, και με τους συναδέλφους ιατρούς της Κίνας, μετά και την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας, τον προηγούμενο Απρίλιο στην Περιφέρεια Ανχούι, για τη βοήθεια των υπογόνιμων ζευγαριών της Κίνας και την ενίσχυση και ενθάρρυνση του 2ου παιδιού στη μεγάλη χώρα, μετά την απελευθέρωση της σχετικής νομοθεσίας. Ένα σύμφωνο που συνάψαμε υπό την ομπρέλα του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και του Παγκοσμίου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών, για το οποίο ως χώρα είμαστε περήφανοι». 

Κωνσταντίνος Πάντος: Η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή είναι η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας

Ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών μαιευτήρας, ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση κ. Κωνσταντίνος Πάντος τόνισε ότι η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή είναι η ιατρική ειδικότητα της χώρας που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας και έχει συντελέσει στην αποκατάσταση της επιστημονικής αξιοπιστίας των υπηρεσιών Υγείας που η Ελλάδα μπορεί σήμερα να προσφέρει στον κόσμο. Τόνισε, ωστόσο, ότι από κοινού οι ιατροί της Ελλάδος και οι παράγοντες της πολιτείας οφείλουν να εντείνουν την προσπάθεια για να κατακτήσει η Ελλάδα στον Τουρισμό Υγείας τη θέση που της αξίζει: «Δε μένει κανείς μας στις προσωρινές του δάφνες, γιατί η επιστήμη που υπηρετούμε δεν παραμένει στάσιμη, απαιτεί το καινούργιο με συνέργειες ανθρώπων και λαών για την προαγωγή της έρευνας και της εξέλιξης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάντος.  

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και της ΕΛΙΤΟΥΡ κύριος Πέτρος Μαμαλάκης αναφερόμενος στον Τουρισμό Γονιμότητας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει σύμπραξη των φορέων για την προσέλκυση των ασθενών, δηλαδή η συνεργασία μεταξύ νοσοκομείων, ξενοδοχείων και αεροπορικών εταιρειών.

 

Τις εργασίες της διημερίδας 1st Fertility Festival –που διεξήχθη στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή διαπρεπών επιστημόνων, πολιτικών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων και τελούσε υπό τη διοργάνωση του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας (International Health Τourism Center) και υπό την αιγίδα της ΕΛΙΤΟΥΡ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών και της FedHatta– συντόνισαν ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του 1ου Festival Γονιμότητας ανδρολόγος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και οι αντιπρόεδροι της Επιστημονικής Επιτροπής, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής Γεώργιος Χρούσος και ο διευθυντής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς.  Ρ.Σ.