ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο Απ. Βαλτάς μας μιλάει για τα ιατροτεχνολογικά: «Υπήρξε μία ανοχή χρόνων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς μία συγκεκριμένη εταιρεία»

Ο Απ. Βαλτάς μας μιλάει για τα ιατροτεχνολογικά: «Υπήρξε μία ανοχή χρόνων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς μία συγκεκριμένη εταιρεία»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τρία συγκεκριμένα σημεία θέτει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μέσω του DailyPharmaNews προς την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με αφορμή την καταγγελία σε τηλεοπτική εκπομπή γυναίκας πάσχουσας από διαβήτη ότι φαρμακοποιοί λειτουργούν αντιδεοντολογικά και ζητούν συμμετοχή των ασθενών στα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη τη στιγμή που σύμφωνα με το νόμο η συμμετοχή τους είναι μηδενική και βέβαια την απαντητική επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε εκείνη που εξέδωσε ο ΠΦΣ αμέσως μετά την τηλεοπτική αυτή καταγγελία (δες εδώ).

Ο κ. Βαλτάς εκφράζει καταρχήν την ικανοποίησή του για την πρόταση της ΠΟΣΣΣΑΣΔΙΑ να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι γύρω από ένα τραπέζι.

Από την άλλη ωστόσο  θεωρεί ότι ουσιαστικά η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με την παρουσία εκπροσώπου της στην εν λόγω εκπομπή νομιμοποίησε τη «λογική της κουκούλας» με τον φαρμακοποιό να εμφανίζεται σε ρόλο κακού απέναντι στον ασθενή. Θέτει όμως επί της ουσίας και ζήτημα για τον τρόπο που η Ομοσπονδία γενικότερα χειρίστηκε το θέμα τα τελευταία χρόνια καθώς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ,  ήταν γνωστό ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη εταιρεία που έχοντας μεγάλο μερίδιο της αγοράς εφάρμοσε τιμολογιακή πολιτική –αντίθετα με όλες τις άλλες εταιρείες- η οποία αφενός καταδίκαζε τον φαρμακοποιό να πληρώνει ο ίδιος από την τσέπη του κάθε φορά που πουλά συσκευές της, αφετέρου οδηγούσε ουσιαστικά σε αποκλεισμό πολλούς ανασφάλιστους διαβητικούς από τα προϊόντα της καθιστώντας τους ασθενείς β’ κατηγορίας.

 Συγκεκριμένα ο κ. Βαλτάς ανέφερε: «Χαιρόμαστε που προς το τέλος του Δελτίου Τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ζητά να υπάρξει διάλογος αν και προηγουμένως προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τα όσα είπε η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας σε πρωινή εκπομπή τηλεοπτικού καναλιού που εμφάνισε μία αξιαγάπητη κυρία η οποία όμως δεν είχε το θάρρος να μιλήσει με πρόσωπο προς την κάμερα και επομένως λειτούργησε υπό “καθεστώς κουκούλας” για να καταγγείλει τους φαρμακοποιούς ότι δήθεν παίρνουν συμμετοχές για αναλώσιμα με σακχαρώδη διαβήτη. Όφειλε, εφόσον η Ομοσπονδία είναι υπεύθυνη, να την παρουσίαζε κανονικά, να κατήγγελλε το όνομα ή τα ονόματα των εμπλεκόμενων φαρμακοποιών και να μην μιλά στην ανακοίνωσή της για χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις, πολύ περισσότερο όταν η επώνυμη καταγγελία της για τέτοια περιστατικά στο Ηράκλειο της Κρήτης διαψεύστηκε καθώς σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, σε έλεγχο που έγινε για τα συγκεκριμένα καταγγελλόμενα φαρμακεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώθηκε ότι κανένας ασφαλισμένος δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ συμμετοχή».

Φεύγοντας από το συγκεκριμένο συμβάν ο κ. Βαλτάς θέτει ερωτήματα για τη γενικότερη στάση της Ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια απέναντι στη στάση της συγκεκριμένης εταιρείας.  «Ευτυχώς μέσα από τις επιστολές της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ φάνηκε μία πραγματικότητα την οποία οι εκπρόσωποί της την γνώριζαν αλλά την απέκρυπταν. Ότι υπάρχει συγκεκριμένη εταιρεία που διαθέτει αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη η οποία εδώ και δύο χρόνια διαθέτει συγκεκριμένες ταινίες στα φαρμακεία με τιμές χονδρικής ίδιες ή σχεδόν ίδιες με την τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. Καμία άλλη εταιρεία δεν διαθέτει τα αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη σε αυτές τις τιμές. Οι τιμές όλων των άλλων εταιρειών είναι πολύ χαμηλότερες. Διερωτώμαι λοιπόν, εφόσον γνώριζε για τη συγκεκριμένη εταιρεία γιατί δεν το κατήγγελλε αλλά το αποδεχόταν εις βάρος των διαβητικών μελών της καθώς δεν μιλάμε μόνο για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αλλά και για τους ανασφάλιστους οι οποίοι, εφόσον δεν εξυπηρετούνται από τις κρατικές δομές, όπως κανονικά θα έπρεπε, εάν προμηθεύονταν  συγκεκριμένο προϊόν της συγκεκριμένης εταιρείας το πλήρωναν 25-30% περισσότερο σε σχέση με τα άλλα προϊόντα άλλων εταιρειών.

Έπρεπε εμείς να το αναδείξουμε το θέμα; Έπρεπε εμείς να μιλήσουμε για τέτοιου είδους καταστάσεις για να εμφανιστεί στο τέλος του δελτίου Τύπου της  η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και να πει ότι πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί ο Ενιαίος Κατάλογος Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και να υπάρξει σταθεροποίηση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα;

Μόνη της λοιπόν η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αποδέχεται ότι για τα συγκεκριμένα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας ο φαρμακοποιός είχε μηδενικό κέρδος και έμπαινε και μέσα ή αλλιώς ήταν υποχρεωμένος να λειτουργήσει με δική του ζημιά. Επομένως έτσι δικαιολογείται το γεγονός ότι ο φαρμακοποιός βρισκόταν σε δύσκολη θέση καθώς θα έπρεπε να τα δώσει με ζημιά και επομένως ή θα έπρεπε να αρνηθεί να τα δώσει ή να προτρέψει τον ασθενή να πάρει έναν άλλο μετρητή σακχάρου, όπως το είπε ειλικρινέστατα η συμπαθέστατη κυρία την οποία εμφάνισε με κουκούλα η εκπρόσωπος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην τηλεοπτική εκπομπή. Γιατί αυτό είπε η γυναίκα. Ότι ο φαρμακοποιός της πρότεινε ένα άλλο μηχάνημα. Δηλαδή τα άλλα μηχανήματα των άλλων εταιρειών είναι αναξιόπιστα και πρέπει να καταλήγουν στα σκουπίδια; Δεν κάνουν σωστές μετρήσεις;

Και καταλήγει ο κ. Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews. « Έπρεπε λοιπόν να βγούμε με καταγγελτικό λόγο και να αναδείξουμε το θέμα ώστε στη συνέχεια η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ να έρθει στην ανακοίνωσή της και να πει στο τέλος “ελάτε να συζητήσουμε, να πάμε στον κ. Πολάκη, να πάμε στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και να ζητήσουμε ένα πρόβλημα χρόνων που –να σημειώσω εδώ- δεν ταλαιπωρεί μονάχα τους διαβητικούς, για να βρούμε τη λύση του;».