NEA

Δράσεις κατά της υπογεννητικότητας: Γεννήθηκαν 100 μωράκια σε ακριτικές περιοχές με τη βοήθεια της HOPEgenesis

Δράσεις κατά της υπογεννητικότητας: Γεννήθηκαν 100 μωράκια σε ακριτικές περιοχές με τη βοήθεια της HOPEgenesis

Αισιόδοξα στατιστικά δεδομένα έχει να παρουσιάσει η HOPEgenesis στα 3,5 χρόνια δράσης της, καθώς περισσότερες από 180 οικογένειες -σε ακριτικές περιοχές με ελάχιστες έως μηδενικές γεννήσεις- έχουν μέχρι σήμερα ωφεληθεί, με 100 μωράκια να έχουν γεννηθεί το διάστημα αυτό, και άλλα 86 να αναμένονται να γεννηθούν τους προσεχείς μήνες.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τα δεδομένα αυτά, αποτελούν, ουσιαστικά, συμβολή στο σύνολο του κοινωνικού και οικονομικού ιστού αυτών των περιοχών. Η HOPEgenesis έχει ως στόχο να «γυρίσει» το πρόσημο, ένα μωρό την φορά, ένα νησί τη φορά, ένα χωριό τη φορά, να πείσει τις γυναίκες να μη φοβούνται και, στα απομονωμένα χωριά, εκεί όπου το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό, να υλοποιηθεί επιπλέον επιτόπια έρευνα και νέα πιλοτικά προγράμματα.

Η HOPEgenesis είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία ιδρύθηκε το 2015 από τον Dr. Στέφανο Χανδακά με στόχο τη μεταβολή του κλίματος της υπογεννητικότητας που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αναλαμβάνει την οικονομική στήριξη των γυναικών που κατοικούν σε ακριτικά νησιά κι απομονωμένα ηπειρωτικά χωριάτης χώρας κι επιθυμούν να τεκνοποιήσουν ή κυοφορούν ήδη. Στο πρόγραμμα της HOPEgenesis έχουν ενταχθεί 354 περιοχές, εκ των οποίων 317 είναι απομακρυσμένα ηπειρωτικά χωριά και 37 είναι ακριτικά νησιά της Ελλάδας.

Η δράση της HOPEgenesis στα 3,5 χρόνια λειτουργίας της, σε αριθμούς αποτυπώνεται ως εξής:

  • 354 περιοχές στην Ελλάδα/ 317 απομακρυσμένα ηπειρωτικά χωριά/ 37 ακριτικά νησιά,
  • 17 συνεργαζόμενα ιατρικά κέντρα (δημόσια και ιδιωτικά) σε 15 σημεία σε όλη την Ελλάδα,
  • Παροχή υπηρεσιών υπογεννητικότητας σε 28 νησιά,
  • Περισσότεροι από 60 ιατροί, μαίες και άλλοι επαγγελματίες υγείας,
  • Περισσότεροι από 90 εθελοντές,
  • Περισσότεροι από 200 χορηγοί - υποστηρικτές,
  • 21 μεγάλες συνεργασίες,
  • 38 αιγίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κοινωνικού κράτους,
  • 3.243 αναφορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

 

Το 100ο μωρό γιορτή και αφορμή για επέκταση του προγράμματος

 

Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία παρουσίασε η HOPEgenesis σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, με αφορμή τη γέννηση του 100ού μωρού.

Η HOPEgenesis για το 2019 θέτει ως στόχο τον πολλαπλασιασμό των ωφελούμενων γυναικών και την επέκταση του προγράμματος σε περισσότερες περιοχές που το έχουν ανάγκη.
Επίσης, με τη συνεχή διεξαγωγή ερευνών, ημερίδων και παρουσιάσεων για την υπογεννητικότητα, να διατηρηθεί το ζήτημα στην πρώτη γραμμή και να αντιμετωπιστεί με ολοκληρωμένο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η διεξαγωγή του Economist Forum, ενός συνεδρίου με τη συνεργασία του Economist, αφιερωμένο στο δημογραφικό, με εκλεκτούς ομιλητές και προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα, θα προχωρήσει η απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση των ωφελούμενων του προγράμματος, μέσω εξελιγμένων ιατρικών συσκευών Bluetooth και ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των γυναικών και του μωρού τους ανά πάσα στιγμή.

Στις περιοχές δράσης της HOPEgenesis, οι οποίες δε διαθέτουν ή έχουν δύσκολη πρόσβαση σε παιδικό σταθμό, προωθούνται πιλοτικά προγράμματα κέντρων απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας, ώστε να διευκολυνθούν οι γονείς να συνδυάσουν τη μητρότητα/πατρότητα με την εργασία τους.