NEA

Δ. Κούβελας: «Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η λίστα με τα προϊόντα που έχουν αξιολογηθεί»

Δ. Κούβελας: «Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η λίστα με τα προϊόντα που έχουν αξιολογηθεί»

Από την Κατερίνα Βουρλάκη

 

Σημερινό δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, αναφέρει ότι δεν έχει προχωρήσει η αξιολόγηση τουλάχιστον 34 δραστικών ουσιών ενώ παραμένουν στο συρτάρι 35-40 φάκελοι καινοτόμων φαρμάκων, με αποτέλεσμα να μένουν οι ασθενείς χωρίς θεραπεία. Παράλληλα για αρκετά φάρμακα έχει παρέλθει το διάστημα των 9 μηνών που ορίζει ο νόμος για την αξιολόγησή τους από την επιτροπή. Παρόλες τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά του υπουργείου, ότι αυτή η καθυστέρηση δεν συνεπάγεται και σιωπηρή απόρριψη των αιτημάτων τους, ωστόσο οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών δεν εφησυχάζουν και αναζητούν λύσεις για την διασφάλιση της ισχύος των φακέλων.

Επικοινωνήσαμε για το θέμα με τον Καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και Πρόεδρο της Επιτροπής ΗΤΑ κ. Δημήτρη Κούβελα, ο οποίος και μας ανέφερε τα εξής:

«Το βασικό πρόβλημα των καθυστερήσεων ξεκίνησε με το που συστάθηκε η επιτροπή. Αρχικά με την στελέχωση της Γραμματείας και στη συνέχεια με την ανεύρεση εξωτερικών αξιολογητών, για κάθε φάρμακο, όπως προέβλεπε αρχικά ο νόμος.

Το πρόβλημα της γραμματείας πρακτικώς λύθηκε στο τέλος του 2018 και με την αλλαγή της νομοθεσίας έπαψε να είναι απαραίτητη η ύπαρξη δύο εξωτερικών αξιολογητών ανά προϊόν. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει αν θα χρειάζεται 1, 2 ή κανέναν αξιολογητή ο κάθε φάκελος κατά περίπτωση.  Σε «εύκολα» προϊόντα των οποίων η δραστικότητα και ασφάλεια είναι εύκολο να ελεγχθούν (βιομοειδή, σταθεροί συνδυασμοί κλπ) μετά από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής, ο Εσωτερικός Εισηγητής μελετάει το φάκελο και συντάσσει εισήγηση, η οποία είτε είναι θετική είτε αρνητική και προωθείται ανάλογα στον Υπουργό ή στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Προφανώς και υπήρξαν καθυστερήσεις μέχρι να λυθούν τα θέματα αυτά, όμως η διαδικασία έχει ξεμπλοκάρει και μέχρι τις 7 Ιουλίου θα έχουμε ολοκληρώσει όλους τους φακέλους που έχουν ως καταληκτική ημερομηνία τον Ιούλιο και ενδεχομένως και αυτούς του Αυγούστου».

Ο κ. Κούβελας απαντώντας στο κατά πόσο οι καθυστερήσεις αυτές έχουν αφήσει ακάλυπτους τους ασθενείς και κίνδυνο για τη ζωή τους, μας απάντησε λέγοντας:

«Θέλω να τονίσω πως όλη η διαδικασία που περιγράφω και οι καθυστερήσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν επηρεάσει σε καμία περίπτωση τις θεραπείες των ασθενών, όπως γράφεται, δεδομένου ότι οι ασθενείς που χρειάζονταν και χρειάζονται θεραπεία δεν πήγαιναν μέσω αξιολόγησης, αλλά αποζημιώνονταν κατ’ εξαίρεση.

 Πάνω από το 50% των αιτήσεων που έχουμε λάβει για κατ’ εξαίρεση αποζημίωση, έχουν ικανοποιηθεί. Θα πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι τα φάρμακα που περνούν από αξιολόγηση δεν είναι φάρμακα που δεν υπάρχουν στην Ελληνική αγορά. Υπάρχουν και μπορεί να τα προμηθευτεί όποιος τα χρειάζεται. Η αξιολόγηση γίνεται για το αν θα πρέπει να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Και βεβαίως φάρμακα των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση, είναι όμως απαραίτητα και επιβάλλεται να χορηγηθούν σε ασθενείς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση ή που πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους νόσο ή που μπορεί δυνητικά να τους προκληθεί ανήκεστος βλάβη, θα δοθούν στον ασθενή μετά από αίτησή του και θα αποζημιωθούν κατ’ εξαίρεση.

Δεν δώσαμε κατ’ εξαίρεση θεραπείες μόνο για φάρμακα που δεν αποζημιώνονται πουθενά στην ευρωπαϊκή ένωση  ή η ασθένεια δεν απειλεί άμεσα τον ασθενή ή τέλος για φάρμακα για καταστάσεις που διατίθεται  ήδη αποζημιούμενη αγωγή.

Θέλω επίσης να σας πω ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και η λίστα με τα προϊόντα των οποίων η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και θα αποζημιώνονται».