ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πολλαπλάσια τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία στη χώρα μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

Πολλαπλάσια τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία στη χώρα μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Καμία ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά για το πώς θα λειτουργήσει το νέο ωράριο σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των πολιών.

 

 

Την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού από τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία στη χώρα μας εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς  μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΙ «εφέ» και στη δημοσιογράφο Μάιρα Μπάρμπα,

Και αυτή η αισιοδοξία προκύπτει τόσο από τα μηνύματα που υπάρχουν από τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους των μεγάλων πόλεων της χώρας όσο και από τους ίδιους τους αριθμούς των διανυκτερευόντων φαρμακείων που, όπως είπε ο κ. Βαλτάς, είναι τετραπλάσιος αυτών που υπάρχουν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφερόμενος στη νομοθεσία που μέχρι πρόσφατα ουσιαστικά υποχρέωνε, όπως εξήγησε, τα φαρμακεία να λειτουργούν μέχρι τις 11 το βράδυ μίλησε για ένα πρωτόγνωρο μέτρο.

«Το να ανοίγουν τα φαρμακεία μέχρι τις 11 το βράδυ είναι κάτι πρωτόγνωρο και εφαρμόστηκε μόνο στην Ελλάδα. Και μπορεί να εφαρμόστηκε στην Ελλάδα την εποχή της κρίσης αλλά δεν το έχω δει σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως για μένα ήταν κάτι το οποίο ήταν και παράνομο και εξωθεσμικό και το κυριότερο απ’ όλα δημιουργούσε και ένα τεράστιο πρόβλημα στον ίδιο τον κόσμο».

Στην ουσία ο μεγάλος αριθμός φαρμακείων που ήταν ανοικτά, όπως ουσιαστικά άφησε να φανεί από τα όσα είπε ο κ. Βαλτάς δημιουργούσαν μία μαγική εικόνα, αφού πολλά φαρμακεία έμεναν ανοικτά ή προσπαθούσαν να μείνουν περισσότερο χρόνο ανοικτά απλά επειδή φοβόντουσαν μη χάσουν πελατεία.

«Υπήρχαν δύο κατηγορίες διευρυμένων. Εκείνοι που θεωρούν ότι το φαρμακείο είναι επιχειρηματικό κέντρο κάτι με το οποίο εγώ διαφωνώ ριζικά –είναι ένα κατάστημα αλλά είναι χώρος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας- και οι υπόλοιποι φαρμακοποιοί, η πλειοψηφία, που σερνόντουσαν επειδή έπρεπε να ακολουθήσουν τους 30-50 φαρμακοποιούς όχι από οικονομική άποψη αλλά επειδή φοβόντουσαν ότι θα χάσουν τον πελάτη τους.

Και τα φαρμακεία αυτά δεν ήταν μόνο μικρά φαρμακεία αλλά και φαρμακεία μεσαία και φαρμακεία μεγάλα τα οποία δεν έχουν την κουλτούρα και τη νοοτροπία αυτών των ελάχιστων συναδέλφων… Υπήρχαν φαρμακεία που είχαν και δύο και τρεις υπαλλήλους και που συνειδητά ήθελαν να κλείνουν στις 9 το βράδυ, εφόσον έκλεινε όλη η αγορά και όλα τα εμπορικά καταστήματα»

To Φαρμακείο για τον κ. Βαλτά είναι χώρος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι επιχειρηματικό κέντρο και παρέχει Υπηρεσίες Υγείας στον πολίτη και όχι στον πελάτη που είναι μια έννοια που ενέχει αμιγώς χρηματική συναλλαγή. Μάλιστα πάνω σε αυτό επισήμανε ότι υπάρχουν υπηρεσίες από τα διανυκετρεύοντα φαρμακεία που είναι εντελώς δωρεάν κάτι που δείχνει ακριβώς το πώς βλέπουν οι φαρμακοποιοί το επάγγελμά τους. «Πάντα ο στόχος μας είναι να παρέχουμε την καλύτερη υπηρεσία στον πολίτη. Στον πολίτη, όχι στον πελάτη. Διότι πολλές φορές η έννοια του πελάτη μπορεί να είναι συνδεδεμένη με χρηματική συναλλαγή. Υπάρχουν υπηρεσίες των φαρμακείων ακόμη και στα διανυκτερεύοντα που είναι δωρεάν. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ναι, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε τις υπηρεσίες μέσω του φαρμακείου μας που είναι υπηρεσίες υγείας, έτσι όπως πρεσβεύει ένας φαρμακοποιός επιστήμονας».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των διευρυμένων φαρμακείων, ο πρόεδρος του ΠΦΣ απάντησε πως κανείς δημοσιογράφος δεν τον ρώτησε για τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν μέχρι σήμερα και τα φαρμακεία που έκλεισαν λόγω του κανιβαλισμού που δημιούργησε μεταξύ των φαρμακείων το διευρυμένο ωράριο.

Θέλοντας τέλος να δείξει τη σημασία που είχε η τροπολογία που ήρθε να αλλάξει το προηγούμενο καθεστώς στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων ο πρόεδρος του ΠΦΣ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως το νέο ωράριο το ψήφισαν και τα τρία κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.