NEA

Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ υποσχέθηκε ο Ξανθός

Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ υποσχέθηκε ο Ξανθός

Μετά τις πιέσεις που έχει δεχτεί το υπουργείο, από την καθολική συμμετοχή των ιδιωτικών γιατρών, διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός επανήλθε εχθές σε συνάντηση με τους εκπροσώπους τους και πρότεινε την αύξηση του προϋπολογισμού το ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις.

 

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στα γραφεία του ΙΣΑ για να ληφθούν αποφάσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα  Ξανθό χθες ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Οι προτάσεις του υπουργού Υγείας πρόκειται να συζητηθούν  στο πλαίσιο της  έκτακτης συνεδρίασης της ολομέλειας   των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας   Υγείας,  κατά την οποία θα ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες και βασικά για την συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων.

Η πρόταση του ΥΥΚΑ και του υπουργού είναι να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις κατά 30 εκατ. ευρώ από τον επόμενο χρόνο, δηλαδή το 2020, θεωρείται ότι μπορεί να υλοποιηθεί ακόμη και την τρέχουσα προεκλογική περίοδο. Κι αυτό καθίσταται πιθανό καθώς για να εφαρμοστεί χρειάζεται εισήγηση και απόφαση που θα λάβει η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και θα εγκρίνει ο υπουργός Υγείας, χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση της Βουλής.

Οι γιατροί στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ζητούν την επανεξέταση του clawback και ειδικώς του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018, που υπολογίζεται στα 55 εκατ. ευρώ. Η καθολική συμμετοχή των διαγνωστικών κέντρων άσκησε πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Για το 2018 ο «κλειστός» προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ ήταν 370 εκατ. ευρώ αλλά πρακτικά διενεργήθηκαν εξετάσεις που φτάνουν τα 480 εκατ. ευρώ. Την υπέρβαση των 110 εκατ. ευρώ για το 2018 καλούνται να την επιστρέψουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων.

 

 

Μ.Τ.