ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κ. Λουράντος: Θετικό στοιχείο η ανταπόκριση στην τήρηση του ωραρίου

Κ. Λουράντος: Θετικό στοιχείο η ανταπόκριση στην τήρηση του ωραρίου

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής παραπέμπει στο Πειθαρχικό τους λίγους απείθαρχους και προχωρά σε εκπόνηση μελέτης για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών από τα φαρμακεία

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Εντυπωσιασμένος δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος από την ανταπόκριση των φαρμακοποιών μελών του Συλλόγου στην πιστή εφαρμογή και τήρηση του νέου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων που θεσπίστηκε πρόσφατα βάζοντας ένα ανώτατο όριο λειτουργίας των λεγόμενων διευρυμένων φαρμακείων.

«Είμαι εντυπωσιασμένος, ειλικρινά εντυπωσιασμένος από την ανταπόκριση των φαρμακοποιών στην τήρηση του νέου ωραρίου» δήλωσε ο κ. Λουράντος μιλώντας στο DailyPharmaNews αποδίδοντας αυτή τη μεγάλη ανταπόκριση σε δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλοι πλέον επιθυμούσαν μία ρύθμιση -και αυτοί που είχαν δηλώσει μέχρι τις 11 το βράδυ- καθώς το μέχρι πρότινος ωράριο ήταν  αφενός πράγματι κουραστικό, αφετέρου μετά τις 9 το βράδυ δεν  υπήρχε τόσο μεγάλη κίνηση ώστε να δικαιολογεί την ύπαρξη τόσο πολλών ανοικτών φαρμακείων.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Λουράντος, «όλοι θέλουμε κάπου να βρεθούμε, θέλουμε κάπου να είμαστε όλοι μαζί. Ο κλάδος δεν αντέχει και φαίνεται καθαρά ότι έρχεται λαίλαπα. Θα πρέπει επομένως ο κλάδος να είναι ενωμένος για να υπερασπιστεί έστω αυτά τα λίγα που έχουν μείνει ακόμη. Ακόμη και εκείνοι που “το παίζουν διευρυμένοι”, στο τέλος, όταν θα έρθουν εδώ και θα ανοίξουν τα μεγαθήρια, τα 24ωρα, τα ξένα μεγάλα κεφάλαια, αυτοί θα πάνε “άπατοι”, θα είναι οι πρώτοι που θα φύγουν από τη μέση, διότι αυτοί είναι που έχουν δάνεια και ανοιγμένες υποχρεώσεις, όχι οι μικροί. Θα πρέπει λοιπόν και αυτοί να καταλάβουν, και έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν σιγά – σιγά ότι δεν μπορείς να είσαι πάντα απέναντι από τον Σύλλογο, απέναντι από αυτό που θέλουν οι πολλοί».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής όμως δεν επαναπαύεται στην μεγάλη από πλευράς φαρμακοποιών ανταπόκριση στην εφαρμογή της πρόσφατης τροπολογίας αλλά λαμβάνει και περαιτέρω μέτρα.

Καταρχήν παραπέμποντας τους λίγους απείθαρχους στο Πειθαρχικό του Συλλόγου που για πρώτη φορά θα συνεδριάσει σήμερα ύστερα από πολλά χρόνια καθώς νομοθετήθηκε η τοποθέτηση δικαστικού στην προεδρία του Οργάνου, έναν απαραίτητο για τον κ. Λουράντο όρο για την επαναλειτουργία του. «Έχω παραπέμψει τρία άτομα στο πειθαρχικό, δεν θα δικαστούν τώρα αλλά αργότερα, με την κατηγορία ότι κλείνουν μετά τις 9 και σαφώς δεν εννοώ στις 9:05 – 9:10 αλλά μετά τις 10 μ.μ.»

Πάντως αυτές οι υποθέσεις θα έρθουν προς εκδίκαση αργότερα. Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Πειθαρχικού του ΦΣΑ αφορά συνολικά επτά υποθέσεις για καταγγελίες φαρμακείων που βρέθηκαν κλειστά ενώ εφημέρευαν. «Είναι εφτά υποθέσεις που για τον α ή τον β’ λόγο ο καθένας –άλλος επειδή το ξέχασε, άλλος επειδή αρρώστησε κτλ – έκλεισαν το φαρμακείο τους και έφυγαν. Δεν μπορεί όμως να μην έχεις πρόβλημα μέχρι τις 11.30, τις 12, τη 1.30 τη νύχτα και μετά ξαφνικά να παρουσιαστεί πρόβλημα. Ακόμη όμως κι εάν παρουσιαστεί, οφείλεις να γράψεις στην προθήκη “παρουσιάστηκε πρόβλημα, παρακαλώ πηγαίνετε εκεί”. Δεν κλείνεις έτσι το φαρμακείο σου και φεύγεις. Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά. Και δεν είναι σωστά όχι μόνο για τον ίδιο τον φαρμακοποιό που το κάνει αυτό αλλά και για την εικόνα του Συλλόγου, για την εικόνα του κλάδου».

Πέρα από την παραπομπή των απείθαρχων στο Πειθαρχικό ο ΦΣΑ προχωρά στην επαναφορά των εφημεριών και στην εκπόνηση μελέτης ώστε να υπάρξει ένας αποτελεσματικός για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών της Αττικής σχεδιασμός των εφημεριών.

Στη σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα 3 Ιουνίου με όλους τους Τομεάρχες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής για να εξετάσει τα κατά τόπους προβλήματα και τις ιδιομορφίες σε όλη την Αττική που έχουν σχέση με το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων αποφασίστηκε όπως ανέφερε ο κ. Λουράντος στο DailyPharmaNews «μετά την τροποποίηση του νόμου για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων να επαναφέρουμε τις εφημερίες στην Αττική καθώς μέχρι σήμερα τις είχαμε καταργήσει. Και τις επαναφέραμε διότι ουσιαστικά από τις 8 μέχρι τις 11, επειδή ακριβώς είχαμε καταργήσει τις εφημερίες, έμεναν ανοικτά μόνο τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία τα οποία ήταν ελάχιστα. Αφήναμε τις εφημερίες που σε άλλους τομείς ήταν μέχρι τις 8, σε άλλους μέχρι τις 9 και σε άλλους μέχρι τις 11. Είπαμε λοιπόν να μεταφερθούν όλοι μέχρι τις 11. Οι εφημερίες – στις οποίες περιλαμβάνεται και η διημέρευση και η διανυκτέρευση λοιπόν επανέρχονται».

Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια, δηλαδή όλες τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στα όρια του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής πλην του κέντρου της πόλης,  αποφασίστηκε η ανάθεση σε μία επιτροπή της εκπόνησης μίας μελέτης «για να φτιάξουμε, όχι μόνο στο κέντρο τις εφημερίες ισόποσα με ισόποσες αποστάσεις, με αναλογία πληθυσμού, με αναλογία ζήτησης, με αναλογία συχνότητας επειγόντων περιστατικών αλλά να γίνει αυτό για όλη την Αττική και να μπορεί ο κάθε πολίτης να βρίσκει φαρμακείο στο κοντινότερο δυνατό σημείο λαμβάνοντας υπόψιν και τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των πόλεων της Αττικής».

Ο κ. Λουράντος έφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των στρεβλώσεων που θα μπουν στο τραπέζι προς εξέταση και εξεύρεση λύσεων. «Η Νέα Σμύρνη και ο Νέος Κόσμος είναι πολύ κοντά. Κάποιες φορές υπάρχει φαρμακείο στη Νέα Σμύρνη ανοιχτό και άλλο στο Νέο Κόσμο που είναι δίπλα – δίπλα. Ένας δρόμος χωρίζει τον ένα δήμο από τον άλλο. Το να είναι δύο φαρμακεία ανοικτά το ένα απέναντι στο άλλο απλά επειδή ανήκουν σε άλλο δήμο δεν μπορεί να είναι ένα καλό κριτήριο για την εξυπηρέτηση του κόσμου. Αν υπήρχε μία σωστή κατανομή με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως η επιτροπή του ΦΣΑ σχεδιάζει και πιστεύουμε ότι σ’ ένα μήνα θα είμαστε έτοιμοι για να εφαρμόσουμε στη συνέχεια, τότε και οι πολίτες θα εξυπηρετούνταν καλύτερα και οι φαρμακοποιοί θα ήταν ικανοποιημένοι».

Η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας με βάση συγκεκριμένα κριτήρια για το σχεδιασμό των εφημεριών δεν είναι τωρινή ιδέα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΦΣ Αττικής «το είχαμε αποφασίσει πριν πέντε χρόνια να το ξεκινήσουμε. Όμως με τη διεύρυνση του ωραρίου και την κατάσταση όπως επικράτησε με τον καθένα να ανοίγει και να κλείνει όποτε θέλει, δεν είχε λόγο ύπαρξης η εφημερία. Εφημερία έχουμε όταν τα υπόλοιπα φαρμακεία είναι υποχρεωτικώς κλειστά και αυτό τα τελευταία χρόνια δεν ίσχυε».

Ο κ. Λουράντος σε σχετικό άρθρο του στο Χρονολόγιο του το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουνίου αναφέρεται στη συμπεριφορά των φαρμακοποιών του ΦΣΑ στο θέμα του ωραρίου εκφράζει την αισιοδοξία του για τη δυναμική του κλάδου στο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που υπάρχουν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κλάδος θα ξαναβρεί την δύναμη του και την συλλογικότητα του!» ζητώντας παράλληλα τη βοήθεια των τομεαρχών του ΦΣΑ στην όλη προσπάθεια».