NEA

EULAR: Εκστρατεία Time2Work για τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα

EULAR: Εκστρατεία Time2Work για τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα

Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα επιπλέον εκατομμύριο εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται καθημερινά εάν οι πρώιμες παρεμβάσεις ήταν ευρύτερα προσβάσιμες για τα άτομα ρευματικά  και μυοσκελετικά νοσήματα (RMDs)

 

Η EULAR -ο ευρωπαϊκός οργανισμός ομπρέλας που εκπροσωπεί τις επιστημονικές εταιρείες,  τις επαγγελματικές ενώσεις υγείας και τους συλλόγους ασθενών με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα- εγκαινιάζει την εκστρατεία Time2Work με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων  όχι μόνο στους ασθενείς αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία, την παραγωγικότητα και την οικονομία και για όσα μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης.

 

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), αποκλειστικό μέλος της EULAR για την Ελλάδα, συμμετέχει στην εκστρατεία, συνεχίζοντας τις δικές της δράσεις για τα ρευματικά νοσήματα και την εργασία, που ξεκίνησε το 2018.

 

Περίπου 2.000.000 οι πάσχοντες στην Ελλάδα

Επηρεάζοντας το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ (120 εκατομμύρια), και περίπου 2.000.000 στην Ελλάδα, οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία για αναρρωτική άδεια και πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω σωματικής αναπηρίας. Ως μία από τις κύριες αιτίες της σωματικής αναπηρίας, οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις  συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας.

 

«Η δουλειά είναι ένας κρίσιμος παράγοντας  της οικοδόμησης της αυτοεκτίμησης και είναι τραγωδία που χάνονται τόσα πολλά ταλέντα από το εργατικό δυναμικό», δήλωσε ο καθηγητής Iain McInnes, Πρόεδρος της EULAR. «Σήμερα καλούμε για τρία πράγματα - μεγαλύτερη πρόσβαση στις πρώιμες παρεμβάσεις για τον περιορισμό του πόνου, της κούρασης και της κινητικής αναπηρίας, που δυσκολεύουν τους ασθενείς να συνεχίσουν να εργάζονται, μεγαλύτερη ενημέρωση και  συνειδητοποίηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ρευματικά νοσήματα και επανεξέταση  του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε. Μικρές προσαρμογές, όπως ευέλικτο ωράριο, βελτιωμένη πρόσβαση, εργασία από το σπίτι και μόνιμες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά».

 

Η εκστρατεία Time2Work

Αποτελεί μέρος της τρέχουσας εκστρατείας Do not Delay, Connect Today, η οποία έχει ως σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ρευματικών και μυοσκελετικών νοσημάτων. Η έγκαιρη διάγνωση, η έγκαιρη παραπομπή σε  ρευματολόγο και η έγκαιρη πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τα αποτελέσματα, την ποιότητα ζωής και την ικανότητα εργασίας, αλλά η διάγνωση συχνά καθυστερεί ή δε γίνεται ποτέ.

 

«Κρατώντας τα άτομα με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις στη δουλειά, όχι μόνο ωφελεί τα άτομα αυτά αλλά και ολόκληρη την κοινωνία», τονίζει ο Μάριος Κούλουμας, επικεφαλής της εκστρατείας της EULAR και πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που αναπτύσσουν ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα διαγιγνώσκονται νωρίς και έχουν πρόσβαση στις τελευταίες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες και τη σωστή υποστήριξη ώστε να παραμείνουν

στην εργασία τους. Πρέπει, επίσης, να ενθαρρύνουμε τους εργοδότες να υιοθετούν συμπεριφορές χωρίς αποκλεισμούς και γενικά σχέδια - οι χώροι εργασίας που είναι κατάλληλοι για άτομα με αναπηρίες είναι καλές για όλους».

«Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των εργοδοτών, ενίσχυση των νόμων που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των ρευματοπαθών, επανεκπαίδευση και κατάρτιση των ατόμων με ρευματικά νοσήματα όταν πρέπει να αλλάξουν το είδος της εργασίας τους και επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και πρόσβασης στην υγεία» είναι όλα όσα πρέπει να γίνουν, τονίζει η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Ο Σύλλογος, ήδη, από το 2018, έχει ξεκινήσει την εκπαίδευση των ατόμων με ρευματικά νοσήματα σε θέματα εργασίας. Η εκπαίδευση αποσκοπεί στην επαγγελματική ενδυνάμωση  των ρευματοπαθών στα νέα δεδομένα, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς σε θέματα εργασίας.

 

Η καμπάνια Time2Work της EULAR υποστηρίζεται  και από τους 3 πυλώνες της: τους Συλλόγους Ασθενών (PARE EULAR), τους Επαγγελματίες Υγείας (HPR)  και τις Επιστημονικές Εταιρείες σε όλη την Ευρώπη.

 

«Η EULAR έχει δεσμευτεί να αυξήσει τη συμμετοχή των ατόμων με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα  στην εργασία μέχρι το 2023 και η εκστρατεία Time2Work είναι ένα σημαντικό μέρος που μας βοηθά να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο», καταλήγει ο καθηγητής McInnes.