ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

32ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΟΣΦΕ: «Οι αρχές του συνεργατισμού, η βάση για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα»

32ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΟΣΦΕ: «Οι αρχές του συνεργατισμού, η βάση για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα»

Με σημαντικούς ομιλητές  το Σαββατοκύριακο 15- 16 Ιουνίου στη Λίμνη Πλαστήρα οι συνεταιρισμοί των φαρμακοποιών ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία εμβαθύνοντας τις ρίζες τους και αναδεικνύοντας παραδείγματα καλών πρακτικών

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με σημαντικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επίκαιρα θέματα διαλόγου και συναντήσεις διευθυντών από όλη την Ελλάδα, διεξάγεται το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουνίου  στη Λίμνη Πλαστήρα, το 32ο  Πανελλήνιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (Ο.Σ.Φ.Ε.) με κεντρικό θέμα: «Οι αρχές του συνεργατισμού, η βάση για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα».

Η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου από τους διοργανωτές δεν ήταν καθόλου τυχαίος, όπως ανέφερε μιλώντας στο DailyPharmaNews o κ. Βασίλης Μπιρλιράκης, φαρμακοποιός, Έφορος εκπαιδευτικών θεμάτων και Δημοσίων Σχέσεων της ΟΣΦΕ. «Επιλέξαμε το συγκεκριμένο τίτλο γιατί θεωρούμε ότι θεμέλιος λίθος κάθε συνεταιρισμού  είναι οι αξίες του και οι αρχές του, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο οι αξίες τίθενται σε εφαρμογή μέσα στην καθημερινότητα της συνεταιριστικής οργάνωσης. Θεωρούμε ότι πρέπει να δούμε και να εμβαθύνουμε σε αυτά καθώς είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για να μπορέσουν οι οργανώσεις μας να συνεχίσουν να υπάρχουν αλλά και να αναπτυχθούν και να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό. Φιλοδοξούμε να ανοίξει ξανά ένας διάλογος σχετικά με τις αξίες και τις αρχές των συνεταιρισμών αλλά και ευρύτερα για την ταυτότητα των συνεταιρισμών. Να εμβαθύνουμε τα χαρακτηριστικά τους μέσα στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς μας».

Μεταξύ των θεμάτων που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο περιλαμβάνονται: η σημασία των συνεταιρισμών στην κοινωνική ανάπτυξη, οι συνεταιριστικές αρχές και η ταυτότητα των συνεταιρισμών, η συνεργασία των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μέσω συγχώνευσης ή σχηματισμού επιχειρηματικού ομίλου, οι εμβολιασμοί, η υπηρεσία ανίχνευσης ατόμων με αδιάγνωστη Αρτηριακή Υπέρταση ή/και Κολπική Μαρμαρυγή από τα Συνεταιρισμένα Φαρμακεία, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών στην Τουρκία κ.ά.

Ο κ. Μπιρλιράκης απαντώντας στο εάν θα έπρεπε να σταθεί ιδιαίτερα σε κάποιο από τα θέματα του συνεδρίου, ποιο θα ήταν αυτό, ανέφερε ότι κατά την προσωπική του άποψη «το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής συνεταιριστικής δράσης η οποία θα γίνει μέσω της ομιλίας του κ. Βασίλειου Μπέλλη, Γενικού Διευθυντή Αναπτυξιακής Καρδίτσας αλλά και του κ. Γεώργιου Μπούκη, Προέδρου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας. Και το λέω αυτό γιατί η Καρδίτσα αποτελεί ένα ιδιαίτερα καλό παράδειγμα όχι απλά μεμονωμένων Συνεταιρισμών αλλά και Συνεταιρισμών που συνεργάζονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα τοπικό οικοσύστημα.   

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου της η ΟΣΦΕ θα πραγματοποιήσει την Κυριακή στις 10:30 το πρωί και την Τακτική Γενική Συνέλευση των συνεταιρισμών-μελών της και των αντιπροσώπων τους στην Ομοσπονδία. Μεταξύ των θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης θα είναι η εκλογή Προέδρου, Γραμματέα και Εφορευτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθώς και η εισήγηση του για το στρατηγικό σχέδιο δράσης της Ομοσπονδίας.

Με αφορμή τη διοργάνωση του 32ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ο.Σ.Φ.Ε., ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Σταύρος Μπελώνης, δήλωσε: «Οι συνεταιρισμοί φαρμακείων παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φροντίδας στους πολίτες, με την άριστη συνεργασία των φορέων υγείας, μεγιστοποιώντας την απόδοση των κρατικών πόρων για την υπεράσπιση της υγείας των πολιτών, της κοινωνικής ευημερίας και των ανθρωπίνων αξιών. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα υπάρχουν  25 συνεταιριστικές μονάδες που έχουν 41 κέντρα διανομής σε όλη την επικράτεια, με μέλη 5.500 φαρμακοποιούς. Διαχειριζόμαστε πλέον το 55% της διακίνησης του φαρμάκου και εξυπηρετούμε εκτός από τα μέλη μας, επί πλέον, 2.200 φαρμακεία δηλαδή παρέχουμε υπηρεσίες σε 7.700 φαρμακεία σε σύνολο 10.500 φαρμακείων σε όλη την χώρα. Απασχολούμε 1.500 εργαζόμενους στις συνεταιριστικές μονάδες και άλλους 5.500 χιλιάδες εργαζομένους στα φαρμακεία μέλη. Ζουν δηλαδή από την συνεταιριστική δραστηριότητα των ανεξάρτητων φαρμακοποιών 13.500 οικογένειες.

Ο σκοπός της  συνεταιριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας των ανεξάρτητων φαρμακοποιών, ως μέρος της κοινωνικής οικονομίας και παράλληλα ως μέρος του συστήματος υγείας, αποτυπώνεται σαφώς και στο πρόγραμμα του 32ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, το οποίο φέτος φιλοξενεί η όμορφη πόλη της Καρδίτσας».

Το Συνέδριο, που συνδιοργανώνει η ΟΣΦΕ με τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Καρδίτσας (ΣΥ.ΦΑ.Κ.), θα λάβει χώρα στο Ξενοδοχείο Kazarma της Λίμνης Πλαστήρα.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να το δείτε εδώ