NEA

Ηνωμένο Βασίλειο: Άρνηση υπογραφής της απόφασης του ΠΟΥ περί διαφάνειας στην τιμολόγησης των φαρμάκων

Ηνωμένο Βασίλειο: Άρνηση υπογραφής της απόφασης του ΠΟΥ περί διαφάνειας στην τιμολόγησης των φαρμάκων

Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να υπογράψει ένα παγκόσμιο ψήφισμα σχετικά με τη διαφάνεια στην τιμολόγηση των φαρμάκων, το οποίο παροτρύνει τις κυβερνήσεις να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις τιμές και τα ποσά που καταβάλουν για τα φάρμακα.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

 Ειδικότερα, το συγκεκριμένο σχέδιο ψηφίσματος στόχο έχει να παροτρύνει τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να μοιράζονται και να διανέμουν πληροφορίες σχετικά με το κόστος ανάπτυξης των φαρμάκων, τις τιμές που καταβάλλονται για αυτά και τα έσοδα από τις πωλήσεις τους.

 Το ψήφισμα υποβλήθηκε από την Ανδόρα, τη Βραζιλία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ινδία, την Ιταλία, την Κένυα, το Λουξεμβούργο, τη Μαλαισία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, τη Νότια Αφρική, την Ισπανία, τη Σρι Λάνκα, τη Σουαζιλάνδη (κρατίδιο της Ν. Αφρικής, επισήμως γνωστό ως Βασίλειο του Εσουατίνι) και την Ουγκάντα.

 Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο συζητήθηκε στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHA), περιγράφηκε ως "game changing" από όσους αγωνίστηκαν για τη διαφάνεια των τιμών και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Ωστόσο, κάποια κράτη-μέλη του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, διαχωρίστηκαν από το ψήφισμα προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα, όπως ότι είχε «αποδυναμωθεί» το σχέδιο στην προσπάθεια εξασφάλισης υποστήριξης.

 Στην πραγματικότητα, εκείνοι που αντιτίθενται στο ψήφισμα βασίζονται στη δυνατότητα που έχουν να εξασφαλίζουν από τους κατασκευαστές φαρμάκων κάθετες εκπτώσεις, μειώνοντας έτσι το κόστος τους.

 

Παράλληλα, είναι αλήθεια ότι ένα προηγούμενο σχέδιο ψηφίσματος έδινε στον ΠΟΥ την αρμοδιότητα και την εξουσία να συλλέγει και να αναλύει δεδομένα σχετικά με το κόστος κατασκευής και το κόστος των κλινικών δοκιμών των φαρμάκων.

 Ο Julian Braithwaite, μόνιμος εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ και του WTO (World Trade Organization) στη Γενεύη, δήλωσε: «Τα ζητήματα, οι δομές και οι οικονομικές αρχές για τη βελτίωση της πρόσβασης στα φάρμακα είναι πολύπλοκες και πολυδιάστατες. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιθυμούσε να διασφαλίσει ότι, όπου οι προτιμησιακές και διαφοροποιημένες τιμές λειτουργούν καλά στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, οι νέες προσεγγίσεις στη διαφάνεια δε θα αποτελέσουν απειλή». Τόνισε, επίσης, πως η βρετανική πλευρά «πιστεύει ότι θα έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να μπορέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να εξετάσουν προσεκτικά τις δυνητικές προεκτάσεις των συνεπειών του ψηφίσματος και να λάβουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι την καλύτερη δυνατή ενημέρωση», καταλήγοντας ότι «για το λόγο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαχωριστεί αυτό το ψήφισμα».

 Αποδοκιμασίες για τη στάση των κρατών που δε στήριξαν την πρωτοβουλία του σχεδίου ψηφίσματος διατυπώθηκαν σε όλους τους τόνους από πολλές πλευρές και κυρίως από τις οργανώσεις και τις ΜΚΟ εκείνες που μάχονται για την πρόσβαση των φτωχών και ευάλωτων πληθυσμών στα φάρμακα, όπως είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το StopAids και πολλές άλλες, που κατηγόρησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως, ότι ανάλογες ενέργειες δε συνάδουν με το ρόλο του ηγέτη της παγκόσμιας υγείας, που λέει ότι διαδραματίζει, καθώς ένας τέτοιος ρόλος θα απαιτούσε ανοιχτή υποστήριξη μίας ανάλογης πρωτοβουλίας, ενώ χαρακτήρισαν εξωφρενικό το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση επιχείρησε να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις WHA σχετικά με αυτό το σημαντικό ψήφισμα διαφάνειας.