NEA

1η Επιστημονική Συνάντηση: «Σύγχρονες προσεγγίσεις της Κλινικής Καρδιολογίας»

1η Επιστημονική Συνάντηση: «Σύγχρονες προσεγγίσεις της Κλινικής Καρδιολογίας»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Επιστημονική Συνάντηση «Σύγχρονες Προσεγγίσεις της Κλινικής Καρδιολογίας» που διεξήχθη του 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος στις Σπέτσες. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνεδρίου, Ιωάννης Ταγκούλης, επεμβατικός καρδιολόγος , διευθυντής ΕΣΥ στο Κοργιαλένειο –Μπενάκειο, «εκτός των θέματα πρόληψης της καρδιαγγειακής νόσου, τα οποία αφορούν την υπερλιπιδιαιμία, το διαβήτη, την υπέρταση και την διακοπή του καπνίσματος -και σαν σημείο ενδιαφέροντος κατά πόσο επιβαρύνει την καρδιαγγειακή νόσο το άτμισμα-, υπήρχαν πολλά ακόμα θέματα που αφορούσαν εξειδικευμένα την κολπική μαρμαρυγή. Η ΚΜ θεωρείται η πάθηση του μέλλοντος με την έννοια ότι θα απασχολήσει πολύ τον καρδιολόγο τα επόμενα χρόνια».

 

Εξάλλου, ένα από τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου ήταν ότι οι επόμενες δεκαετίες θα χαρακτηρίζονται από σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής, με συνέπεια ασθενείς με ηλικίες άνω των 90 ετών να υποστηρίζονται όλο και πιο συχνά από τα δημόσια συστήματα υγείας και οι εκφυλιστικές καρδιολογικές παθήσεις να είναι βασικό σημείο των οικονομικών και πολιτικών υγείας διεθνώς. 

 

Όπως μας είπε ο κ. Ταγκούλης, «στο συνέδριο έγιναν πολλές αναφορές για τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στις εκφυλιστικές καρδιακές νόσους, με σμίκρυνση των συσκευών που εμφυτεύονται στην καρδιά. Επίσης ένα άλλο θέμα είναι ότι η αρτηριοσκλήρυνση είναι συνέπεια αυτοάνοσης νόσου και πιθανούς παθογενετικού μηχανισμού μέσω της οξυδωμένης LDL ως κυρίαρχο αυτοαντιγόνο, που αντιδρά με την CRP και πυροδοτούν φλεγμονή στα αγγεία και ειδικά στο ενδοθήλιό της».  Ο κ. Ταγκούλης μας εξήγησε εξάλλου ότι με αντίστοιχο μηχανισμό οξύδωσης αποδείχτηκε ότι επιδρά και το κάπνισμα στα αγγεία όπως άλλωστε τόνισε η καθηγήτρια Παρασκευή Κατσαούνου, επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΓΝΑ "Ευαγγελισμό" και συντονίστρια Ομάδας Λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν συνολικά 120 σύνεδροι, εκ των οποίων οι 70 ήταν οι ομιλητές και πρόεδροι- σχολιαστές ενώ παρέστησαν και συμμετείχαν καθηγητές διεθνώς αναγνωρισμένοι στο χώρο της Καρδιολογίας και της Παθολογίας όπως ο κ. Παναγιώτης Βάρδας τ. πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας και νυν συντονιστής του τομέα Καρδιάς στο ΥΓΕΙΑ, ο κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, Ακαδημαϊκός, ο κ. Φίλιππος Τρυποσκιάδης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , ο κ. Γιώργος Χάχαλης από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο κ. Ιωάννης Παρασκευαϊδης από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, αλλά και ο τ. πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήριος Μπερσίμης καθηγητής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, που μίλησε για τα οικονομικά της Υγείας και την εμπειρία του στον ΕΟΠΥΥ. 

Το συνέδριο θα επαναληφθεί σε ένα έτος, το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος 4-6 Ιουνίου 2020.