NEA

Κινητοποιήσεις κλινικοεργαστηριακών ιατρών και διαγνωστικών εργαστηρίων: Γιατί αγωνιζόμαστε, τι κερδίσαμε, τι αναμένουμε

Κινητοποιήσεις κλινικοεργαστηριακών ιατρών και διαγνωστικών εργαστηρίων: Γιατί αγωνιζόμαστε, τι κερδίσαμε, τι αναμένουμε

Κανονικά  λειτουργούν από την Παρασκευή όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια, μετά την απόφαση που πήρε, την περασμένη Πέμπτη, η Συντονιστική Επιτροπή των: Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. - Π.Ο.Σ.Κ.Ε. - ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. - ΠΑΝ.Ι.ΔΙ., ύστερα από τη συνάντησή της με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, όπου οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι έχει γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό  για να την επίλυση των προβλημάτων τους.

Θέλοντας να ενημερώσουν αναλυτικά, τους αγωνιζόμενους συναδέλφους τους και το κοινό για τις δράσεις και τις αποφάσεις τους αλλά και την αναστολή των κινητοποιήσεων, ενόψει των εκλογών του Ιουλίου του 2019, προχώρησαν σε ανακοίνωση με την οποία εξηγούν πλήρως τους στόχους και τη δυναμική των κινητοποιήσεων τους αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στην προσωρινή αναστολή τους, καθώς επίσης και τις διεκδικήσεις που δυναμικά θα θέσουν στην επόμενη κυβέρνηση.

 «Ο κλάδος του εργαστηριακού και κλινικοεργαστηριακού τομέα έχει κατέλθει σε κινητοποιήσεις επανειλημμένως το τελευταίο χρονικό διάστημα με στόχο την επαγγελματική και οικονομική επιβίωση, την κατάργηση του Clawback και του Rebate και την αύξηση του προϋπολογισμού για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Μετά από δυο μεγάλες κινητοποιήσεις, με καθολική ανταπόκριση για πρώτη φορά όλου του ιατρικού σώματος, το Συντονιστικό Όργανο αποφάσισε να εισηγηθεί την αναστολή των κινητοποιήσεων, δεδομένης της προεκλογικής περιόδου, με μια κυβέρνηση που δεν μπορεί ή δεν θέλει να λάβει αποφάσεις και για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς από την άκαμπτη στάση του υπουργείου και την ανάλγητη του ΕΟΠΥΥ.

Την εισήγηση αυτή απεδέχθη ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, μετά από συζήτηση στη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΙΣΑ, όπου παραβρέθηκε και το συντονιστικό όργανο των φορέων εργαστηριακού και Κλινικοεργαστηριακού τομέα.

Τι κερδίσαμε:
-Αύξηση του προϋπολογισμού για το 2019 κατά 9 εκατομμύρια ευρώ που ήδη έχουν προβλεφθεί από απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.
-Δέσμευση για αλλά 30 εκατομμύρια ευρώ στον ΕΟΠΥΥ για το 2019 για την ΠΦΥ, που θα εγκριθούν μέσα στις επόμενες ημέρες από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.
-Το μεγαλύτερο αριθμό δόσεων για την αποπληρωμή του clawback.

Ο υπουργός Υγείας είχε συνομιλίες με το διοικητή του ΕΦΚΑ και ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων πριν το 2012 των ταμείων προ του ΕΟΠΥΥ. Για το λόγο αυτό, έχει προγραμματισθεί συνάντηση του συντονιστικού με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ.

Ζητήσαμε και αποδέχθηκε ο υπουργός την επιτάχυνση ψηφιοποίησης και εφαρμογής των διαγνωστικών πρωτοκόλλων από την ΗΔΙΚΑ, που έχουν εκπονηθεί από τις ομάδες εργασίας του υπουργείου, με την εφαρμογή των οποίων μπορεί να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών και μείωση του clawback, αίτημα το οποίο έκανε δεκτό το υπουργείο.

Ωστόσο, για τις οφειλές του 2018, το αίτημα μας δεν ικανοποιήθηκε καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης του προϋπολογισμού του περασμένου έτους μετά και την άρνηση του υπουργείου οικονομικών να αποδεχθεί αυτό το αίτημα, άποψη με την οποία διαφωνούμε.

Το Συντονιστικό Όργανο πρότεινε ως μόνη διέξοδο την τοποθέτηση 50 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν προκύψει από τις πληρωμές των νοσηλειών των Ευρωπαίων πολιτών που όμως δεν απεδέχθη το υπουργείο.

Το σύνολο των φορέων ΠΦΥ θεωρεί ότι όποια άλλη πρόταση του υπουργείου για εσωτερική ανακατανομή του clawback δεν έχει εφαρμογή αφού δεν ελαττώνει στο σύνολο το clawback που είναι και ο στόχος των κινητοποιήσεων και το μόνο που θα κάνει είναι να σπείρει τον διχασμό και την ανθρωποφαγία μεταξύ των παρόχων.

Κατόπιν των ανωτέρω και μετά από την άκαμπτη και ανάλγητη στάση του ΕΟΠΥΥ που αρνήθηκε να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους για να μη επωμιστούν το οικονομικό κόστος της μη εκτέλεσης των παραπεμπτικών, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να το κάνει αφού όχι μόνο έχει συμβεί στο παρελθόν αλλά και στην παρούσα κινητοποίηση με απλή ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, παρατάθηκε η χρονική διάρκεια εκτέλεσης των παραπεμπτικών και πέραν των 21 ημερών που ορίζεται από τον ΕΚΠΥ, το Συντονιστικό Όργανο με κοινωνική ευαισθησία αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων σταθμίζοντας την προεκλογική περίοδο αλλά και την ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των ασθενών που έχουν γίνει όμηροι της κυβέρνησης.

Μεγάλο κέρδος είναι η ενωμένη και καθολική αντίδραση των γιατρών που αφήνει παρακαταθήκη για το μέλλον.

Αναμένουμε τη νέα κυβέρνηση από την οποία θα διεκδικήσουμε δυναμικά τα δίκαια αιτήματα του κλάδου και για τον λόγο αυτό κάνουμε συνεχείς επαφές με όλα τα κόμματα για ενημέρωση τους για τα δίκαια αιτήματα μας.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και ιδίως τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την αμέριστη συμπαράσταση τους στον δίκαιο αυτό αγώνα μας.

Η Συντονιστική Επιτροπή Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.), η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.)». 

 

Ρ.Σ.