ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Α. Ξανθός: «Δεν επικοινωνήσαμε σωστά το έργο μας...»

Α. Ξανθός: «Δεν επικοινωνήσαμε σωστά το έργο μας...»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Με δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός προσπάθησε στην ουσία να απολογηθεί για το κακό αποτέλεσμα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν φαρμακοποιοί που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα στα γραφεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου το βράδυ της Τετάρτης 19 Ιουνίου με θέμα: «Το παρόν και το μέλλον του φαρμακείου μας. Τι έγινε, τι αποφύγαμε, τι θα γίνει για το Φάρμακο και τα Φαρμακεία».

Ο κ. Ξανθός ο οποίος δέχτηκε έναν καταιγισμό ερωτήσεων έμεινε στη γενική εικόνα των όσων έκανε η κυβέρνηση για τα φαρμακεία. Όπως είπε «το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός υπέστη μία σημαντική επιβάρυνση τα χρόνια της κρίσης όχι μόνο λόγω της μείωσης της δαπάνης και άρα της πίτας αλλά και λόγω μιας συνειδητής επιλογής να προωθηθούν πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς και θα έλεγα ολιγοπωλιακής αναδιάρθρωσής της. Είναι η γνωστή “εργαλειοθήκη 1” του ΟΟΣΑ η οποία είχε δρομολογηθεί και περίπου ήταν το πλαίσιο στο οποίο κληθήκαμε εμείς να κινηθούμε από το 2015 και μετά». Απαντώντας στο τι έκανε εν πολλοίς είπε «βάλαμε ορισμένες κρίσιμες δικλίδες ασφαλείας» σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό, τα ΜΥΣΥΦΑ και το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.

Αναφέρθηκε επίσης στην «αναγνώριση του φαρμακείου στο δίκτυο των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας» καθώς και στη «θεσμοθέτηση της δυνατότητας του φαρμακείου και του φαρμακοποιού στο χώρο του φαρμακείου να διενεργεί τους εμβολιασμούς για την εποχική γρίπη και όχι βέβαια οι εμβολιασμοί των παιδιών που έσπευσαν παραπειστικά κάποιοι επιστημονικοί σύλλογοι και συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών να πουν και να δημιουργήσουν ένα κλίμα περί παραποίησης του ιατρικού επαγγέλματος».

Εξηγώντας το λόγο για τον οποίο προχώρησε στη θεσμοθέτηση αυτής της δυνατότητας ανέφερε ότι «παρότι εισπράξαμε αρκετή επιθετικότητα από την πλευρά των Ιατρικών Συλλόγων, επειδή ξέραμε ότι αυτό ήταν κάτι που ούτως ή άλλως γίνεται επιλέξαμε ότι είναι καλύτερο να γίνεται με έναν θεσμοθετημένο και ελεγχόμενο τρόπο. Τώρα μάλιστα συζητάμε και θα το αναδείξουμε τις επόμενες μέρες, να υπάρξει μία διαδικασία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης μίας πιστοποίησης έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι Φαρμακοποιοί να έχουν και την πιστοποίηση αυτή και την εκπαίδευση που να διασφαλίζει ότι αυτή η διαδικασία θα γίνεται με ασφάλεια για τον ασθενή».

Μάλιστα στο σημείο αυτό τόνισε ότι «αυτό το έκανε η πιο ιατροκεντρική ηγεσία που είχε ποτέ το υπουργείο υγείας καθώς οι 4 από τους 5 είμαστε γιατροί αλλά πραγματικά όταν κρίναμε ότι πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, το κάναμε αυτό ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους και ανεξαρτήτως των αναμενόμενων επιθέσεων, ιδιαίτερα από την πλευρά του ιατρικού σώματος».

Αναφέρθηκε επίσης στη θεσμοθέτηση του πόρου 0,4% για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο που όπως είπε τον βοηθά μεταξύ άλλων στις παρεμβάσεις που κάνει μέσα από τον φορέα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης να αναβαθμίσει το ρόλο και τις δεξιότητες των φαρμακοποιών στη χώρα μας.

Για τα Πειθαρχικά είπε ότι υπήρξε μία καθυστέρηση λόγω και των αντίθετων απόψεων που ακούγονταν μέσα στο χώρο των φαρμακοποιών αλλά, όπως είπε προχώρησε η ψήφισή της συμμετοχής των δικαστικών γιατί «καταλάβαμε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα, το οποίο νομίζω τακτοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ενισχύει ένα κλίμα ορθής λειτουργίας της πειθαρχικής διαδικασίας στο πλαίσιο των Συλλόγων».

Επίσης, όπως είπε ο κ. Ξανθός «είναι σημαντικό ότι εξασφαλίσαμε όλα αυτά τα χρόνια μία κανονικότητα στις πληρωμές. Αυτό σε περίοδο κρίσης έχει τεράστια σημασία. Πλέον έχουμε κατέβει κάτω από το δίμηνο στις πληρωμές και αυτό έγινε επειδή καταφέραμε να αποδίδεται το 100% των ασφαλιστικών εισφορών υγείας από τον ΕΦΚΑ στον ΕΟΠΥΥ, άρα να έχει ο ΕΟΠΥΥ την απαραίτητη ταμειακή ρευστότητα για να μπορεί να αποπληρώνει σε εύλογο χρονικό διάστημα όλους τους συμβεβλημένους παρόχους είτε αυτό είναι το φαρμακείο που είναι πρώτο σε προτεραιότητα είτε είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί, εργαστήρια, φυσικοθεραπευτήρια, κέντρα αποκατάστασης κλπ είτε είναι οι εταιρείες, οι ιδιωτικές κλινικές και οι υπόλοιποι ιδιώτες πάροχοι. Ήταν μία τεράστια παρέμβαση εξυγίανσης και κανονικοποίησης της λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς και γενιά της αγοράς υγείας».

Ακόμη έκρινε ως πολύ σημαντικό το ότι «καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτήν την επιπλέον αγορά των ανασφάλιστων ανθρώπων για το ιδιωτικό φαρμακείο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των λεγόμενων “προνοιακών” ασθενών οι οποίοι έπαιρναν τα φάρμακά τους όλα αυτά τα χρόνια από τα φαρμακεία των νοσοκομείων» ενώ αναφέρθηκε και στη σύμβαση ΕΟΠΥΥ – ΠΦΣ για τα ιατροτεχνολογικά παρόλο που παραδέχτηκε ότι ειδικά στην αρχή, είχε πολλά προβλήματα.

Ο κ. Ξανθός, όπως προαναφέρθηκε, εκτίμησε ότι το έργο που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν αναδείχθηκε με τον τρόπο που θα έπρεπε και επικαλέστηκε δύο συγκεκριμένα παραδείγματα στο χώρο της υγείας στον οποίο ο ίδιος έχει την ευθύνη ως υπουργός.

Το πρώτο έχει να κάνει με την αποζημίωση της θεραπείας στη χώρα μας για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία. «Εδώ και δύο χρόνια υπάρχει φάρμακο το οποίο κάνει πάνω από 500.000 ευρώ το χρόνο για τη θεραπεία αυτής της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας, της πάθησης από την οποία πάσχει ο κ. Κυμπουρόπουλος (σ.σ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής που εκλέχτηκε με τη Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες εκλογές). Αυτό το φάρμακο δεν το αποζημιώνουν πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, ακόμη και Σκανδιναβικές χώρες. Εννοείται ότι δεν το αποζημιώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας. Αποφασίσαμε λοιπόν μέσα στην κρίση να εγκρίνουμε την αποζημίωσή του. Ξεκινήσαμε με 17 ασθενείς, τώρα είναι γύρω στους 45. Μας λένε οι συνάδελφοι παιδονευρολόγοι ότι είναι εντυπωσιακή η ανταπόκριση. Μου έλεγε ένας Καθηγητής στη Θεσσαλονίκη, όπου πήγε πριν λίγο καιρό ότι “αυτό που κάνατε Υπουργέ ήταν μία τεράστια παρέμβαση. Έρχονται οι γονείς των ασθενών και μας φιλούν τα χέρια”. Και αυτό γίνεται σε μία χρεωκοπημένη χώρα. Διάβαζα πρόσφατα ότι έγινε διαδήλωση έξω από το NICE (τον αγγλικό Οργανισμό ΗΤΑ) από Συλλόγους Γονέων που έχουν παιδιά με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία και υπήρχε πλακάτ που έλεγε “κάντε το, όπως στην Ελλάδα”. Κάτι σημαίνουν όλα αυτά. Κάτι σημαίνουν για την κοινωνική μας συνοχή και αξιοπρέπεια».

Το γιατί αυτό δεν έφερε το αποτέλεσμα που θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ο κ. Ξανθός το απέδωσε σε επικοινωνιακό πρόβλημα ανάδειξης του έργου που γίνεται. «Έχουμε επικοινωνιακό πρόβλημα, το αναγνωρίζω 100% και προσυπογράφω όλη την κριτική που μπορεί να κάνει ο καθένας. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα γιατί δεν καταφέραμε πραγματικά μέσα από αυτή τη δυσκολία της καθημερινότητας να επικοινωνήσουμε κρίσιμα πράγματα». Και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σ’ ένα δεύτερο ακόμη πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσκολίας που επικαλέστηκε.

Ανέφερε λοιπόν ο κ. Ξανθός: «Προχτές μου έστειλαν μία ανάρτηση στο facebook. Μίας μάνας η οποία έλεγε το εξής. Ότι έχει ένα παιδί, νεαρό 20-22 ετών το οποίο έπασχε από μία μορφή λευχαιμίας. Ήταν σε θεραπεία, νοσηλευόταν στο “Λαϊκό” και έπαιρνε μία πανάκριβη θεραπεία. Κάποια στιγμή τέλειωσε τις σπουδές του, έχασε την ασφάλισή του –κάτι τέτοιο, δεν θυμάμαι ακριβώς- και εν τέλει δεν είχε ασφάλιση. Τρελάθηκε η οικογένεια. Άρχισε να ψάχνει συγγενείς, να βρει λεφτά. Πήγε στο Διοικητή του νοσοκομείου να κάνει διακανονισμό. Η πρόβλεψη για την ολοκλήρωση της θεραπείας ήταν 270.000 ευρώ. Πάει λοιπόν στο Διοικητή και τη ρωτάει: “ΑΜΚΑ δεν έχει το παιδί σας; Έχει. Δεν χρειάζεται να πληρώσετε τίποτα!”. Και λέει η γυναίκα: “Ντρέπομαι που δεν το ήξερα. Και είμαι ευγνώμων που υπήρξε αυτή η παρέμβαση”. Νομίζω ότι η μεγάλη εικόνα αυτή είναι» κατέληξε ο κ. Ξανθός στην αναφορά του για το επικοινωνιακό έλλειμμα της κυβέρνησης.                       

.