NEA

Brexit χωρίς προηγούμενη συμφωνία: Ποιες συνέπειες θα φέρει στην επάρκεια και την τιμολόγηση των φαρμάκων;

Brexit χωρίς προηγούμενη συμφωνία: Ποιες συνέπειες θα φέρει στην επάρκεια και την τιμολόγηση των φαρμάκων;

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις φαρμάκων αλλά και απότομη αύξηση των τιμών τους, προειδοποιούν οι εκπρόσωποι των διανομέων φαρμάκων.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο Σύνδεσμος HDA (Healthcare Distribution Association) προειδοποίησε τους Βρετανούς Βουλευτές ότι η χώρα πιθανότατα θα αντιμετωπίσει έλλειψη φαρμάκων εάν η αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) γίνει χωρίς προηγούμενη συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

 Ελλείψεις στις προμήθειες φαρμάκων εκτιμάται ότι θα υπάρξουν, κυρίως, για τα βραχείας διάρκειας και τα λιγότερο κοινά φάρμακα, στα οποία -σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit- θα φανού άμεσα οι συνέπειες, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν εκπρόσωποι του HDA, μιλώντας σε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για το Brexit στις 19 Ιουνίου.

 «Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει έλλειψη φαρμάκων άμεσα, σε κεντρικά σημεία αλλά και στην περιφέρεια στο μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το NHS (το εθνικό σύστημα Υγείας) θα βρεθεί αντιμέτωπο, πολύ γρήγορα, με αυξήσεις τιμών σε πολλά από τα φάρμακα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HDA, Martin Sawer. «Θα περιμέναμε σημαντικές ελλείψεις, πιθανότατα, σε ορισμένα φάρμακα χαμηλότερου όγκου, και όχι στα καθημερινά που είναι αποθηκευμένα».

 Ωστόσο, με αφορμή τη μεγάλη έλλειψη του Epipen πέρυσι, ο Sawer επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε ελλείψεις ακόμα και ως μέλος της ΕΕ, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διαταραχή που θα προκληθεί από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ πιο σημαντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των ιατρικών ειδών στη Βρετανία, και κυρίως σε σημαντικά και απαραίτητα φάρμακα, πολλά από τα οποία πρέπει να φυλάσσονται σε ειδικές συνθήκες (να αποθηκεύονται σε ψυγεία έως την κατανάλωσή τους).

 Προς την ίδια κατεύθυνση, ο Steve Bates, Διευθύνων Σύμβουλος του BioIndustry Association, προειδοποιεί ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα επηρεάσει αρνητικά τους ασθενείς και τη δημόσια υγεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαφορετικοί εμπορικοί όροι ή νέοι έλεγχοι που θα επιβληθούν πιθανότατα θα διαταράξουν την ομαλότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, σε πολλά στάδια της διαδικασίας.

 Τα παραπάνω σχόλια των εκπροσώπων των διανομέων φαρμάκων έγιναν μετά την αποχή του συντηρητικού ηγέτη Boris Johnson από το τραπέζι των συνομιλιών, επιμένοντας στη θέση του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση -με ή χωρίς συμφωνία- μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.