ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Καμπάνια ΦΣ Κρήτης για προστασία από τα κουνούπια

Καμπάνια ΦΣ Κρήτης για προστασία από τα κουνούπια

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με πολύ συστηματικό τρόπο οι φαρμακοποιοί της Κρήτης συμβάλλουν στην προσπάθεια της ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία τους από τα κουνούπια, ένα πρόβλημα σημαντικό για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα μετά την καταγραφή περιστατικών ιού του Δυτικού Νείλου τα τελευταία χρόνια που οδήγησαν τους τέσσερις Φαρμακευτικούς Συλλόγους της  Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου) να επιλέξουν το συγκεκριμένο ως θέμα της καθιερωμένης κοινής καλοκαιρινής ενημερωτικής τους δράσης προς το κοινό.

Κεντρικό όχημα της εκστρατείας είναι μία δίγλωσση αφίσα που με έξοδα των τεσσάρων Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης ανατέθηκε για τη δημιουργία της σε γραφίστα και σκοπός της είναι να περάσει ένα σύντομο και σαφές μήνυμα, ώστε να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το σημαντικό αυτό θέμα δημόσιας υγείας.

Είναι πάγια πολιτική των ΦΣ Κρήτης να προσπαθούν να συνδράμουν στο έργο των φαρμακοποιών μελών τους και να είναι αρωγοί στην προσπάθεια εδραίωσης του φαρμακείου ως αξιόπιστου  χώρου παροχή συμβουλών υγείας και διανομής ασφαλών και αποτελεσματικών προϊόντων στο κοινό.

Όπως αναφέρει στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Μανώλης Κατσαράκης αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της εκστρατείας που τρέχει από τις αρχές Ιουνίου η αφίσα έχει αναρτηθεί στα 146 φαρμακεία του νομού καθώς και σε άλλα καίρια σημεία υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο παράλληλα τρέχει και ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των φαρμακοποιών και του προσωπικού των φαρμακείων του νομού Χανίων, όπως και των άλλων νομών της Κρήτης.

Οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι προκειμένου να διευκολύνουν την εκπαίδευση του προσωπικού των φαρμακείων απέστειλαν ένα σύντομο κείμενο μέσω email με κάποιες βασικές πληροφορίες για την αντικουνουπική προστασία και τον ιό του Δυτικού Νείλου που χρειάζονται προσοχή.

Σημειώνεται λοιπόν  ότι εγκεκριμένες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ως αποτελεσματικές δραστικές ουσίες που πρέπει να περιέχονται στα εντομοαπωθητικά προϊόντα είναι οι:

  • DEET
  • Ικαριδίνη / Πικαριδίνη
  • IR3535
  • Citridiol ήEucalyptus Citridiola oil (Lemon Eucalyptus)

 

Όπως επισημαίνει ο κ. Κατσαράκης «όλα τα αντικουνουπικά δεν έχουν την ίδια ικανότητα, την ίδια αξία. Εστιάζουμε θέμα της ασφάλειας που διατρέχει όλα τα προϊόντα στη χρήση τους να είναι δερματολογικά ελεγμένα και να έχουν πιστοποίηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι μπορεί πράγματι να αντιμετωπίσει τα κουνούπια και το κουνούπι - τίγρη», κάτι το οποίο δυστυχώς, όπως είπε, δεν είναι αυτονόητο.

«Υπάρχουν και πωλητές οι οποίοι μπαίνουν στα φαρμακεία έχοντας “προϊόντα – οτιδήποτε” στοχεύοντας, ειδικά σε τουριστικές περιοχές να λανσάρουν προϊόντα δεν έχουν τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχουν, όπως συμβαίνει με εταιρείες που παρασκευάζουν προϊόντα αμιγώς για το φαρμακείο. Εκεί θα πρέπει ο φαρμακοποιός να είναι σε θέση να ελέγξει την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος που προωθούνται στον πελάτη. Εάν δεν συμβεί αυτό δεν έχει νόημα και η εκστρατεία. Δεν μπορείς να λες στον πελάτη να έρθει στο φαρμακείο στο πλαίσιο μίας αντικουνουπικής εκστρατείας και να του δίνεις προϊόντα που δεν θα έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές» συνεχίζει ο κ. Κατσαράκης.

Προέχει λοιπόν η ασφάλεια του προϊόντος αλλά και η ασφαλής χρήση του. Γι’ αυτό και συνίσταται η προσοχή στις οδηγίες χρήσης των εντομοαπωθητικών ιδιαίτερα στα παιδιά. Συγκεκριμένα:

ΟΧΙ σε ερεθισμένο δέρμα, ανοιχτές πληγές, στα μάτια και το στόμα.

ΟΧΙ στις παλάμες μικρών παιδιών

Συμβουλή γιατρού σε έγκυες και θηλάζουσες

Αν χρησιμοποιούμε αντιηλιακό ταυτόχρονα, το εντομοαπωθητικό εφαρμόζεται πάνω από το αντιηλιακό.

Η εκστρατεία ήδη δείχνει να φέρνει αποτελέσματα. Μάλιστα στα Χανιά μία ανάλογη προσπάθεια αλλά πιο περιορισμένη –σε τοπικό επίπεδο- είχε γίνει και πέρσι και φέτος έρχεται να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο.

Πως βιώνουν οι φαρμακοποιοί αυτά τα αποτελέσματα;

Έρχονται κατά κύριο λόγο έγκυες γυναίκες, μητέρες με μωρά ή πολύ μικρά παιδιά, όπως επίσης και άνθρωποι που τους έχουν τσιμπήσει κουνούπια και έρχονται να μας δείξουν το τσίμπημα και μας ρωτούν για το θέμα της αντικουνουπικής προφύλαξης. Συνήθεις ερωτήσεις είναι ποια προϊόντα είναι κατάλληλα για τις εγκύους, για τη βρεφική, νηπιακή ηλικία, πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να έχει καλύτερο αποτέλεσμα κτλ. Και δεν είναι μόνο οι λοσιόν και οι κρέμες. Είναι και τα σφουγγαράκια που είναι εμποτισμένα με αιθέρια έλαια που επικολλούνται στα ρούχα, στις κούνιες, στα καρότσια δημιουργώντας μία ασπίδα προστασίας, είναι τα βραχιολάκια τα πλαστικά και προσφάτως τα πάνινα που είναι και της μόδας κτλ. Αυτά τα προϊόντα έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής και ο φαρμακοποιός πρέπει να δίνει ό,τι χρήσιμη πληροφορία πρέπει να δώσει και να είναι έτοιμος να απαντήσει στα ερωτήματα των πελατών του».    

Στο πλαίσιο της εκστρατείας δίνονται κάποιες βασικές πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ότι δηλαδή «ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων “κοινών” κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπιαΟ ιός δεν μεταδίδεται με συνήθη επαφή από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα».

Η σημασία αυτής της εκστρατείας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς «κουμπώνει» με εκείνη την εκστρατεία της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Κρήτης για το συγκεκριμένο θέμα. «Έχει μεγάλη αξία η συστηματική προσπάθεια να εφαρμοστούν μέτρα πρόληψης από τους πολίτες καθώς εάν δεν εφαρμοστούν το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο. Και η συστηματική προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το θέμα βοηθά πάρα πολύ. Υπάρχουν τηλέφωνα στην Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας στα οποία μπορεί κανείς να απευθυνθεί εφόσον αντιμετωπίζει πρόβλημα με κουνούπια. Σε μία περίπτωση που έμαθα, σε μία περίπτωση πολυκατοικίας που φώναζαν για πρόβλημα με τα κουνούπια βρέθηκε ότι υπήρχε ένα ανοιχτό τεπόζιτο στην οροφή του κτιρίου το οποίο ήταν γεμάτο προνύμφες γιατί το στάσιμο νερό γίνεται εστία ανάπτυξης κουνουπιών. Έρχεται λοιπόν η δική μας καμπάνια, αναφέρει ο κ. Κατσαράκης, να “κουμπώσει” στην καμπάνια της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας».