ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Νέο σύστημα τιμολόγησης: Αναστάτωση, αυξήσεις τιμών και κίνδυνος για ελλείψεις φαρμάκων

Νέο σύστημα τιμολόγησης: Αναστάτωση, αυξήσεις τιμών και κίνδυνος για ελλείψεις φαρμάκων

Έλεγαν ότι το Δελτίο Τιμών θα εκδοθεί μέσα στον Ιούνιο. Και δεδομένου ότι πλησιάζουν εκλογές και προσπαθούν να «κλείσουν» όλες τις τρύπες και να φανούν καθόλα δραστήριοι και επαρκείς, περιμέναμε ότι θα το καταφέρουν... Πόσο μάλλον που τα Δελτία Τιμών ενώ στο παρελθόν ήταν υποχρεωτικό να εκδίδονται δύο ετησίως, με νόμο του Ανδρέα Ξανθού εκδίδεται μόνο ένα Δελτίο Τιμών ανά έτος. Δηλαδή η τιμολόγηση νέων φαρμάκων θα εξακολουθήσει να γίνεται 4 φορές το χρόνο, αλλά η ανατιμολόγηση όλων θα γίνεται μία φορά. 

 

Όχι ότι δεν αναρωτιόμαστε βέβαια γιατί τόση βιασύνη να βγει νέο Δελτίο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές που δείχνουν μάλλον με προκαθορισμένο αποτέλεσμα, το οποίο δεν ευνοεί διόλου το νυν κυβερνών κόμμα. Αλλά εφόσον έλεγαν και ξαναέλεγαν με διαρροές προς τον φιλοκυβερνητικό Τύπο ότι θα το βγάλουν, το περιμέναμε! Τελικά συνέβη το χθεσινό «φιάσκο» όπως το χαρακτήρισαν όλοι, που ο Ανδρέας Ξανθός κάλεσε σε συνέντευξη τύπου το απόγευμα, και μέσα στα μεσάνυχτα την ανακάλεσε! 

Γιατί εξεπλάγησαν κάποιοι; Είναι γνωστό ότι στην κυβέρνηση αυτή όλα ελέγχονται κεντρικά. Το Μαξίμου δεν είχε εγκαίρως ενημερωθεί για τις αυξήσεις που θα δημιουργούσαν επιβάρυνση στις τσέπες των πολιτών και «τράβηξε το αυτί» στην Αριστοτέλους.

 

Πως λειτουργεί το νέο σύστημα τιμολόγησης;        

 

Το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων -του οποίου τόσο υπεραμύνθηκαν την αποτελεσματικότητα-  ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα δημιουργούσε προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. 

 

Σύμφωνα με αυτό, όλα τα φάρμακα θα έχουν τιμή ίση με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών των αντίστοιχων σκευασμάτων στην Ευρωζώνη, αντί των τριών χαμηλότερων τιμών ισάριθμων χωρών στην Ευρώπη που ίσχυε μέχρι σήμερα. Προσέξτε την διαφορά: Στην μία περίπτωση 2 φάρμακα και Ευρωζώνη (δηλαδή σε λιγότερες χώρες). Στην άλλη περίπτωση 3 χώρες και Ευρώπη των 27!

 

Κάπως έτσι, τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και έχουν τιμή υψηλότερη των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα υφίστανται ετήσια μείωση τιμής κατά 10%, μέχρι η τιμή τους να εξισωθεί με τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων. Ενώ τα φάρμακα που έχουν τιμή χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα αυξάνονται κατά 10% σε ετήσια βάση, μέχρι να φτάσουν στην τιμή αναφοράς της Ευρωζώνης. Και εδώ κρύβεται μια ακόμα παγίδα: Τελικά οι πολίτες της χώρας (και αυριανοί ψηφοφόροι),θα διαπίστωναν ότι αυξήθηκε η συμμετοχή τους αναλογικά με την τιμή των φαρμάκων που ακρίβυναν.

 

Ένα αληθινό «μπάχαλο» δημιουργεί το νέο σύστημα τιμολόγησης και στα γενόσημα! Όπως προβλέπεται, θα παίρνουν το 65% της τιμής του πρωτοτύπου τους off patent, έναντι 50% που λάμβαναν μέχρι τώρα. 

 

Οι αυξήσεις αλλά και οι μειώσεις των τιμών των off patent φαρμάκων αναμένεται πως θα συμπαρασύρουν αναλόγως και τις τιμές των γενόσημων σε βαθμό που υπάρχει πρόβλεψη για να αποφευχθεί απότομη μείωση των τιμών στα γενόσημα, σε περιπτώσεις που η τιμή τους υποχωρεί περισσότερο από 10%, να τιμολογούνται στο 75% του off patent φαρμάκου!

 

ΣΦΕΕ και του PhRMA Innovation Forum (PIF) κατήγγειλαν προ ημερών τα όσα επιχειρούνται στο χώρο παρότι στο παρελθόν είχαν δεχτεί με χαρά το αρχικό σχέδιο. Το πρόβλημα ξεκίνησε με την εφαρμογή του νόμου από το υπουργείο Υγείας που γίνεται όπως λένε «κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης» και θα οδηγήσει σε ελλείψεις φαρμάκων, τόσο των καινοτόμων όσο και των παλαιότερων, δοκιμασμένων σκευασμάτων.

 

Από την πλευρά του, όπως είχε αναφέρει ο κ. Ξανθός μιλώντας σε συλλόγους ασθενών, υπάρχουν 4.845 κωδικοί φαρμάκων που οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος (με 10% ή 25%). Από αυτούς, με το νέο σύστημα τιμολόγησης οι 1.802 εμφανίζουν μείωση τιμής και οι 1.774 κωδικοί εμφανίζουν αύξηση. «Αυτό αφορά στην πλειονότητα τους φάρμακα με λιανική τιμή από 10 μέχρι 50 ευρώ» είχε πει ο κ. Ξανθός, αναφέροντας τον περασμένο Μάρτιο για πρώτη φορά το εύρος της τιμής των φαρμάκων στα οποία θα αποτυπωθεί η νέα τιμολόγηση.

 

Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα για να αντιληφθούμε τα αδιέξοδα:

Το ογκολογικό φάρμακο IBRANCE έχει σήμερα στην Ελλάδα λιανική τιμή 3.487,23 ευρώ, η οποία προκύπτει από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη των 27 (Σουηδία: 2.962,40 – Ολλανδία: 3.238,01 – Ηνωμένο Βασίλειο: 3.332,58). Αλλά Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη και άρα η νέα τιμή θα προκύψει από την τιμή της Ολλανδίας. Και η νέα τιμή στη χώρα μας θα διαμορφωθεί  υψηλότερη κατά 5%.

 

Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι; Μην απορήσετε αν την Παρασκευή δούμε να εκδίδεται ένα Δελτίο Τιμών που θα κάνει τους εκπροσώπους της Φαρμακοβιομηχανίας να περάσουν ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο!

 

 

 

Μ.Τ.