NEA

Τι δείχνει ο απολογισμός για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ

Τι δείχνει ο απολογισμός για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ

Απολογιστικά στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας, από τον Δεκέμβριο του 2017 έως και σήμερα δημοσίευσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Υγείας, κ. Σταμάτης Βαρδαρός, κάνοντας, ίσως, και τον απολογισμό της δικής του θητείας στο υπουργείο Υγείας, καθώς είχε ως αρμοδιότητα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αναλαμβάνοντας το 2016 το σχεδιασμό και την υλοποίηση 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και τη λειτουργία του οικογενειακού γιατρού.

Σήμερα, λειτουργούν 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε μεγάλες πόλεις της χώρας, με έμφαση σε περιοχές με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, υψηλή ανεργία και μικρή προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας και με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, για την κάλυψη του μεγαλύτερου ποσοστού του γενικού πληθυσμού.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι περισσότερες από τις 127 ΤΟΜΥ προϋπήρχαν ως Κέντρα Υγείας, απλώς ονομασία άλλαξαν, δεν έγινε κάποια σπουδαία …τομή για την ίδρυσή τους.

Ο απολογισμός ξεκινά με την υπενθύμιση της δήλωσης του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, για την ΠΦΥ στην Ελλάδα: «Σκέφτομαι την Ελλάδα, που δεν έχει, ιστορικά, ισχυρό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά πρόσφατα ξεκίνησε ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την ίδρυση μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλη τη χώρα, με διεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας και καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψής μου, ήμουν πραγματικά εντυπωσιασμένος».
Σωστή η υπενθύμιση, αλλά αφορά αναγνώριση έναρξης ενός έργου, όχι και της επιτυχίας του!

Από τα στοιχεία που δημοσιεύει στον απολογισμό λειτουργίας των ΤΟΜΥ η Γεν. Γραμμ. του υπουργείου Υγείας, θετικά κρίνουν οι πολίτες την επαφή τους με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), με τις υψηλότερες βαθμολογίες να συγκεντρώνει η ποιότητα της ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας.

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας είναι η καρδιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η δημιουργία τους αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα που έγινε τα τελευταία χρόνια. Από την έναρξη λειτουργίας τους, τα νοικοκυριά έχουν εξοικονομήσει περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στον απολογισμό.

Καθόλου εύκολο να αποδειχτεί αυτή η «εξοικονόμηση» των νοικοκυριών, καθώς η λήξη σύμβασης γιατρών -που μαζικά έφευγαν από το δημόσιο σύστημα υγείας τα προηγούμενα χρόνια- χωρίς πρόβλεψη για την άμεση (ή ταυτόχρονη) αντικατάστασή τους σήμαινε απώλεια για τα νοικοκυριά πολλών δωρεάν επισκέψεων ενώ αναγκαστικά επέλεγαν να επισκεφτούν ιδιωτικά γιατρούς που είχαν στον ΕΟΠΥΥ. 

Άλλα ενδιαφέροντα απολογιστικά στοιχεία

Από την έναρξη της λειτουργίας τους μέχρι σήμερα, στις ΤΟΜΥ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέψεις, έλαβαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πάνω από 100.000 ανασφάλιστοι πολίτες, έλαβαν χώρα πάνω από 3.000 δράσεις στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο του 2019, σε 2.620 άτομα από 63 ΤΟΜΥ:

  • το 85.1% των χρηστών έλαβε υπηρεσίες γενικού ιατρού,
  • το 36.6% έλαβε νοσηλευτικές υπηρεσίες,
  • το 13.6% έλαβε υπηρεσίες επισκέπτη υγείας,
  • το 12.4% έλαβε υπηρεσίες παιδιάτρου,
  • το 12.4% έλαβε υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού.

Συχνότερες αιτίες επίσκεψης ήταν: η συνταγογράφηση φαρμάκων (38.1%), η συνταγογράφηση εργαστηριακών/διαγνωστικών εξετάσεων (22.7%), η προγραμματισμένη επίσκεψη ή ο ιατρικός έλεγχος(27.4%), η αντιμετώπιση συμπτωμάτων ασθενείας (20.2%), ο εμβολιασμός (9.1%).

Άλλα στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των δεδομένων, δείχνουν ότι το 67.9% περίμενε λιγότερο από 15 λεπτά για το ραντεβού του, το 21.4% περίμενε 15-30 λεπτά, το 9.7% περίμενε 31-60 λεπτά.

Οι ΤΟΜΥ στελεχώνονται από προσωπικό υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου.
Περίπου 1.100 επιστήμονες διαφορετικών πεδίων αποτελούν σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό των ΤΟΜΥ. Παρέχουν δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας, θέτοντας την πρόληψη ως προτεραιότητα, υποστηρίζοντας ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας.
Να μην ξεχνάμε, όμως, ότι από τις δύο προκηρύξεις που έγιναν για να καλυφθούν με ιατρικό προσωπικό οι θέσεις στις ΤΟΜΥ, μόνο 500 ανταποκρίθηκαν ενώ οι υπόλοιποι είναι οι γιατροί που υπήρχαν στα Κέντρα Υγείας και συμπεριλαμβάνονται πλέον στους οικογενειακούς γιατρούς των ΤΟΜΥ.

«Είναι προς όφελος των πολιτών να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα», αναφέρεται συμπερασματικά στο τέλος του απολογισμού της λειτουργίας των ΤΟΜΥ.

 

Δείτε εδώ τον απολογισμό.