ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σαφές μήνυμα των φαρμακοποιών προς την -όποια- νέα κυβέρνηση

Σαφές μήνυμα των φαρμακοποιών προς την -όποια-  νέα κυβέρνηση

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Επιλογή με σαφή επικοινωνιακή στόχευση να περάσει ένα μήνυμα προς την κοινωνία αλλά και κυρίως –τη δεδομένη χρονική συγκυρία, λίγο πριν τις εκλογές μέσα στο καλοκαίρι και ενόψει του Φθινοπώρου, όπου ο φαρμακοποιός θα βγει μπροστά στο πλαίσιο της δυνατότητας που του δόθηκε να διεξάγει επίσημα εμβολιασμούς κατά της γρίπης στα φαρμακεία- προς την πολιτεία αποτέλεσε η κίνηση της νέας διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, υπό τον πρόεδρο κ. Απόστολο Βαλτά να παραχωρήσει τώρα την πρώτη συνέντευξη Τύπου ως κλάδος με κεντρικό θέμα τα προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης που τρέχουν αυτή τη στιγμή και θα τρέξουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Ιουνίου στην κεντρική αίθουσα της Αίγλης Ζάππειο ο κ. Βαλτάς έκανε μία αναφορά στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και στη συνέχεια δόθηκε έμφαση στα προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης που τρέχει ο ΠΦΣ

Το κεντρικό μήνυμα που προσπάθησε να περάσει τόσο ο κ. Βαλτάς όσο και ο Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Μάκης Ζήκας ήταν ότι ο φαρμακοποιός έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στο φάρμακο, ότι με υπευθυνότητα δουλεύει για να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον επιστημονικό του ρόλο αλλά και ότι περιμένει από την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, μακριά πλέον από τη λογική των Μνημονίων, να δει μία διάθεση υποστήριξης αυτού του ρόλου.

«Εμάς αυτό που μας απασχολεί πλέον είναι η παροχή υπηρεσιών στον πολίτη. Ο πολίτης μπορεί να είναι πελάτης όμως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας διότι τις έχει τεράστια ανάγκη ο Έλληνας ασφαλισμένος αλλά τελικά αυτός είναι και ο επιστημονικός μας ρόλος» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Βαλτάς στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο δίνοντας έμφαση στο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, στο ιδιοκτησιακό και στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους.

Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό είπε ότι είναι «αδιανόητο και εκτός κάθε λογικής να υπάρχουν επαγγελματίες που να είναι ιδιοκτήτες φαρμακείων». Τόνισε ότι η θέση του κλάδου «δεν αλλάζει, είναι ξεκάθαρη, ευελπιστούμε να κερδίσουμε την υπόθεση στο ΣτΕ» σημειώνοντας ότι «αυτό είναι μία διεκδίκηση και προς την παρούσα αλλά και προς όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές».

Σε ό,τι αφορά τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) υποστήριξε ότι «οι εξαγγελίες περί διακίνησής του μέσω εταιρειών courier δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και το κοινωνικό αγαθό που λέγεται φάρμακο. Αυτό το κοινωνικό αγαθό που λέγεται φάρμακο θα πρέπει να διακινείται και να το διαχειρίζεται ο φαρμακοποιός. Το δίκτυο των φαρμακείων που υπάρχει μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αρκεί εμείς με κάποιον τρόπο να δίνουμε το φάρμακο υψηλού κόστους στον Έλληνα πολίτη, εφόσον το έχει ανάγκη. Είναι θέμα αξιοπρέπειας για τον Έλληνα πολίτη». Έθεσε ως προς αυτό μάλιστα τα ερωτήματα: «Τι θα κάνει η εταιρεία courier; Θα του εξηγήσει πως θα πρέπει να πάρει το φάρμακο; Θα του  εξηγήσει ένα κομμάτι των παρενεργειών; Θα του μιλήσει για συμμόρφωση;» για να καταλήξει ότι «εμείς δεν τα έχουμε δει αυτά τα πράγματα σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης

 

Από την πλευρά του ο κ. Ζήκας παίρνοντας το λόγο έθεσε ξεκάθαρα το μήνυμα που ήθελε ο ΠΦΣ να περάσει με αυτήν τη συνέντευξη Τύπου. «Θέλουμε να αλλάξουμε την πορεία των φαρμακοποιών, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των φαρμακοποιών, θέλουμε να πάψουμε τη στείρα αντιπαράθεση με την πολιτεία. Θέλουμε να δείξουμε στην πολιτεία ότι έχουμε τις δυνατότητες να μας αξιοποιήσει και βάζουμε ένα “X” στο παρελθόν».

Ο κ. Ζήκας σε μία σύντομη αναφορά του στα μνημονιακά χρόνια σημείωσε ότι οι φαρμακοποιοί βρέθηκαν απέναντι σ’ έναν μηχανισμό που δεν τον γνώριζαν και έκαναν πολλά λάθη. «Δεν γνωρίζαμε ούτε την ένταση ούτε τη διάρκεια των Μνημονίων. Το πολιτικό σύστημα μας έλεγε ότι θα βγούμε σ’ ένα – δυο χρόνια από τα Μνημόνια όμως αυτό διαψεύστηκε. Κράτησε εννιά χρόνια. Εμείς σε όλη αυτή τη διαδικασία χάσαμε την ενότητά μας, πολλές φορές διχαστήκαμε, χάσαμε πολλά σε επίπεδο θεσμικού και οικονομικού πλαισίου όμως είμαστε ακόμη δυνατοί, όρθιοι και μπορούμε να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον».

Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό το μέλλον είναι «πάρα πολύ δύσκολο καθώς οι καθημερινές αλλαγές είναι βίαιες, η ικανότητα προσαρμογής που πρέπει να έχουμε πρέπει να είναι μεγάλη και εάν δεν υπάρχει αυτή η ικανότητα προσαρμογής ο φαρμακοποιός, όπως τον ξέρουμε σήμερα ή θα προσαρμοστεί ή θα εξαφανιστεί. Και θα εξαφανιστεί ο φαρμακοποιός με τη σημερινή μορφή του φαρμακείου. Το φαρμακείο δεν πρόκειται να εξαφανιστεί καθώς είναι ένας βασικός παράγοντας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα ζήσει, θα αναβαθμίζεται, θα ενισχύεται  και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε εγκαίρως ότι θα το ζήσουμε εμείς πρωτίστως».

Σε ό,τι αφορά το κεντρικό θέμα με αφορμή το οποίο έγινε η συνέντευξη Τύπου, την παρουσίαση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης που τρέχει και θα τρέξει ο ΠΦΣ, ο κ. Ζήκας ανέφερε ότι «ως προς το θέμα της επιμόρφωσης, της εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης εμείς δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό το θέμα και συνεχίσουμε τα webinars, τα διαδικτυακά σεμινάρια που αφορούν σε ζητήματα πρόληψης, σε ζητήματα ευαισθητοποίησης στο εμβολιαστικό κίνημα, σε ζητήματα ευαισθητοποίησης στην αντοχή των μικροβίων και σε πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα του φαρμακείου. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να βάλουμε και νέες καινοτομίες. Για φέτος η καινοτομία είναι ότι σε κάποια σεμινάρια παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλλονται ερωτήματα στον εισηγητή έτσι ώστε λαμβάνοντας τα ερωτήματα να μπορέσει στην εισήγησή του να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα».

Εκτός των διαδικτυακών σεμιναρίων συνεχίζεται η προσπάθεια που ξεκίνησε πέρσι ο ΠΦΣ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με τα Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών που αποτελεί μία «επιπλέον υπεραξία στις πανεπιστημιακές γνώσεις» των φαρμακοποιών, «για να μπορέσουμε να εξειδικευτούμε σε κάποια ζητήματα που δεν είχαμε την τύχη να τα αποκτήσουμε μέσα από την πανεπιστημιακή μας εκπαίδευση για να μπορέσουμε να είμαστε πιο χρήσιμοι στην κοινωνία», όπως ανέφερε ο κ. Ζήκας.

Ένα άλλο πρόγραμμα που τρέχει ο ΠΦΣ είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης φαρμακοποιών για την ορθή παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων με τη λογική, όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, «να αξιοποιήσουμε το χώρο του φαρμακείου και το εργαστήριο με την ορθή παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων καθώς το εργαστήριο είναι πραγματικά η μοναδική αμειβόμενη υπηρεσία που αναγνωρίζεται μέσα στο φαρμακείο και γι΄ αυτό θέλουμε να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο, οι συνταγογράφοι γιατροί να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στο φαρμακοποιό και σιγά σιγά να προχωρήσουμε έτσι στις απαραίτητες εξειδικευμένες θεραπείες όπου δεν υπάρχουν σκευάσματα σήμερα για να καλύψουμε κάποιες κατηγορίες ασθενών».

Σημαντικό επίσης για τον ΠΦΣ είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης των φαρμακοποιών στη σωστή χρήση των αναπνευστικών συσκευών καθώς ο γιατρός, όπως αναφέρθηκε, δεν ασχολείται πολύ με αυτό το θέμα της εκπαίδευσης του ασθενή.

Ακόμη ο ΠΦΣ σκοπεύει να τρέξει ακόμη πιο δυναμικά  το πρόγραμμα TAKE CARE, η δωρεάν εφαρμογή που βοηθά τους ασθενείς να παίρνουν σωστά τη φαρμακοθεραπεία του η οποία είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο κοινό πριν σχεδόν τρία χρόνια αλλά ατόνισε σε κάποιο σημείο ως προσπάθεια.

Τέλος μέσα στα προσεχή σχέδιά του ΠΦΣ, όπως είπε ο κ. Ζήκας,  «είναι και η ανάπτυξη στο κομμάτι της αυτοφροντίδας, κάτι που στην Ευρώπη λειτουργεί και αναπτύσσεται με πρωτόκολλα που φτιάχνονται μέσα στο φαρμακείο. Εδώ αντίθετα βρισκόμαστε σε στάδιο εμβρυϊκό σε αυτό το κομμάτι. Θέλουμε να επενδύσουμε γιατί το κομμάτι της διαχείρισης των ΜΥΣΥΦΑ καθώς επίσης και κάποιων άλλων σκευασμάτων που αφορούν στην αυτοθεραπεία των ασθενών μαζί με τις αλληλεπιδράσεις τροφών και φαρμάκων θεωρούμε ότι είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας, όπου ο φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα να δείξει ότι μπορεί να εκπαιδεύσει την κοινωνία προς όφελος της πολιτείας».