NEA

Στο στόχαστρο και πάλι τα ιδιωτικά διαγνωστικά

Στο στόχαστρο και πάλι τα ιδιωτικά διαγνωστικά

Νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ στοχοποιεί πάλι τα ιδιωτικά διαγνωστικά αλλά και τους ασφαλισμένους που τα προτιμούν, καθώς προβλέπει όταν τα διαγνωστικά κέντρα ξεπερνούν το πλαφόν τους, να μην εξυπηρετούν άλλους ασφαλισμένους! Η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί με τον τρόπο αυτό περιορισμό των δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις κάνοντας ακόμα πιο... περίπλοκη την ζωή όλων μας που θα ψάχνουμε διαγνωστικό το οποίο μπορεί να μας εξυπηρετήσει...

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, που υπογράφει ο πρόεδρος κ. Βασίλης Πλαγιανάκος και μπαίνει σε ισχύ από σήμερα 1η Ιουλίου, αναδιαμορφώνονται οι κατηγορίες μηχανημάτων ιατρικών απεικονίσεων ανάλογα με το τεχνολογικό τους επίπεδο και γίνεται σύνδεση των μηχανημάτων με την τιμή αποζημίωσης των πράξεων και την επιβολή μέγιστου μηνιαίου αριθμού αποζημιούμενων εξετάσεων (πλαφόν) ανά μηχάνημα. 

Η απόφαση δημιουργεί νέα δεδομένα για τον χώρο των διαγνωστικών καθώς μειώνει την τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ για την εκάστοτε απεικονιστική εξέταση και παράλληλα θεσπίζει μηνιαίο όριο εξετάσεων που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ανά μηχάνημα. 

Το 2017 ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις ανήλθε στα 350 εκατ. ευρώ  εκ των οποίων περίπου 76 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε μαγνητικές, ενώ το 2018 δόθηκαν περίπου 73 εκατ. ευρώ.
Στον φετινό προϋπολογισμό ο ΕΟΠΥΥ, για διαγνωστικές εξετάσεις θα καταβάλλει 366 εκατ. ευρώ, καθώς ανακοινώθηκαν επιπλέον 9 εκατ. ευρώ την περίοδο των κινητοποιήσεων των διαγνωστικών.


Μ.Τ.