NEA

Φροντίδα όταν το δέρμα πάσχει: Τι προσφέρουν τα «έξυπνα» δερμοκαλλυντικά σε διαβητικούς και ογκολογικούς ασθενείς;

Φροντίδα όταν το δέρμα πάσχει: Τι προσφέρουν τα «έξυπνα» δερμοκαλλυντικά σε διαβητικούς και ογκολογικούς ασθενείς;

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, καθώς βρίσκεται στο εξωτερικό του σώματος προστατεύοντας τα άλλα όργανα. Όταν εμφανίσει κάποιο δερματικό σύμπτωμα, μπορεί να είναι κάτι απλό, αλλά μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι κάποιο άλλο όργανο πάσχει.

Το δέρμα μας –και η εξωτερική του στιβάδα, η επιδερμίδα μας– έχει τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες, καθώς πολλές από τις παθήσεις ενός ατόμου προκαλούν ευαισθησία στο δέρμα, μόνιμη ή περιοδική ανάλογα με τη νόσο και τις εξάρσεις της.
Στις περιπτώσεις που οι ασθενείς χρειαστεί να λάβουν κάποια ειδική ή «βαριά» θεραπεία, όπως χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, οι συνέπειες των θεραπειών αυτών μπορεί να είναι επίπονες για την επιδερμίδα. 

Η τεχνολογική πρόοδος αλλά και οι εξελίξεις στην κοσμετολογία και τη βιομηχανία καλλυντικών έχουν επιτρέψει τη δημιουργία «έξυπνων» και στοχευμένων καλλυντικών προϊόντων στα οποία έρχεται να προστεθεί και η ιατρική χρήση της κάνναβης, συμβάλλοντας ιδιαίτερα στην ανακούφιση επίπονων δερματικών καταστάσεων των ογκολογικών ασθενών αλλά και των ασθενών με διαβήτη. Για όλες αυτές τις εξελίξεις, το DailyPharmaNews μίλησε με το γνωστό Πλαστικό Χειρουργό, Θεόδωρο Βουκίδη*, οποίος μας επεσήμανε την ανάγκη συμπτωματικής βελτίωσης της πάσχουσας επιδερμίδας, που επιτυγχάνεται και με εξελιγμένα προϊόντα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία και εμφάνιση του δέρματος και γενικότερα του συνεκτικού ιστού, μας ενημέρωσε όχι μόνο για τη χρήση της ιατρικής κάνναβης στην κοσμετολογία για την ανακούφιση σε μετεγκαυματικές επιφάνειες και σε ταλαιπωρημένες περιοχές μετά από ακτινοβολία αλλά και για την εξέλιξη στην αναγεννητική ιατρική και ειδικότερα στην αναπλαστική Πλαστική Χειρουργική, με τη χρήση βλαστοκυττάρων και όχι μόνο.

DPhN:      Είναι πολλές και σύνθετες οι ανάγκες της επιδερμίδας μας. Δεν είναι μόνο αισθητικό ζήτημα η καλή υγεία του δέρματος. Σωστά;

«Αν αναλογισθούμε ότι το δέρμα μας είναι ο ιστός που αγκαλιάζει και προστατεύει όλους τους υπόλοιπους ιστούς και τα όργανα του σώματος, αμέσως κατανοούμε τον καίριο ρόλο του και τη μοναδική αξία που έχει το δέρμα για τον οργανισμό. Επιπλέον, πρέπει να αποδεχθούμε ότι, σχεδόν, όλες οι δυσλειτουργίες και ασθένειες του οργανισμού μας εκδηλώνονται και με δερματικά συμπτώματα.  
Η σύγχρονη κοσμετολογία, τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει -και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία- έναν τομέα που ασχολείται με το δέρμα που πάσχει -και γενικότερα με το συνεκτικό ιστό- συνεπεία γενικευμένων ή τοπικών παθολογικών καταστάσεων. Έχει γίνει, πλέον, κατανοητή η ανάγκη περιποίησης του δέρματος όχι μόνο για κοσμητικούς λόγους αλλά, κυρίως, για λόγους συμπτωματικής βελτίωσης.

 

DPhN:      Η εξέλιξη της τεχνολογίας στην κοσμετολογία επιτρέπει τη δημιουργία «έξυπνων» και στοχευμένων καλλυντικών προϊόντων, που εξυπηρετούν και ανακουφίζουν πιο σύνθετες ανάγκες ειδικών ομάδων ασθενών, όπως οι ογκολογικοί ασθενείς ή οι ασθενείς με διαβήτη. Τι θα μπορούσαμε να πούμε για τη σύσταση αυτών των προϊόντων και για τις ανάγκες που καλύπτουν;

Πραγματικά, οι εξελίξεις στην κοσμετολογία και τη βιομηχανία καλλυντικών –με τη συνδρομή και της τεχνολογικής προόδου μας έχουν βοηθήσει τα μέγιστα, να ξεφύγουμε από τις παραδοσιακές συνταγές καλλυντικών και του τρόπου παρασκευής τους και να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε σειρές εξειδικευμένων καλλυντικών προϊόντων, τα οποία όχι μόνο προσφέρουν καλλυντική φροντίδα, αλλά μπορούν να βοηθούν και να συνεισφέρουν στη σημαντική ισορροπία μεταξύ στοιχείων και θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητα για την καλή, αποτελεσματική λειτουργία και εμφάνιση του δέρματος και γενικότερα του συνεκτικού ιστού (κολλαγόνο, χονδρογόνο, κερατίνη), καθώς, πιθανότατα, η ισορροπία αυτή έχει διαταραχθεί από μη φυσιολογικές καταστάσεις του οργανισμού.

Επίσης, η δημιουργία καινούργιων συστατικών τα οποία αποδίδουν σε τελείως διαφορετική βάση και μηχανισμό από τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα, έχει προσδώσει καινούργιες δυνατότητες στην κοσμετολογία. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι σχεδόν όλα αυτά τα καινούργια συστατικά έχουν φυτική  βάση, παρασκευαζόμενα από βότανα, εξασφαλίζοντας έτσι την αγνότητα, την καθαρή οικολογική παραγωγή, τη μη χρησιμοποίηση Parabens Sulfates, και κυρίως χωρίς τον πειραματισμό και τις δοκιμές σε ζώντα ζώα. (Leaping BunnyCriteria).

 

DPhN:      Για την ιατρική χρήση της κάνναβης έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά τα τελευταία χρόνια. Η χρησιμοποίησή της σε καλλυντικά προϊόντα ποιες ιδιαίτερες ανάγκες καλύπτει; Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα των προϊόντων αυτών;

Με την αποδοχή και ελεύθερη χρήση της Κάνναβης στην Ιατρική, Φαρμακολογία και Κοσμετολογία, άνοιξαν αμέσως καινούργιοι δρόμοι για την παρασκευή καλλυντικών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν και να εξαλείψουν βλάβες που προκύπτουν –εκτός των άλλων– και εξαιτίας συστηματικών νόσων ή και θεραπειών.
Μην ξεχνάμε ότι η Κάνναβη σε διάφορες μορφές χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων, λόγω των πολλαπλών ευνοϊκών, θρεπτικών και ισχυρών απολυμαντικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που έχει. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν φύλλα Κάνναβης για τη μουμιοποίηση. Είναι γνωστές σε όλους οι συνταγές από την εποχή του Ιπποκράτη αλλά και μέχρι σήμερα η ευρύτατη χρήση της Κάνναβης στη φαρμακολογία και ιδιαίτερα στην Αναισθησιολογία, όπου καθημερινά στην κυριολεξία δεκάδες κιλά χρησιμοποιούνται παγκόσμια για την παρασκευή αναισθησιολογικών φαρμάκων.

Στην κοσμετολογία, χρησιμοποιείται για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, την υψηλή τροφοτονοτική προσφορά στο δέρμα, αλλά και την άριστη αντιοξειδωτική ενέργειά της, σε συνδυασμό με την εντονότατη ενυδάτωση που προσφέρει στο δέρμα, που την καθιστά το πλέον αξιόλογο φυτικό συστατικό για την παρασκευή αγνών οικολογικών και κυρίως αποτελεσματικών καλλυντικών προϊόντων.
Χαρακτηριστική είναι η καταπληκτική ικανότητά των προϊόντων αυτών για βαθειά ενυδάτωση και διείσδυση των ουσιών που περιέχουν, καθιστώντας τα ιδανικά για απλές μετεγκαυματικές επιφάνειες, όπως μετά από έντονη ηλιοθεραπεία, για απλά θερμικά ή χημικά εγκαύματα σε επούλωση, αλλά και σε ταλαιπωρημένες περιοχές μετά από ακτινοβολία.

DPhN:    Με τη δική σας πολύχρονη εμπειρία στο χώρο, ποιο άλλο «έξυπνο» προϊόν κρίνετε ότι αναμένουμε τα επόμενα χρόνια;

Φρονώ ότι η εξέλιξη στην αναγεννητική ιατρική και ειδικότερα στην αναπλαστική Πλαστική Χειρουργική, καθώς και η ευρύτερη, ορθότερη και ασφαλής χρήση των βλαστοκυττάρων, θα ανοίξει καινούργιους ορίζοντες στην κοσμετολογία.
Επίσης, η βαθύτερη γνώση για τα τελομερή και τη σημαντική δράση τους όσον αφορά το μηχανισμό του γήρατος αλλά και της αναγέννησης των κυττάρων του σώματός μας, θα ανοίξει καινούργιους πιο αποτελεσματικούς δρόμους στην περιποίηση, αναζωογόνηση της επιδερμίδας αλλά και στην καταπολέμηση του γήρατος στο δέρμα, αλλά και όλου του οργανισμού γενικά.

 

 

 

*Θεόδωρος Βουκίδης MD, PhD, FACS,  ISAPS
Ειδικός γραμματέας της I.S.A.P.S. (International Society of Aesthetic Plastic Surgeons) - Παγκόσμιας Εταιρείας Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών