ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΦΣ Δωδεκανήσου: Προτεραιότητα η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού

ΦΣ Δωδεκανήσου: Προτεραιότητα η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σταθερά στην ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου των φαρμακοποιών κινείται ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε στην Κω αναφέρθηκε στις πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις που ήδη έχει τρέξει αλλά και προγραμματίζει να τρέξει το επόμενο διάστημα μέσα από τα φαρμακεία του νομού.

Οι συγκεκριμένες δράσεις γίνονται με τη συμμετοχή του φαρμακοποιού και συγγραφέα κ. Γιώργο Ε. Κιοσέ ο οποίος έχει επιμεληθεί τέσσερα βιβλία – εγχειρίδια που αναφέρονται σε θέματα ορθής χρήσης των φαρμάκων.

Ήδη τον περασμένο Νοέμβριο έγινε η παρουσίαση του πρώτου από αυτά τα βιβλία το οποίο τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και είχε τίτλο «ΦΑΡΜΑΚΟ & ΠΑΙΔΙ» ΟΡΘΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο όπως είπε ο πρόεδρος του ΦΣ Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης ήρθε να καλύψει ένα κενό που αφορά την ενημέρωση των γονιών για τη σωστή λήψη των φαρμάκων από τα παιδιά τους, ακόμη κι όταν αυτά αρνούνται να τα λάβουν.

Στη συνέντευξη Τύπου έγινε η παρουσίαση του εγχειριδίου «Ορθή χρήση πολλών φαρμάκων σε καρδιαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο» το οποίο εξεδόθη υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και προσφέρει οδηγίες για το τι θα πρέπει να ρωτάει κανείς το γιατρό του, για το πώς ο φαρμακοποιός μπορεί να βοηθήσει στη σωστή χρήση των φαρμάκων αλλά και το πως θα πρέπει να διαχειρίζεται ο ίδιος ο ασθενής σωστά τα φάρμακά του.

Ο κ. Φουτούλης ανέφερε ότι στις αρχές του Φθινοπώρου θα παρουσιαστεί ένα τρίτο εγχειρίδιο με τίτλο «Φάρμακα και Οδήγηση» ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα γίνει η παρουσίαση και ενός ακόμη εγχειριδίου το οποίο θα αφορά τη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες που τους συστήνουν οι γιατροί και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διευκολυνθεί αυτή η συμμόρφωση.

Πέρα από τη συνέντευξη Τύπου το προεδρείο του ΦΣ Δωδεκανήσου μετέβη στην Κω προκειμένου να εξετάσει από κοντά τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί μετά την τελευταία αλλαγή στο Νόμο για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Όπως είπε ο κ. Φουτούλης «πήγαμε στην Κω για να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες σε επιπλέον χρόνο ώστε στη συνέχεια να στείλουμε στην Περιφέρεια μία ενημέρωση για το πώς θα λειτουργούν τα φαρμακεία στην περιοχή μας με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Το “ταβάνι” είναι πλέον 9 το βράδυ. Όμως δίνεται η δυνατότητα σε περιοχές, όπου υπάρχει αυξημένη ανάγκη να δοθεί μία επιπλέον παράταση. Αυτό ήρθαμε να συζητήσουμε. Να δούμε τις ανάγκες της περιοχής για να εισηγηθούμε στην Περιφέρεια τον επιπλέον χρόνο κλεισίματος. Από την πλευρά μας ενισχύσαμε και την Κω και όλα τα νησιά, όπου απαιτείται, με επιπλέον φαρμακεία υπηρεσιών αλλά θέλουμε να εισηγηθούμε και στην Περιφέρεια, ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής να κλείνουν και τα φαρμακεία. Ενημερώσαμε επίσης τα 30 φαρμακεία της περιοχής για τις αλλαγές που προτάθηκαν από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στον Κώδικα της Δεοντολογίας και επί τη ευκαιρία πραγματοποιήσαμε και τη συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουμε τις κοινωνικές μας δράσεις» .