NEA

Επωφελής για τους ασθενείς και τη χώρα η νέα συμφωνία

Επωφελής για τους ασθενείς και τη χώρα η νέα συμφωνία

Ακόμα περισσότεροι ασθενείς με ηπατίτιδα C θα ωφεληθούν από τις νέες θεραπείες μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της αρμόδιας Επιτροπής και των φαρμακευτικών εταιριών.

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι η νέα συμφωνία, είναι πιο επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο. Το θέμα δεν αφορά μόνο τους Έλληνες ασθενείς καθώς με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνο Ιωάννου, συναντήθηκε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κυπριακού υπουργείου Υγείας, η συνολική εξοικονόμηση από τις διαπραγματεύσεις για ΦΥΚ (ρευματικών παθήσεων, ογκολογικών σκευασμάτων κλπ.) θα αγγίξει τα 30 με 40 εκατ. ευρώ. Και όπως είχαν γράψει και τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το κόστος της θεραπείας για την Ηπατίτιδα C είναι στην Ελλάδα το ¼ της τιμής που πληρώνει η Κύπρος…Αντικείμενο της συνάντησης χθες ήταν η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της   φαρμακευτικής πολιτικής καθώς   και   η συνδρομή της Κύπρου στην ανέγερση του νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής. Όσον αφορά τον τομέα του Φαρμάκου, επισημοποιήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών και πιο συγκεκριμένα συμφωνήθηκε οι εμπιστευτικές τιμές που θα   προκύπτουν από τη   διαπραγμάτευση της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Υγείας   της Ελλάδας με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) να ισχύουν και για την Κύπρο. Το πρώτο βήμα γίνεται τώρα με τα φάρμακα για την ηπατίτιδα C και θα έχει ως αποτέλεσμα η Κύπρος   να  προμηθευθεί τα συγκεκριμένα   σκευάσματα σε πολύ χαμηλότερες   τιμές από αυτές που τα προμηθευόταν μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι για την Ελλάδα   αυτή είναι η δεύτερη συμφωνία που πραγματοποιείται και είναι πιο συμφέρουσα από την πρώτη με την οποία επιτεύχθηκε ο 5πλασιασμός των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C που έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις νέες θεραπείες. Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός « η διμερής αυτή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου στον   τομέα του φαρμάκου είναι η   απόδειξη των ισχυρών δεσμών αλληλεγγύης ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ανάγκη πολυμερών περιφερειακών συνεργασιών τύπου «Βαλέτα» (Συμμαχία χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα και η Κύπρος)   για την ενίσχυση της  διαπραγματευτικής δύναμης των μεμονωμένων χωρών απέναντι στη Φαρμακοβιομηχανία, με στόχο πάντα την εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα». Επίσης συμφωνήθηκε   μέσα στις επόμενες μέρες να   υπογραφεί το Πρωτόκολλο Συνεργασίας στο οποίο θα αποτυπώνεται η απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου μετά την τραγωδία από τις πυρκαγιές στο Μάτι, να   προσφέρει το ποσό   των 10 εκατομμυρίων ευρώ σε ειδικό λογαριασμό για την ανέγερση ενός   νέου δημόσιου νοσοκομείου στην ανατολική Αττική. Για το νέο νοσηλευτικό ίδρυμα θα αξιοποιηθεί ο χώρος του πρώην Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου «Νταού Πεντέλης» και του Κέντρου Υγείας Ραφήνας με  προβλεπόμενη δυναμικότητα  80 κλινών (παθολογικών, χειρουργικών) και συνολική επιφάνεια 10.000 τ.μ.

Να θυμίσουμε τις αλλαγές στην τιμή αναφοράς των ΦΥΚ:

 

Για τα off patent ΦΥΚ, τιμή αναφοράς θεωρείται η νοσοκομειακή τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου, ενώ αν  δεν υπάρχει αντίστοιχο γενόσημο, ως τιμή αναφοράς ορίζεται η νοσοκομειακή τιμή του φαρμάκου μείον 5%. Αλλά και για τα on patent  ως τιμή αναφοράς ορίζεται η λιανική τους τιμή. Αντίστοιχα, και για τα on patent ΦΥΚ ορίζεται ως τιμή αναφοράς η νοσοκομειακή τους τιμή μείον 5%.

Για τα βιολογικά φάρμακα αναφοράς ΦΥΚ ορίζεται ως τιμή αναφοράς η νοσοκομειακή τιμή του αντίστοιχου φθηνότερου βιομοειδούς φαρμάκου μείον 5%, «ενώ αν δεν υπάρχει αντίστοιχο φθηνότερο βιομοειδές φάρμακο, ως τιμή αναφοράς των βιολογικών φαρμάκων αναφοράς, που ανήκουν στην κατηγορία Φ.Υ.Κ., ορίζεται η νοσοκομειακή τους τιμή, μείον 5%, όπως προκύπτει από το δελτίο τιμών». Αντίστοιχα, για τα βιομοειδή φάρμακα ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τιμή του φθηνότερου αντίστοιχου βιομοειδούς φαρμάκου, ενώ αν δεν υπάρχει αντίστοιχο φθηνότερο βιομοειδές φάρμακο, ως τιμή αναφοράς ορίζεται η λιανική τους τιμή. «Για τους φάρμακα που εμπεριέχουν συνδυασμό γνωστών δραστικών ουσιών, η τιμή αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το άθροισμα των τιμών αναφοράς των φαρμάκων που περιλαμβάνουν στην σύνθεσή τους τις ανωτέρω δραστικές ουσίες που συνδυάζονται».

 Οι τιμές αναφοράς που προσδιορίζονται με την ΥΑ, δεν θα εφαρμόζονται στα φάρμακα για τα οποία έχει επιτευχθεί συμφωνία βάσει διαπραγμάτευσης!

 

 

Μ.Τ.