NEA

ΠΟΕΔΗΝ: Καταγγέλλει Πολάκη και διοίκηση Νοσ. Νικαίας για το τραγικό συμβάν με την παράνομη αποκλειστική

ΠΟΕΔΗΝ: Καταγγέλλει Πολάκη και διοίκηση Νοσ. Νικαίας για το τραγικό συμβάν με την παράνομη αποκλειστική

Μετά το περιστατικό του τραγικού θανάτου της παράνομης αποκλειστικής νοσοκόμας, στο νοσοκομείο της Νίκαιας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία καταγγέλλει ως υπεύθυνους τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, και τη διοίκηση του Νοσοκομείου Νίκαιας επειδή ανέθεσαν τους ελέγχους για τις αποκλειστικές νοσοκόμες στο νοσηλευτικό προσωπικό, στηρίζοντας τις κατηγορίες αυτές σε συγκεκριμένα έγγραφα (εγκύκλιο Πολάκη - έγγραφο Διοίκησης Νοσ. Νικαίας), τα οποία δίνει στη  δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, ακριβώς τρεις ημέρες πριν το τραγικό συμβάν στο Νοσοκομείο Νίκαιας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νίκαιας και η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας υπέγραψαν έγγραφο με το οποίο ανέθεταν –παράνομα κατά την Ομοσπονδία- σε «πενταμελή επιτροπή νόμιμων αποκλειστικών νοσοκόμων» το καθήκον του «εντοπισμού» των παράνομων αποκλειστικών, αλλά και της συλλογής των διαφημιστικών καρτών που αφήνουν στα δωμάτια των ασθενών.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο, μάλιστα, κατονομάζονται τα πέντε μέλη της επιτροπής νόμιμων αποκλειστικών. Την πράξη αυτή η ΠΟΕΔΗΝ, χαρακτηρίζει «άκρως παράνομη», «καθώς οι νόμιμοι αποκλειστικοί δεν έχουν καμία υπηρεσιακή ιδιότητα στο Νοσοκομείο Νίκαιας».

 

 

ΠΟΕΔΗΝ: Με εγκύκλιο Πολάκη άρχισαν όλα

Οι σοβαρές καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ κατά του αν. υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, βασίζονται στο γεγονός ότι, με δική του εγκύκλιο, όριζε το προσωπικό φύλαξης του Νοσοκομείου και το Νοσηλευτικό προσωπικό «ως υπεύθυνους για τον εντοπισμό των παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων».

«Φυσικά εμείς διαφωνούμε με την εγκύκλιο στο σκέλος που ανατίθεται ο έλεγχος στο Νοσηλευτικό προσωπικό καθ’ ότι δεν είναι στα καθήκοντά του» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, κορυφώνοντας την κατηγορία:

«26 Ιουνίου κυκλοφόρησε η συγκεκριμένη εντολή του Διοικητή και τρεις ημέρες μετά έγινε το τραγικό συμβάν. Θα πρέπει να παρέμβει ο Εισαγγελέας και να ερευνήσει το κλίμα που δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο μετά την έκδοση της εντολής Διοικητή και να αποδοθούν ευθύνες όπου και εάν υπάρχουν».

 

Δείτε εδώ την εγκύκλιο.

 

ΠΟΕΔΗΝ: Ο φόβος και η πίεση μετά την εγκύκλιο μπορεί να οδήγησαν στο τραγικό συμβάν

Στο φόβο, την πίεση και την ανασφάλεια που επικράτησε μετά την έκδοση της εγκυκλίου αποδίδει η ΠΟΕΔΗΝ την τραγική εξέλιξη όσων συνέβησαν στο νοσοκομείο το περασμένο Σάββατο.

Υπήρχε έλεγχος μέχρι την παράνομη καθαίρεση του προϊστάμενου Επιστασίας

Κάτι ακόμα που επισημαίνεται στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ και έχει σημασία είναι ότι «μέχρι την έκδοση της εντολής Διοικητή και πριν την παράνομη καθαίρεση του προϊστάμενου Επιστασίας πριν τρεις μήνες είχαν γίνει 400 ταυτοποιήσεις σε συνεργασία με την Αστυνομία της Νίκαιας και είχαν σταλεί 30 περιπτώσεις παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων στα Δικαστήρια».

«Το φαινόμενο των παράνομων αποκλειστικών είχε καταπολεμηθεί στα πλαίσια του νόμου. Τι μεσολάβησε και βγήκε η παράνομη απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου της Νίκαιας;», θέτει το ερώτημα η Ομοσπονδία.

«Με βία και καταστολή δεν επιλύεται το πρόβλημα των παράνομων αποκλειστικών. Χρειάζονται προσλήψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού και ο ΕΟΠΥΥ να εγκρίνει την δαπάνη για όλο το 24ωρο των ασθενών που χρήζουν περιποίηση από αποκλειστικές Νοσοκόμες. Να ενισχυθεί η φύλαξη των Νοσοκομείων για να διενεργείται έλεγχος παρουσία της Αστυνομίας», καταλήγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.