NEA

ADA Scientific Sessions 2019: Οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη από το Αμερικάνικο Διαβητολογικό Συνέδριο

ADA Scientific Sessions 2019: Οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη από το Αμερικάνικο Διαβητολογικό Συνέδριο

Το πρόσφατο 79ο Επιστημονικό Συνέδριο της American Diabetes Association (ADA), που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου 2019 στο Moscone Center του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, απέδωσε πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του δυσίατου ΣΔ και την ανάγκη εξατομικευμένης θεραπείας για τον ασθενή.

 

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση πάνω στις τελευταίες εξελίξεις όλων των επαγγελματιών υγείας που εμπλέκονται στην έρευνα για το διαβήτη και στην παροχή φροντίδα και υπηρεσιών σε διαβητικούς ασθενείς –όπως ερευνητές, γιατροί, βοηθοί των γιατρών, νοσηλευτές, διαιτολόγοι, φαρμακοποιοί, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και άλλοι– και η συνεχής εκπαίδευσή τους.

 

Για τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως διατυπώθηκαν στο συνέδριο, ρωτήσαμε τον Παθολόγο με εξειδίκευση στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και διευθυντή των MEDOC, Ευάγγελο Φουστέρη, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα της εξατομικευμένης θεραπείας για το διαβητικό ασθενή αλλά και στα πολύπλευρα οφέλη των νεότερων αντιδιαβητικών αγωγών.

 

«Το τοπίο της αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη και των επιπλοκών του αλλάζει. Μετά την ανακοίνωση των περισσότερων μελετών των σύγχρονων αντιδιαβητικών φαρμάκων, είμαστε, πλέον, πιο σίγουροι για το ποιο φάρμακο να επιλέξουμε ώστε να ωφεληθεί τα μέγιστα κάθε ασθενής ξεχωριστά. Οι νέες αγωγές έχουν να προσφέρουν πέρα του γλυκαιμικού ελέγχου και άλλα οφέλη, όπως καρδιοπροστασία, νεφροπροστασία κλπ. Το μήνυμα είναι ότι το κάθε άτομο με διαβήτη πρέπει να ζητήσει την κατάλληλη ιατρική βοήθεια ώστε να καρπωθεί τα νέα αυτά οφέλη», επεσήμανε ο κ. Ε. Φουστέρης.

 

Συνοπτικά, τα σημαντικότερα νέα του ADA SCIENTIFIC SESSIONS 2019

 

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1

  • Για πρώτη φορά ανακοινώθηκε η επιτυχής επιβράδυνση της εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σε ασθενείς υψηλού ρίσκου για ΣΔτ1 με τη χρήση του μονοκλωνικού αντισώματος Anti-CD3. Το αντίσωμα αυτό τροποποιεί τη δράση των CD8+ λεμφοκυττάρων τα οποία συμμετέχουν στην καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος
  • Διάφορες ανακοινώσεις βελτιστοποίησης των αντλιών ινσουλίνης με στόχο το «τεχνητό πάγκρεας»

 

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2

  • Εστίαση στις καρδιαγγειακές και νεφρικές εκβάσεις των νέων αντιδιαβητικών φαρμάκων. Τα αποτελέσματα αυτά τροποποιούν τον τρόπο που καλούμαστε να δούμε θεραπευτικά τους ασθενείς με ΣΔ τύπου 2.
  • Μελέτη RISE: Ο διαβήτης τύπου 2 σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες φαίνεται να είναι πιο επιθετικός και δεν διορθώνεται η εκκριτική ικανότητα του παγκρέατος (legacy effect) παρά την εντατική ρύθμιση στο πρώτο έτος.
  • Μελέτη TODAY-2: Ο διαβήτης τύπου 2 σε νεαρούς ενήλικες σχετίζεται με περισσότερες επιπλοκές και με νωρίτερη εμφάνιση: Καρδιαγγειακές επιπλοκές και περιγεννητικές επιπλοκές.
  • PIONEER 6: Το GLP1-ανάλογο σε χορήγηση από του στόματος, σεμαγλουτίδη, απέδειξε την καρδιαγγειακή του ασφάλεια με μια μη στατιστικά σημαντική τάση για 21% λιγότερα συμβάματα. Σημαντική μείωση της όρεξης και απώλεια σωματικού βάρους
  • REWIND: Η Ντουλαγλουτίδη, το εβδομαδιαίο GLP1-ανάλογο, όχι μόνο ασφαλές αλλά και μείωση του κινδύνου για ΕΜ, ΑΕΕ και Κ/Α θάνατο κατά 12%. Μείωση του κινδύνου για ΑΕΕ κατά 24%. Ο πληθυσμός της μελέτης έμοιαζε - περισσότερο από κάθε άλλη μελέτη - με αυτόν της καθ’ ημέρα πράξης.
  • Μελέτη DiRECT: Αν ο ασθενής με ΣΔ τύπου 2 ακολουθήσει τις οδηγίες αλλαγής τρόπου ζωής και χάσει σωματικό βάρος ή απλά δεν πάρει επιπρόσθετο, τότε απομακρύνεται το ενδεχόμενο έναρξης ινσουλινοθεραπείας.
  • D2d: Η βιταμίνη D δεν προφυλάσσει από την εμφάνιση διαβήτη σε αυτούς με προδιαβήτη. Εξαίρεση αυτοί με πολύ χαμηλά επίπεδα D στους οποίους η χορήγηση καθημερινά 4.000 iu βιταμίνης D καθυστέρηση τη μετάπτωση από προδιαβήτη σε κλινικό διαβήτη.
  • Μελέτη CAROLINA: Επανεπιβεβαίωση της Κ/Α ασφάλειας της Λιναγλιπτίνης. ΟΜΩΣ, Κ/Α ασφάλεια και για την γλιμεπιρίδη!!!
  • Μελέτη CREDENCE: Σημαντικότατο νεφρικό όφελος από τη χρήση Καναγλιφλοζίνης. Η μελέτη σταμάτησε πρόωρα λόγω του οφέλους: 30% μείωση του σχετικού κινδύνου διπλασιασμού της κρεατινίνης, νεφρικής νόσου τελικού σταδίου, νεφρικού ή Κ/Α θανάτου.