NEA

Στο στόχαστρο του Facebook οι παραπλανητικές ειδήσεις για την υγεία

Στο στόχαστρο του Facebook οι παραπλανητικές ειδήσεις για την υγεία

Το Facebook ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε εφαρμογή νέο μηχανισμό για τη μείωση εμφάνισης των posts περιεχομένου υγείας που έχουν στόχο τον εντυπωσιασμό του κοινού ή που αξιολογούνται ως παραπλανητικά από την πλατφόρμα.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

Η ανακοίνωση της είδησης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς χιλιάδες άτομα καθημερινά αναζητούν πληροφορίες για την υγεία στο διαδίκτυο, ενώ δεν είναι λίγες οι έρευνες που δείχνουν ότι ακόμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κερδίζουν την εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού και σε θέματα υγείας.

 Σε μία δημοσίευση αυτή την εβδομάδα, ο Travis Yeh, Product Manager στο κοινωνικό δίκτυο, δήλωσε ότι το Facebook είχε εισαγάγει δύο ενημερώσεις κατάταξης για να μειώσει τις θέσεις προβολής σε posts με «υπερβολικούς ή συγκλονιστικούς ισχυρισμούς υγείας» αλλά και σε δημοσιεύσεις «που προσπαθούν να πουλήσουν προϊόντα ή υπηρεσίες βάσει ισχυρισμών σχετικών με την υγεία».
Αυτές οι δύο κατηγορίες δημοσιεύσεων θα ελέγχονται και θα υπάρχει μειωμένη προώθησή τους στο αναγνωστικό κοινό του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

 Πριν λίγους μήνες, το Facebook ανακοίνωσε ένα άλλο παρόμοιο πλάνο για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, που προβάλλονται στο συγκεκριμένο μέσο, μειώνοντας τη διάχυση των ειδήσεων αυτού του τύπου και παρέχοντας, παράλληλα, στους αναγνώστες αξιόπιστες πληροφορίες για το θέμα. Το πλάνο εκείνο περιλάμβανε την εύρεση και την απόρριψη διαφημίσεων που περιείχαν παραπληροφόρηση σχετικά με τους εμβολιασμούς.