NEA

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Υγείας; Ποια είναι τα «καυτά» ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και μάλιστα άμεσα.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Υγείας; Ποια είναι τα  «καυτά» ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και μάλιστα άμεσα.

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Με 39,85% επικράτησε τελικά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκεντρώνει 31,53%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών και με την ενσωμάτωση στο 99,83%.

Ο κ. Μητσοτάκης ότι ορκίστηκε νωρίτερα το μεσημέρι πρωθυπουργός και στη συνέχεια μετέβη στο Μαξίμου για την σύντομη τελετή παράδοσης- παραλαβής από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η λήψη εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Μητσοτάκη θα οδηγήσει αργά σήμερα ή αύριο Τρίτη στην ανακοίνωση των ονομάτων των μελών της κυβέρνησης του και την Τετάρτη στην ορκωμοσία τους. Κάπως έτσι, πολλά στελέχη του νέου κυβερνητικού κόμματος ετοιμάζουν ήδη κουστούμια και φορέματα.

Σε ό,τι αφορά την Υγεία, οι φήμες, μεταξύ αυτών που γνωρίζουν, αναφέρουν ότι το νέο δίδυμο της Αριστοτέλους θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας ως υπουργός και υφυπουργός ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης. Λιγότερο πιθανό θεωρείται να αξιοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας ο κ. Μάκης Βορίδης. Επίσης ως πιθανή «καραμπόλα» που συζητείται έντονα τις τελευταίες ώρες, θεωρείται η λήψη της υπουργίας στην Αριστοτέλους από τον κ. Βασίλη Κικίλια.

 

Ποιος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας

Πρόκειται για τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Είναι Μικροβιολόγος Βιοπαθολόγος, με μετεκπαίδευση στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης .

Βουλευτής εξελέγη για πρώτη φορά το 2004 στον νομό Καρδίτσας και επανεξελέγη στις εκλογές του 2007, του 2009 του Μαΐου και Ιουνίου του 2012 και του Ιανουαρίου του 2015, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης.

Έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σαμαρά, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, υπεύθυνος του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας.

Ποιος είναι ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης έχει  διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου. Είναι πτυχιούχος μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστήμονας Πολιτικής και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (MSc/ University of Birmingham) και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ/ ΑLBA). Κατά την ανακοίνωση του προγράμματος Υγείας της ΝΔ ο κ. Κοντοζαμάνης προλόγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς ήταν βασικό στέλεχος σχεδιασμού του προγράμματος.

 

Ποιος είναι ο κ. Μάκης Βορίδης

Ο κ. Μάκης Βορίδης γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει δε Master of Laws στο University of London, ειδικευμένος σε θέματα Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου και Ποινικού Δικαίου. Σήμερα διατηρεί στην Αθήνα δικηγορικό γραφείο. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, εξελέγη βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Έχει διατελέσει υπουργός Υγείας στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ποιος είναι ο Βασίλης Κικίλιας 

 

Γεννήθηκα στην Αθήνα στις 15 Μαΐου 1974. Είναι απόφοιτος του Λεόντειου Λυκείου Νέας Σμύρνης, μπασκετμπολίστας στον Πανιώνιο, στην ΑΕΚ και στις Εθνικές Ομάδες, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, χειρουργός ορθοπεδικός.

Το 2006 εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο της Αθήνας και στη συνέχεια ανέλαβε πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων. Το 2012 εκλέγεται στην Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία και από τις 10 Ιουνίου 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015, επανεκλέχτηκε βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο του 2016, διετέλεσε Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Στις 18 Νοεμβρίου 2016 ορίστηκε εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας και στις 13 Οκτωβρίου 2017 ανέλαβε καθήκοντα τομεάρχη Εθνικής Άμυνας.

 

Οι προτεραιότητες στο ΥΥΚΑ

ΤΟΜΥ, νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ είναι οι τρεις «καυτές πατάτες» που θα βρεθούν στα χέρια των νέων υπουργών στην Αριστοτέλους. Οι πρώτες επειδή ουσιαστικά αποτέλεσαν μια μεγάλη αποτυχία καθώς λειτουργούν μόνο οι μισές, τα νοσοκομεία επειδή χρειάζονται προσωπικό και χρηματοδότηση κι ο ΕΟΠΥΥ που χρειάζεται πια θεσμική «αναδόμηση».

 

Αναλυτικά ωστόσο τα ανοιχτά θέματα του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου είναι περισσότερα:

 

-Η νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα που αφενός εξαφανίζει από την αγορά παλιά, φθηνά γενόσημα, αφετέρου εμποδίζει και καθυστερεί την κυκλοφορία στην χώρα των νέων καινοτόμων

- Το clawback που έχει στραγγαλίσει όχι μόνο την Φαρμακοβιομηχανία αλλά και όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηριακών γιατρών, των φυσικοθεραπευτών και άλλων.

-Η σχέση ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές μονάδες υγείας, κλινικές, διαγνωστικά, κέντρα αποθεραπείας κλπ.

-Τα επί μέρους προβλήματα που προκαλούν οι φτωχοί κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ σε λογοθεραπευτές, οπτικούς κι άλλες ομάδες παρόχων.

-Τα προβλήματα στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών με συνεχή κολλήματα από τον ΕΟΦ στην παρουσία τους σε συνέδρια μέσω χορηγίας των Φαρμακευτικών Εταιριών.

-Τα προβλήματα των νέων γιατρών με την λήψη ειδικότητας.

-Τα ζητήματα που θέτουν ακόμα και σήμερα οι φαρμακοποιοί για το ιδιοκτησιακό και την παροχή των ΦΥΚ κι από τα δικά τους καταστήματα.