ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απ. Βαλτάς: «Ανοίγει δρόμους για τον κλάδο η Απόφαση του υπ. Υγείας για τους εμβολιασμούς»

Απ. Βαλτάς: «Ανοίγει δρόμους για τον κλάδο η Απόφαση του υπ. Υγείας για τους εμβολιασμούς»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ως μία μεγάλη επιτυχία για τους φαρμακοποιούς χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης του αποχωρούντα Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού που καθορίζει τη διαδικασία πιστοποίησης των φαρμακοποιών στη διενέργεια των εμβολιασμών κατά της γρίπης και τη χορήγηση αντιτετανικού ορού στα φαρμακεία.

Ο κ. Βαλτάς στάθηκε ιδιαίτερα στο χρόνο ρεκόρ μέσα στον οποίο εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση η οποία καθιστά λειτουργικό το σχετικό νόμο –κάτι που στην Ελλάδα δεν είναι πάντα αυτονόητο-, γεγονός το οποίο αποδίδει στον συνεχή και επίμονο διάλογο που είχε ο ίδιος τους τελευταίους τρεις μήνες, από τότε δηλαδή που ανέλαβε πρόεδρος του ΠΦΣ, με τον κ. Ξανθό. Σε αυτό συνέβαλαν και άλλα μέλη του Δ.Σ. του ΠΦΣ απ’ όλες τις παρατάξεις

Για τον πρόεδρο του ΠΦΣ, πέρα από το ζήτημα της ταχύτητας με την οποία ο υπουργός Υγείας προχώρησε στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης ακόμη πιο σημαντικό είναι το περιεχόμενο της απόφασης.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΦΣ την Παρασκευή 5/07 αργά το μεσημέρι σημειώνει τα εξής:

«Οι επίμονες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου είχαν σαν αποτέλεσμα μετά από συνεχή διάλογο  με τους αρμόδιους φορείς και την πολιτική  ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  και παρά τα εμπόδια και τις έντονες αντιδράσεις,  να εκδοθεί σε χρόνο ρεκόρ, η Υπουργική Απόφαση για την πιστοποίηση των φαρμακοποιών για τη διενέργεια εμβολιασμών στα φαρμακεία και την χορήγηση αντιτετανικού ορού.

Με την Υ.Α.  Γ5α/ Γ.Π. οικ. 49734 (ΦΕΚ Β΄ 2811/4.7.2019) αναβαθμίζεται ο ρόλος του ΠΦΣ στον επιστημονικό τομέα και ενισχύεται και εκσυγχρονίζεται η  εκπαιδευτική και επιστημονική δράση του ΙΔΕΕΑΦ» .

 «Η αναγνώριση (σ.σ. αυτή του Ινστιτούτου δια βίου εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών) του ΙΔΕΕΑΦ είναι κομβική  για εμάς ανέφερε ο κ. Βαλτάς στο DailyPharmaNews. Και αυτό «γιατί ανοίγει ένα μεγάλο δρόμο καθώς αναδεικνύεται ο επιστημονικός ρόλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΙΔΕΕΑΦ που έτσι αναγνωρίζεται ως εργαλείο εκπαίδευσης των φαρμακοποιών. Αυτό για εμάς είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Σε αυτή τη βάση θέλουμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα για να αναδείξουμε το ρόλο του φαρμακοποιού ως επιστήμονα υγείας»

Σε αυτήν του την προσπάθεια του ΠΦΣ, ο κ. Βαλτάς ευελπιστεί πως θα βρει τη στήριξη και της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. «Πάνω σε όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των φαρμακείων πιστεύω ότι θα βοηθήσει και ο νέος Υπουργός και ο νέος Υφυπουργός Υγείας ώστε να μπορέσουμε να θεσμοθετήσουμε και άλλες παροχές που μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε μέσα από τα φαρμακεία μας». 

Μάλιστα ο κ. Βαλτάς απαντώντας σε ερώτηση του DailyPharmanews για το κατά πόσο συμμερίζεται την ανησυχία φαρμακοποιών για το πώς θα πάνε τα πράγματα με την νέα κυβέρνηση είπε ότι «Εμείς ως κλάδος έχουμε συγκεκριμένους στόχους και αιτήματα και με αυτή τη λογική όσο διεκδικητικοί και συνεργάσιμοι ήμασταν με την προηγούμενη κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τόσο διεκδικητικοί και συνεργάσιμοι θα είμαστε και με τη νέα. Τα ίδια θέματα που συζητούσαμε μέχρι σήμερα, τα ίδια θα θέσουμε και στο νέο υπουργό. Δεν αλλάζει κάτι.  Εμείς ως κλάδος ξέρουμε το θεσμικό μας ρόλο, ξέρουμε ότι τα φαρμακεία κατά τη διάρκεια των μνημονίων υπέστησαν μεγάλη οικονομική καταστροφή και έτσι σήμερα θέλουμε να επουλωθούν λίγο αυτές οι πληγές. Έχουμε αιτήματα, διεκδικούμε θεσμικά θέματα και πάνω σε αυτή τη βάση θα πρέπει να μιλήσουμε με τον νέο υπουργό. Βασική προϋπόθεση αυτού του διαλόγου είναι ότι στο επίκεντρο βρίσκεται ο πολίτης. Το όφελος από μία καλή συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα το έχει ο Έλληνας πολίτης αλλά και το ίδιο το κράτος. Ποτέ δεν είπαμε όχι στον εξορθολογισμό των δαπανών. Όμως θα πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει το μέγεθος των απωλειών που είχαν οι φαρμακοποιοί κατά τη διάρκεια των Μνημονίων και πάνω σε αυτή τη βάση θα πρέπει σιγά – σιγά να παίρνουμε πράγματα που θα αναβαθμίσουν το ρόλο μας και θα στηρίξουν οικονομικά το ελληνικό φαρμακείο. Ευελπιστούμε σε μία καλή συνεργασία χωρίς αιφνιδιασμούς».

Σε ό,τι αφορά τη διάχυτη ανησυχία που εκφράζεται κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους φαρμακοποιούς για το πώς θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση μεγάλα θεσμικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο, όπως το ωράριο, τα ΜΥΣΥΦΑ κτλ ο κ. Βαλτάς απάντησε ότι «εγώ προσωπικά έχω μάθει να γνωρίζω πρώτα τους ανθρώπους με τους οποίους πρόκειται να συνεργαστώ – στη συγκεκριμένη περίπτωση το νέο Υπουργό και όλη την ηγεσία στο Υπουργείο Υγείας – και μετά να μιλάω. Πιστεύω ότι θα υπάρχει μία καλή συνεργασία».

Ο κ. Βαλτάς ευχαρίστησε για τη συνεργασία και τον κ. Χρήστο Λιονή, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστημίου Κρήτης. «Οφείλω να τον ευχαριστήσω για το γεγονός ότι Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής θα είναι η αρχή πιστοποίησης των Φαρμακείων. Πιστεύω ότι θα υπάρχει μία άψογη συνεργασία με τον ΠΦΣ για τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος και του τρόπου εξέτασης των φαρμακοποιών».

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά ο ΠΦΣ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

  1. Στην Υ.Α. ορίζεται ως Αρχή Πιστοποίησης η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία διαμορφώνει από κοινού με τον ΠΦΣ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τον τρόπο εξέτασης των Φαρμακοποιών. Με την διαδικασία αυτή αναδεικνύεται ο επιστημονικός ρόλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. 
  2. Εφαρμόζεται ο πλέον σύγχρονος τρόπος εξ΄ αποστάσεως μάθησης  (e-learning)  των φαρμακοποιών μέσω της ηλεκτρονικής πύλης (του ΙΔΕΕΑΦ) του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Το ΙΔΕΕΑΦ θα αναρτά το εκπαιδευτικό υλικό και θα ενσωματώνει στη διαδικτυακή πλατφόρμα του, το ερωτηματολόγιο της εξέτασης.

Το ΙΔΕΕΑΦ εκσυγχρονίζεται, καινοτομεί και ενισχύει τον εκπαιδευτικό του ρόλο.

  1. Η Πιστοποίηση δίνεται μετά την επιτυχή συμπλήρωση ερωτηματολογίου από την ηλεκτρονική πύλη  του ΙΔΕΕΑΦ και χορηγείται από τον Πανελλήνιο  Φαρμακευτικό  Σύλλογο  μέσω της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία είναι αρμόδια για την πιστοποίηση των Φαρμακοποιών.

Η Πιστοποίηση αναρτάται εντός εμφανούς σημείου του Φαρμακείου».