NEA

Δουλειά και ευχές για την επόμενη μέρα στην Αριστοτέλους

Δουλειά και ευχές για την επόμενη μέρα στην Αριστοτέλους

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

 

Η τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Υγείας σημαδεύτηκε χθες από την απουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, την διάθεση απολογισμού του Ανδρέα Ξανθού αλλά και τις ηχηρές, παρουσίες στο πλευρό της νέας ηγεσίας του ΥΥΚΑ όπως ήταν αυτή του προέδρου του ΙΣΑ και περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ συνεχάρη τον νέο υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό, Βασίλη Κοντοζαμάνη για την ανάληψη των καθηκόντων τους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος των ασθενών και της Δημόσιας Υγείας. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πατούλης δήλωσε:

 

 «Μια νέα σελίδα γύρισε σήμερα, για το χώρο της Υγείας, η οποία ευελπιστούμε ότι θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Η νέα πολιτική ηγεσία έχει μεγάλες προκλήσεις και ανοιχτά μέτωπα να αντιμετωπίσει ανάμεσα στα οποία είναι η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που απαιτεί άμεσες λύσεις. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ,ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας προτίθεται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και να συμβάλλει στη χάραξη μίας πολιτικής που θα υπηρετεί τη δημόσια υγεία και τον ασθενή».

 

Τα μηνύματα όμως έρχονταν χθες από όλη την Ελλάδα. O κ. Νίτσας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,  τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας ο ιατρικός κλάδος ταλανίστηκε από πληθώρα ζητημάτων, όπως είναι η υπερφορολόγηση το clawback, η υποστελέχωση αρκετών μονάδων υγείας κλπ.

 

Ο κος. Νίτσας δήλωσε σχετικά: «Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν την πολιτική αλλαγή στη χώρα μας. Η προηγούμενη τετραετία, κατά τη διάρκεια της οποίας το “κοινωνικό πρόσημο” ήταν αρνητικό για τους γιατρούς (υπερφορολόγηση, ΕΦΚΑ, υποχρηματοδότηση στην υγεία, χρέη ΕΟΠΥΥ, clawback, υποστελέχωση δημόσιων δομών κ.α.) πέρασε στην ιστορία. Είναι αλήθεια ότι η όποια προσπάθεια τους στην περίθαλψη και στη δημόσια υγεία, συνδυάστηκε με εγχειρήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, τα οποία όμως καθώς ήταν διαποτισμένα με ιδεοληψίες, απεδείχθησαν αναποτελεσματικά (ΤΟΜΥ, οικογενειακός γιατρός). Ελπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε η νέα διακυβέρνηση να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας -χέρι χέρι με τους γιατρούς- να επιτύχει την πολυπόθητη αναβάθμιση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο».

 

Στον χαιρετισμό του ο νέος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας φάνηκε να γνωρίζει το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει. Όπως ανέφερε, σε συνεργασία με τον υφυπουργό του θα γυρίσουν όλη τη χώρα και θα επισκεφθούν όλες τις δομές Υγείας, θα καταγράψουν τα προβλήματα «και θα αναδείξουμε τους μικρούς ήρωες, γιατρούς νοσηλευτές και διοικητικούς του ΕΣΥ». Όπως είπε η εικόνα που έχει η κοινή γνώμη για την υγεία είναι κακή και εξήγησε ότι «επίκεντρό της δική μας πολιτικής θα είναι ο άνθρωπος».

 

Ο κος. Κικίλιας επισήμανε ότι «Θα κριθούμε από το αν έχουμε δεύτερη βάρδια τον αξονικό, υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία και μικρότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες, οι μάζες θα ξεκινήσουν από τα μικρά και καθημερινά». Και  ξεκαθάρισε και κάλεσε όσους έχουν διάθεση ρεμβασισμού «να μείνουν μακριά από το υπουργείο Υγείας».

 

Ο νέος υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης που έχει και στο παρελθόν περάσει από το ΥΥΚΑ, τον ΕΟΦ και την 1η ΥΠΕ, έχει να επιδείξει μεγάλη εμπειρία χρόνια στο χώρο της Υγείας και στην χάραξη πολιτικών. Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «θα είμαστε πετυχημένο δίδυμο και θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα».