NEA

Το NHS δοκιμάζει ένα νέο μοντέλο αποζημίωσης για τα αντιβιοτικά

Το NHS δοκιμάζει ένα νέο μοντέλο αποζημίωσης για τα αντιβιοτικά

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας δήλωσε ότι πρόκειται να εφαρμόσει ένα νέο μοντέλο πληρωμής, το οποίο συνιστά αποζημίωση των φαρμακευτικών εταιρειών με βάση τη χρησιμότητα των φαρμάκων τους στο NHS.

 

Ελπίζεται ότι το νέο μοντέλο πληρωμών θα ενθαρρύνει την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς οι παραγωγοί φαρμάκων θα αποζημιώνονται βάσει της χρησιμότητας των προϊόντων τους και όχι των ποσοτήτων των φαρμάκων που πωλούν.

 Επί του παρόντος, το NHS αγοράζει τα αντιβιοτικά από τις φαρμακευτικές εταιρείες και πληρώνει για την ποσότητα των προϊόντων που αγόρασε. Ωστόσο, το σημερινό μοντέλο δεν ανταποκρίνεται στην πρόκληση της μικροβιακής αντοχής, καθώς το NHS θέτει ως στόχο τη μείωση της ποσότητας αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται.

 Αυτό σημαίνει χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεων και συνεπώς λιγότερα χρήματα και κίνητρα για επενδύσεις στην έρευνα που απαιτείται για την κυκλοφορία νέων αντιβιοτικών στην αγορά.

 Ελπίζεται, λοιπόν, ότι το νέο μοντέλο πληρωμών θα παράσχει μεγαλύτερα κίνητρα στις εταιρείες να αναπτύξουν νέα αντιβιοτικά και να τα διαθέσουν στο NHS. Το νέο μοντέλο θα αξιολογηθεί και τα ευρήματα θα ανακοινωθούν και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

 Η υπουργός Υγείας Nicola Blackwood δήλωσε: «Η διενέργεια πολλών μελετών πάνω στα αντιβιοτικά είναι κρίσιμη στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τη μικροβιακή αντοχή, αλλά σήμερα δεν είναι αρκετές οι φαρμακευτικές εταιρείες που επενδύουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

 «Σήμερα στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι υπάρχουν λειτουργικά μοντέλα για την τόνωση των επενδύσεων σε αυτά τα ζωτικά φάρμακα και ότι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη μικροβιακή αντοχή».