NEA

ΗΔΙΚΑ: Από το υπ. Υγείας στο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΗΔΙΚΑ: Από το υπ. Υγείας στο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Πριν δύο ημέρες, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τις αλλαγές των υπουργείων, μεταξύ των οποίων αναφέρεται ότι στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεταφέρεται το σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

 

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) λειτουργούσε ως Ανώνυμη Εταιρεία, υπό καθεστώς σχετικής αυτονομίας, και υπό την εποπτεία δύο υπουργείων, του Εργασίας και του Υγείας.

 Το καθεστώς αυτονομίας φαίνεται να αλλάζει –σύμφωνα με το ΦΕΚ– ενώ δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις πάνω στο σημαντικό ζήτημα διαχείρισης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασθενών, τα οποία έχει υπό την ευθύνη της η υπηρεσία, καθώς διαχειρίζεται τους ηλεκτρονικούς φακέλους της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

 

Φήμες για κατάργηση του φορέα

 Η έντονη φημολογία περί κατάργησης του φορέα έχει προκαλέσει ανησυχία στους εργαζόμενους της ΗΔΙΚΑ, παρόλο που στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε δεν αναφέρεται κάτι σχετικά, παρά μόνον ότι μεταφέρεται η ΗΔΙΚΑ στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού και με την ίδια μισθολογική κατάσταση και σχέση εργασίας.

Οι δαπάνες λειτουργίας της ΗΔΙΚΑ εξακολουθούν να βαρύνουν έως 31 Δεκεμβρίου 2019 τον προϋπολογισμό που έχει εγκριθεί από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Ο συγκεκριμένος  προϋπολογισμός μεταφέρεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά το μέρος που αφορά τις μεταφερόμενες σε αυτό υπηρεσίες.

Εποπτεύων υπουργός, στο εξής, θα είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

 

Ρ.Σ.