ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Γιάννης Τσικανδηλάκης, πρόεδρος ΦΣ Ηρακλείου: Ναι στην αναθεώρηση των καταστατικών των ΣΥΦΑ, με σεβασμό στις αρχές της συνεταιριστικής ιδέας

Γιάννης Τσικανδηλάκης, πρόεδρος ΦΣ Ηρακλείου:  Ναι στην αναθεώρηση των καταστατικών των ΣΥΦΑ, με σεβασμό στις αρχές της συνεταιριστικής ιδέας

Τις απόψεις του καταθέτει ο κ. Γιάννης Τσικανδηλάκης, πρόεδρος του ΦΣ Ηρακλείου καταθέτει στο DailyPharmaNews με αφορμή την αναθεώρηση του καταστατικού του ΣΥΦΑ Κρήτης & Δωδεκανήσων που θα είναι το θέμα συζήτησης της Γενικής Συνέλευσης του ΣΥΦΑΚ την ερχόμενη Κυριακή 14 Ιουλίου.

Ο κ. Τσικανδηλάκης υποστηρίζει ότι το καταστατικό χρειάζεται μεν επικαιροποίηση, τονίζει ωστόσο την ανάγκη η επικαιροποίηση αυτή να γίνει με προσοχή χωρίς να θίξει τις βασικές αρχές της συνεταιριστικής ιδέας, χωρίς να ξεφύγει από την ιδεολογία αλλά και τους σκοπούς λειτουργίας των Συνεταιρισμών των Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ).

Παρακάτω ακολουθεί η επιστολή του κ. Τσικανδηλάκη:

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

          Εν όψει της αναθεώρησης του καταστατικού του ΣΥΦΑ Κρήτης & Δωδεκανήσων,  θέλω να σας καταθέσω μερικές σκέψεις και προβληματισμούς μου. Καταρχήν να δηλώσω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επικαιροποίηση του καταστατικού είναι αναγκαίο να γίνει για όλους τους συνεταιρισμούς, προκειμένου να αποκτήσουν ένα σύγχρονο καταστατικό, εναρμονισμένο με τη νομοθεσία αλλά και τις ανάγκες της εποχής μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα καταστατικά με τα οποία λειτουργούν οι περισσότεροι ΣΥΦΑ, φτιάχτηκαν πριν από 45 χρόνια και με αυτά πορεύονται όλα αυτά τα χρόνια.

          Θέλω να σας κάνω μία μικρή ιστορική αναδρομή από συστάσεως των συνεταιρισμών και μέχρι σήμερα. Τους λόγους οι οποίοι επέβαλαν τη λειτουργία τους, την προσφορά τους και το μέλλον τους. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι οι λόγοι οι οποίοι επέβαλαν τη δημιουργία των ΣΥΦΑ, τη δεκαετία του 80, ήταν αφενός μεν ο τρόπος λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών και η άνιση μεταχείριση απέναντι στους συναδέλφους, αλλά και η έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, το οποίο ευνόησε τη δημιουργία συνεταιριστικών μονάδων. Η μεγάλη μερίδα των φαρμακοποιών άδραξε την ευκαιρία. Άξιοι συνάδελφοι βγήκαν μπροστά και έστησαν μεγάλες λειτουργικές μονάδες οι οποίες άλλαξαν το χάρτη της χονδρικής αγοράς του φαρμακείου, όχι μόνο στο επίπεδο των συναδέλφων συνεταιριστών αλλά και σε αυτούς που προμηθεύονται τα φάρμακα τους από τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες. Κατάφεραν με πολύ δουλειά και υπομονή να απορροφήσουν τους κραδασμούς των δυσκολιών που αντιμετώπισαν, είτε από τις φαρμακευτικές εταιρίες προμηθευτές αλλά και από την εσωστρέφεια, που παραδοσιακά διακρίνει τον κλάδο μας.

          Φτάσαμε σήμερα να έχουμε σε μεγάλο βαθμό υγιείς και δυνατούς συνεταιρισμούς  (σίγουρα υπάρχουν συνεταιρισμοί που φυλλορροούν, όμως οι πλειοψηφία αντέχουν και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα) και αυτό είναι το ζητούμενο της σημερινής μας επιστολής. Σίγουρα και κανείς μα κανείς νοήμων συνάδελφος δεν αρνείται ότι πρέπει να αλλάξει το καταστατικό, να επικαιροποιηθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Όμως αυτή η αλλαγή δεν πρέπει σε καμία μα καμία των περιπτώσεων να αλλάξει την ιδεολογία, αλλά και τους σκοπούς λειτουργίας των ΣΥΦΑ. Οι ΣΥΦΑ φτιάχτηκαν έχοντας σαν βασική τους αρχή το moto (ένας για όλους και όλοι για ένα) εκλαϊκεύοντας την γνωστή ρήση των σωματοφυλάκων. Δηλαδή πολύ απλά να μην απεμπολήσουμε την συνεταιριστική ιδεολογία.

          Δεν θα έπρεπε, οι ΣΥΦΑ να λειτουργούν και να υποκαθιστούν το τραπεζικό σύστημα. Δεν είναι δυνατόν οι ΣΥΦΑ να διαχειρίζονται φαρμακεία, ή να συμμετέχουν σε εταιρίες φαρμακείων μια και θα δημιουργηθούν φαρμακεία διαφορετικών ταχυτήτων με τελικό θύμα το μικρό φαρμακείο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση όπου το σύνολο των συνεταιριστών εκχωρήσει τη διαχείριση και την προμήθεια των φαρμακείων του στους ΣΥΦΑ. Όμως αυτό είναι ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση και πάνω από όλα να αποκτήσουμε οι συνάδελφοι φαρμακοποιοί την ιδεολογία του εμείς και όχι του εγώ.

          Δεν θα έπρεπε οι  τοπικοί ΣΥΦΑ στα πλαίσια της οικονομικής ανάπτυξης τους να ανοίγουν υποκαταστήματα σε άλλες περιοχές που λειτουργούν άλλοι ΣΥΦΑ. Η ανάπτυξη γίνεται από κάτω προς τα πάνω και όλοι οι συνεταιρισμοί πρέπει να λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα της ΟΣΦΕ. Όπως άλλωστε προβλέπεται και από το καταστατικό.

          Δεν θα έπρεπε, να έχει τη δυνατότητα ο κάθε ένας συνάδελφος να διαθέτει περισσότερες της μίας μετοχής, ακόμα και εάν δεν έχει δικαίωμα ψήφου, γιατί πολύ απλά μπορεί να δημιουργηθεί μία ομάδα συναδέλφων με περισσότερες της μίας μετοχών, όπου θα μπορεί να λειτουργήσει σαν οργανωμένη ομάδα και να ζητήσει αλλαγή του καταστατικού ή χειραγώγηση του ΣΥΦΑ.

          Δεν θα έπρεπε, να μην δίνουμε το δικαίωμα του εκλέγεστε σε συναδέλφους οι οποίοι οφείλουν στο συνεταιρισμό. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στις περιπτώσεις συναδέλφων οι οποίοι έχουν τελεσιδικίες και έχουν εις βάρους τους καταδικαστικές αποφάσεις για εγκληματικές πράξεις.

          Αυτά και ίσως κάποια άλλα, που μου διαφεύγουν, είναι μερικοί από τους προβληματισμούς μου, οι οποίοι σαν μοναδικό σκοπό έχουν την εύρυθμη λειτουργία των ΣΥΦΑ στο πλαίσιο όμως του συνεταιρίζεστε και όχι  του άκρατου επιχειρηματικού ανταγωνισμού.

 

Μετά τιμής

Τσικανδηλάκης Γιάννης