NEA

Αφρική: Κατά 700% αυξήθηκαν τα κρούσματα Ιλαράς

Αφρική: Κατά 700% αυξήθηκαν τα κρούσματα Ιλαράς

Ο αριθμός των περιστατικών μόλυνσης από ιλαρά στην αφρικανική ήπειρο αυξήθηκε κατά 700%, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η ξέφρενη αυτή άνοδος ακολουθεί την ανησυχητική αυξητική τάση σε όλο τον κόσμο, καθώς τα περιστατικά της νόσου –που σε αρκετές περιπτώσεις καταλήγει θανατηφόρος– πληθαίνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εξαιτίας της πτώσης των ποσοστών εμβολιασμού και της επιρροής του αντιεμβολιαστικού κινήματος, παγκοσμίως.

 

Η κρίση οδήγησε τη Δημοκρατία του Τσαντ να δηλώσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ενώ το πρόβλημα εξαπλώνεται και σε άλλα μέρη του κόσμου, η φτωχή πρόσβαση στην κατάλληλη προληπτική θεραπεία ενοχοποιείται για την αυξανόμενη κρίση σε ολόκληρη την ήπειρο.

 

Όπως δήλωσε στο Al Jazeera, ο Δρ Ousmane Houssin, ο οποίος εργάζεται ως γιατρός στην περιοχή: «Ενενήντα τοις εκατό των παιδιών δεν έχουν εμβολιασθεί επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε κέντρα θεραπείας και έτσι τα περισσότερα παιδιά κάτω των πέντε μολύνονται από τον ιό της ιλαράς».

 

 «Είμαστε πολύ ανήσυχοι επειδή η ιλαρά, σε συνδυασμό με τον υποσιτισμό αποτελούν ένα επικίνδυνο μείγμα και δεν υπάρχουν αρκετοί διεθνείς παράγοντες που βοηθούν το υπουργείο Υγείας του Τσαντ να αντιμετωπίσει αυτό το ανεξέλεγκτο ξέσπασμα της νόσου», τόνισε ο Berengere Guais, συντονιστής έκτακτης ανάγκης με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.